CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 20., szombat, Tivadar napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Értékelt a Nyugat-dunántúli Regionális Idegenforgalmi Bizottság

    Turisztikai termékfejlesztés, rendezvények, marketingtevékenység és a turisztikai régió egyéb üdülőhelyi feladatainak támogatására 2002-ben kiírt pályázatok eredményeit ismertette a Nyugat-dunántúli Regionális Idegenforgalmi Bizottság elnöke Patyi Elemér, Bögöte polgármestere és a Vas Megyei települési Önkormányzatok Szövetségének elnöke.


Horváth Vilmos és Patyi Elemér a sajtótájékoztatón

    A négy témakörben kiírt regionális pályázatokon 180 millió forint elnyerhető összegre, 43 pályázó által benyújtott projekt került pozitív elbírálásra. A 108 millió forintot jelentő támogatásból mintegy 59 millió forintot termékfejlesztésre, 30 milliót rendezvények támogatására, 36 milliót pedig, turisztikai marketing tevékenységekre ítélt oda a bizottság - többek között - lovaspálya, lovarda építésre, erdei kerékpáros és pihenőcentrum kialakítására, borútak infrastruktúrális fejlesztésére, vinotéka kialakításra, termálvíz-kihasználásra, termálfürdő fejlesztésre, valamint kulturális rendezvények, fesztiválok rendezésére, prospektus- , kiadvány- és televíziós filmkészítésre is.

    A turisztikai termékfejlesztés témakörben a legmagasabb támogatási összeget (34.894 ezer Ft) a Vas megyei pályázók kapták, ugyanez a tendencia volt megfigyelhető a kulturális rendezvények támogatásánál is, ahol a vasiak 15.187.135 forint támogatásban részesültek. Az elektronikus- és nyomtatott kiadványok támogatása esetében a Győr-Moson-Sopron megyei pályázók szerepeltek a legjobban, ők 7.229.300 Ft-ot nyertek el három bírálat alatt.

    A 2002. évi támogatások megszerzésében a legaktívabbak a gazdasági társaságok és az önkormányzatok voltak - hangzott el a sajtótájékoztatón.

    A regionális idegenforgalmi bizottságok helye, szerepe ügyében változtatást szeretnének elérni - jelentette ki az elnök, ezért javaslatot tettek az illetékes államtitkárnál a Regionális Idegenforgalmi Bizottság önálló munkaszervezete kialakítása ügyében, amely gyakorlatilag azt jelentené, hogy a pályázatok elbírálásán túl azok bonyolítása, illetve megvalósulásuk ellenőrzése is a bizottságok hatáskörébe kerülne. A jövőben a civil szervezetek által mozgatott turisztikai területeket támogatására is több figyelmet szeretne szánni Nyugat-dunántúli Regionális Idegenforgalmi Bizottság, különös tekintettel a falusi turizmusra. Az idegenforgalom területén az alap- és felsőfokú oktatást összhangjának megteremtése szintén a bizottság jövőbeni céljai között szerepel, ugyanakkor a bizottság úgy véli, hogy szükséges a marketingcélra fordított források felhasználásának regionális szinten való összehangolása. Számos olyan célokkal és megfelelő eszközökkel, akár forrásokkal is rendelkező szervezet van, amelyek tevékenységét összehangolva hatékonyabban lehet azt a turizmus fejlesztése ügyében felhasználni.

    Országmarketing vagy régiómarketing kérdésében Patyi Elemér úgy vélekedett, hogy a turizmus nem ismer határokat, ezért az egész térség egységes fejlesztése a cél, tekintettel a határon átnyúló programokra, projektekre.

    A regionális idegenforgalmi bizottság a régió idegenforgalmi parlamentje - jelentette ki Horváth Vilmos bizottsági tag, aki kifejtette, hogy a bizottságnak ugyan regionális kérdésekkel kell foglalkoznia, de szeretnék, ha azt kellő szabadsággal tehetnék, hiszen ez megteremtené a határokon átnyúló intenzívebb kapcsolatteremtést.

    Horváth Vilmos hangsúlyozta a Tourinform hálózat egységessé fejlesztésének szükségességét, amelyeket egyrészt a központi forrásokból való finanszírozása mellett a helyi önkormányzatok is kellő felelősséggel kellene, hogy felvállaljanak.


 
 



2002. szeptember 04., szerda 18:13


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület