CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Sopront szeretnék testvérvárosnak

    Mindenképpen mind jövőbeni testvérvárosra gondolnak már Sopronra Veliko Turnovóban - derült ki Rumen Rashev polgármester szavaiból, akinek vezetésével hét tagú küldöttség érkezett a bulgáriai kisvárosból Sopronba. Annak ellenére, hogy a soproniak javaslatára, a két város közötti együttműködési megállapodást már az új városvezetés írja majd alá, mind a két fél egyetértett a drogmegelőzés, a kultúra, az oktatás, a sport területén való együttműködés további fejlesztésében.

Todor Todorov a közgyűlés elnöke, Rumen Rashev polgármester, (a rendezvény tolmácsa) és Dr. Gimesi Szabolcs polgármester

    A polgármesterrel együtt érkezett Todor Todorov a közgyűlés elnöke, Mina Ilieva jegyző, Mariya Gerasimova jogi, Velika Ivanova kulturális és kulturális örökséggel foglalkozó, Desislava Zaevska a gazdasági, és Ivan Krastev nemzetközi kapcsolatokért felelős szakemberek, akiket dr. Gimesi Szabolcs polgármester, Dr. Payer Erzsébet és Tengerdi Antal alpolgármesterek a soproni Városházán fogadtak. A megbeszélésen soproni részről az önkormányzat kulturális bizottságának elnöke mellett részt vett a polgármesteri hivatal – a kultúra, a drogmegelőzés, a nemzetközi kapcsolatok terén tevékenykedő – több munkatársa.

- Dr. Kolozsi Béla nagykövetnek köszönhetően került a figyelmünk középpontjába Sopron. Biztosak voltunk abban, hogy a nagykövet úr a legjobb magyarországi várost fogja számunkra testvérvárosnak javasolni - mondta a bulgáriai város polgármestere.

    Hatvannyolc-ezer lakosa van Veliko Turnovonak, a megyeszékhelynek és egyben régióközpontnak. A középkori város a tizenharmadik században élte fénykorát, majd a tizennyolcadik-tizenkilencedik században a török uralom alóli felszabadítás központjaként működött. Az első szabad parlamenti ülésnek is Veliko Turnovo volt a helyszíne. Komoly feldolgozó- és élelmiszeripari beruházásokkal, és elektronikai ipari létesítmények határozzák meg a város gazdasági életét. A Veliko Turnovo-i Egyetem a második legnagyobbnak számít Bulgáriában, a szófiait követően. Egyetlen bulgáriai katonai oktatási intézményként Katonai Akadémia is működik Veliko Turnovoban.
    Római kori emlékek, jelentős képzőművészeti alkotások is fellelhetők a városban, amely turisztikai és idegenforgalmi központ.

Veliko Turnovo egy Sopronnak ajándékozott  festményen

- A két város kulturális hagyományai, adottságai közötti hasonlóság, közös lehetőségeink és feladataink, a Sopron részéről tapasztalt tenniakarás, meggyőzött arról, hogy kapcsolataink a jövőben tovább fognak épülni. Leginkább azt szeretnénk, ha a két város polgárai a kultúra és a hagyományok révén egymás városait és egymást is megismernék - mondta Rumen Rashev polgármester.
    Számomra élmény volt megismerni a Páneurópai Piknik helyszínét, azt a helyet, ahonnan elindult az utóbbi évtized Közép-Európa történelmét befolyásoló legjelentősebb eseménye. Örültem, hogy láttam ezt a helyet és megéreztem hangulatát. Szeretném, ha a közeljövőben a Páneurópai Piknik kiállítási anyaga Veliko Turnovóban is bemutatásra kerülne.
    A drogfogyasztás elleni közös harc – alaposan tájékozódtunk a soproni helyzetről – szintén feladatunk, annál is inkább, hogy ezeket a programokat az EU is támogatja.

T.É.



2002. augusztus 21., szerda 16:39


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület