CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 7., kedd, Gizella napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  

Petőfi Sándorra emlékeztek az erdélyi Koltón

Petőfi Sándorra emlékeztek Koltón

A költő születésének 175. és halálának 150. évfordulója által meghatározott, másfél évig tartó rendezvénysorozat végére tettek pontot az idei koltói Petőfi-nap eseményei. A hagyományos szeptember 5-i programot megelőzően július végén Fehéregyházán, majd a Szatmár megyei Nagykárolyban és Erdődön idézték fel a költő emlékét. A Petőfi és Júlia házasságkötésének színhelyén tartott erdődi megemlékezések ezentúl minden év szeptemberében felzárkóznak a koltói ősz rendezvényeihez.

Gyönyörű koraőszi idő és a hagyományos vendégszeretet fogadta az idei koltói ünnepségek résztvevőit, akik a környék magyarlakta települései mellett elsősorban Szatmár és Kolozs megyékből, valamint az anyaországból érkeztek a rendezvényre. A református templomban délelőtt népes gyülekezetnek hírdetett igét Komlós Attila budapesti református lelkipásztor, az Anyanyelvi Konferencia ügyvezető elnöke, majd Beregszászi Olga színművésznő mutatott be egy rövid részletet abból a verses-zenés öszszeállításból, amelyet délután a parkszínpadon csodálhatott meg teljes egészében a több száz fős közönség.

Az istentisztelet után Pogány Gábor Benő tavaly leleplezett Petőfi- szobra előtt tisztelegtek a résztvevők. Itt előbb Téglás Lajos polgármester mondta el a "Szeptember végén" című verset, majd Dávid Gyula irodalomtörténész, az EMKE országos elnöke méltatta a költőt, s mindazok emlékét, akiknek (mint például a koltói Sebők Mihály bácsinak) köszönhetően az elmúlt évtizedekben fennmaradtak a koltóihoz hasonló emlékhelyeink.

A szobor talapzatánál többek között a Magyar Írószövetség, valamint az Anyanyelvi Konferencia és a Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társasága, a Független Kisgazda Párt, a Magyarok Világszövetsége, az Erdélyi Szövetség, az EMKE országos és nagybányai szervezete, a helyi és területi RMDSz szervezetek képviselői helyezték el koszorúikat. Természetesen a nagybányai Teleki Blanka Nyugdíjasklub és a szolnoki Petőfi-Szendrey Júlia Alapítvány vezetői sem hiányoztak; mint tudjuk, mindenekelőtt az ő kezdeményezésük, munkájuk eredményeképp kerülhetett sor a Petőfit és Júliát ábrázoló műalkotás megvalósítására, leleplezésére.

Időközben az egyre népesebb közönség birtokába vette az egykori Teleki-kastélyt, a kastélykertet, a szabadtéri színpad előtt rögtönzött nézőteret, s az elmúlt évekhez képest jóval piacosabb választékot kínáló sátrak környékét. A színes-hangos vásári forgatagban, az olcsó csecsebecsével üzletelő roma árusok, a korondi fazekasok, a fülönfüggőt-nyakbavalót ajánlgató ékszerkészítő- kézművesek, a gyümölcskereskedők, s az ínycsiklandozó illatokat árasztó lacikonyha és sörkimérő mellett újszerű, pihentető színfoltot jelentett az egyik nagykárolyi könyvkereskedés pultja. Talán a mifelénk ritka, jó magyar könyvnek, talán a kedves, fiatal eladóknak köszönhetően igen nagy népszerűségnek örvendett, szinte folyamatosan könyveket vásárló, lapozgató emberek álldogáltak körülötte. (Tulajdonosai elárulták: az októberi Gesztenye-ünnep alkalmával szeretnének Nagybányára is ellátogatni. Könyvestől...)

Két óra körül a szabadtéri színpad is benépesült. Ladányi Ágnes koltói kisóvodás szavalata ("Itt van az ősz...") nyitotta meg a műsort, amely Téglás József magyar szakos tanár és Téglás Lajos polgármester beszédével folytatódott. Rövid köszöntőt mondott gróf Teleki János, Teleki Sándor dédunokája, Böndi Gyöngyike képviselő, Pomogáts Béla irodalomtörténész, a Magyar Írószövetség elnöke és Lányi Zsolt, a magyarországi Független Kisgazda Párt alelnöke. A jó három órás program során Döbrentei Kornél költő saját, erre az alkalomra írt költeményét szavalta el, majd Beregszászi Olga színművésznő mutatta be már említett verses-zenés összeállítását, a sárospataki Művelődési Ház együttesének előadásában részletek hangzottak el "A költő visszatér" című rockoperából, a szatmárnémeti Kölcsey Kollégium Rekettye Néptáncgyüttese, s a sárospataki Bodrog Néptáncegyüttes szórakoztatták a közönséget.

Sokan felfigyeltek a koltói műkedvelők szereplésére, akik ezúttal – szerencsés módon – igyekeztek elsősorban a helyi népi hagyományokra építeni öszszeállításaikban. A NÉNOKUT Néprajzi Alapítvány kezdeményezésére nemrég alakult Somfa Együttes (Kádár Rita, Pécsi Renáta és Kádár Zoltán, a "Szilágysági gyerek vagyok" népdaléneklési vetélkedő idei díjazottjai. Lásd képünket.), a Szendrey Júlia Népdalkör, a Nagy Magdolna tanítónő által vezetett "koltói menyecskék", és az olyan előadók, mint Téglás József, Molnár Judit, Sebők Orsolya, vagy a kisiskolás Bencze Henrietta Petőfi-verseket, népi táncokat, és népdalokat adtak elő a kitartóan tapsoló közönségnek. A délutáni ünnepi program közös énekléssel zárult.



1999. szeptember 11., szombat 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület