CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 28., vasárnap, Valéria napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Lélektől lélekig  

Minél messzebbről, annál jobb...

Mt 15.21-28 Onnét továbbmenve, Jézus Tírusz és Szidon vidékére vonult vissza. Ott a környékről közeledett egy kánaáni asszony és hangosan kérte: „Könyörülj rajtam, Uram, Dávidnak fia! A lányomat kegyetlenül gyötri a gonosz lélek.” De ő szóra sem méltatta. Erre odamentek hozzá tanítványai és kérték: „Teljesítsd kérését, hisz kiabál utánunk.” Ezt felelte: „Küldetésem csak Izrael házának elveszett juhaihoz szól.” Ám az asszony odajött, és e szavakkal borult le előtte: „Uram, segíts rajtam!” De visszautasította: „Nem helyes elvenni a gyerekektől a kenyeret, s odadobni a kiskutyáknak.” Az asszony ellentmondott: „Igen, Uram, de a kiskutyák is esznek a maradékból, amely lekerül uruk asztaláról.” Erre így szólt Jézus: „Asszony, nagy a hited. Legyen hát akaratod szerint.” Még abban az órában meggyógyult a leánya.

A kánaáni asszony lányának meggyógyítása nem csak egy a sok gyógyulás közül, de azért is fontos számunkra, mert Jézusnak a saját, elsősorban a választott néphez szóló küldetését is kifejezi. Övék ugyanis az Ószövetség, az ígéret és a próféták, ők várták a Messiást. Ez a gondolat már akkor megfogalmazódott, amikor a tanítványi kört hatalommal ruházza fel és elküldi saját népéhez. A lelkükre köti, hogy ne a pogányokhoz menjenek!
Az asszony, aki pedig biztosan nem hallotta Jézus példabeszédét a makacs, a kitartó imádság fontosságáról, mégsem tágít. Jó oka van rá; szeme fénye, gyermeke beteg. Nem ismerjük a betegségét, hiszen nincs a mai értelemben vett tudományos diagnózisa. Minden olyan állapotról, amikor valaki "nem volt teljesen magánál", így fogalmaztak. Aki ezt a "szakmát" műveli, az bizony tudja, hogy ma is vannak olyan esetek, bár nagyon ritkán, amikor a gyötrelmen az orvos is alig tud segíteni.
Már a tanítványok sem bírják: lehetetlen, hogy Mester ilyen kőszívű legyen. Jézus azonban hajthatatlan. Kétszer utasítja el, egyszer közvetlenül, egyszer pedig közvetve (és nagyon kemény szavakkal). Nem tudom, mi mit szólnánk, ha valaki saját népét gyermeknek, a miénket pedig kutyáknak titulálná! Már volt részünk benne, éppen a török uralom idején, de nem emlékszem úgy vissza tanulmányaimra, mintha lelkesedtünk volna értük.
Ez az asszony pedig még ezt a megalázást is elviseli, és inkább azonosul a hasonlattal, csakhogy lányát meggyógyítsa az, aki népének betegeit már gyógyította. A maradékot kéri, amit a kutyáknak odalöknek. Lelki értelemben is nagyon messziről jött a Kánaáni asszony: egy egészen más gondolatú világból, más istenektől, akikben talán már csalódott.
Ha Jézus elcsodálkozik ezen, akkor tudjuk csak igazán felmérni, milyen távolságon ívelt át az asszony hite. A hit nagyságát jól jelzi az is, hogy Jézus csak a kafarnaumi százados esetében mond hasonlót.
Messziről jöttek és célba értek. Abban az értelemben is, hogy kérésük teljesült, de úgy is, hogy megtalálták Jézust. A történet pedig a mi okulásunkra szól a mai vasárnapon. A remény hírét hordozza, hogy nekünk is szólt a küldetés, meghívottak vagyunk, sőt mi is belekerülhetünk - hitünk alapján - a választottak közösségébe.
Ma is sokan mennek gyógyulást keresni nagy zarándoklatokra. Messziről jönnek, közülük kevesen gyógyulnak meg, még kevesebben csodásan a sok millió közül. Az azonban valószínű, hogy sokkal többen jönnek haza azzal a belső békével, amit csak Krisztus tud nyújtani nekik.
- DI -



2002. augusztus 16., péntek 14:29


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület