CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 19., vasárnap, Ivó, Milán napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Önkormányzati Választás 2002.  

Választási Etikai Kódexet írtak alá a soproni polgármesterjelöltek

    Választási Etikai Kódexet írt alá az önkormányzati választáson indulni szándékozó, három soproni polgármesterjelölt.
    Az etikai kódex aláírói Dr. Molnár Ágnes (Fidesz-Polgári Összefogás), dr. Szekeres Csaba (Szövetség Sopronért Egyesület) és Walter Dezső (MSZP-SZDSZ) nyilatkozatukban közösen kijelentik, hogy a választási kampány céljának a pártok és a jelöltek, azok céljainak bemutatását tekintik, valamint politikai programjaik ismertetését, értelmezését és ütköztetését; tartózkodnak egymás jelöltjei személyének lejáratásától, és ilyen céllal másokat sem bíznak meg. Az aláírók arra is kötelezik magukat, hogy az egymás választási gyűléseit és egyéb rendezvényeit nem zavarják meg, s nem törekszenek azokat céljuktól eltéríteni, vagy azokat saját céljukra felhasználni.
 

 A három polgármesterjelölt egytértésben látta el kézjegyével a 
Választási Etikai Kódexet

    A 16 pontban megfogalmazott etikai normákat az aláírók magukra nézve kötelezőnek ismerik el, és felelősséget vállalnak azért, hogy e normákat a maguk, illetve az érdekükben eljáró megbízottaik és támogatóik is betartják.
    A polgármesterjelöltek továbbá a kódexet aláírása javasolják minden polgári és egyéb szervezetnek, amelyek a választási kampányban bárkit támogatnak.
    Az ünnepélyes aláírás alkalmával Szekeres Csaba elmondta, hogy a Választási Etikai Kódex kidolgozásával a Szövetség Sopronért Egyesület célja egy politikai indulatoktól mentes jövőbeli kampányidőszak biztosítása. Az országgyűlési választás során az országban tapasztaltakhoz képest Sopronban a Fidesz és az MSZP kampánytevékenysége indulatok nélküli és példaértékű volt.
    Dr. Molnár Ágnes elmondta, a teljes egyetértésben elfogadott kódexet kötelező érvényűnek tartja, ugyanakkor a hármas aláírásnak üzenete is van: a három polgármesterjelölt Sopron város érdekében közös asztalhoz le tud ülni, egyeztetni és tárgyalni tud a közösség érdekében.
    Dr. Szekeres Csaba felolvasta dr. Gimesi Szabolcs polgármester három polgármesterjelölthöz intézett levelét, amely szerint Sopron Megyei Jogú város leköszönő polgármestereként fontos feladatának tekinti a polgármesterjelöltek programjának választópolgárok részére minél szélesebb körben történő megismertetését, ezért saját védnöksége alatt a választásokig hátralévő két hónapban három polgármesterjelölti vitát kíván megszervezni, a jelöltek javaslatainak maximális figyelembevételével.
    Kérdésre válaszolva a Fidesz és Polgári Összefogás, valamint az MSZP-SZDSZ polgármesterjelölte, – akik a helyszínen értesültek a polgármesteri levélben megfogalmazott felkérésrről – nem zárkóztak el egy közös, a polgármesterjelölti vitával kapcsolatos egyeztetéstől.
    Walter Dezső kijelentette a közösen aláírt kódexben foglaltakat magára nézve kötelezőnek tartja, a további nyilvános vitákat az elnökség döntésének függvényében, illetve "ha lesz miről vitát tartani", akkor vállalja; új szellemiségre, a helyi érdekeket képviselő új polgármesterre van szükség - jelentette ki.

    A Választási Etikai Kódex -et a közeljövőben teljes terjedelmében közzétesszük, annál is inkább, hogy a választások eredményességét elősegítő céllal a tömegtájékoztatási médiumokra vonatkozó ajánlásai is vannak.

té  
 

Választási etikai kódex



2002. augusztus 21., szerda 18:46


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület