CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 4., szombat, Mónika, Flórián napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Nyugati Kapu  

Ez a szakma nem ismer határokat
Földtani tudósok világkonferenciája Sopronban

    Sopronról el lehet mondani, hogy a mindenféle rendű rangú konferenciák városa, falai közt a rendezvények szinte egymást érik, világtalálkozó színhelye azonban ritkán lehet. Ez a körülmény már önmagában jelentőséget ad a magyar földtudományi szakemberek Geo 2002 fedőnevű hatodik világtalálkozójának, amelynek több napon keresztül a Nyugat-magyarországi Egyetem adott otthont.

    Az el?adások változatos tematikája környezeti gondokat éppúgy magába foglalt, mint a földrajzi szemléltetést, a geotermikus energiahasznosítást, az ivóvízbázisok helyzetét, a geofizikai adatgyűjtő rendszereket, társadalomföldrajzi vizsgálatokat, vulkáni központok kimutatását, a klimatológiát, az erdészetet, a meteorológiai előrejelzéseket, a légszennyezettséget, a térinformatikát, hogy csak néhányat említsünk a sok közül.
      A Kelet és Nyugat határán jelszóval szervezett konferencia plenáris ülésén dr. Brezsnyánszky Károly, a Magyarhoni Földtani Társulat elnöke arról szólt, hogy tudományos szempontból Ausztria és Magyarország közelebb volt egymáshoz a rendszerváltás előtt is, mint az a politikai megosztottságból következhetett volna. Folyamatosak voltak a tudósok, a kutatók között a földtani, szakmai kapcsolatok, közös kutatási programokról lehetett beszámolni, határ menti földtani térképek készültek. Az elnök hangsúlyozta, hogy a földtudományok nem szoríthatók politikai határok közé. Az információcsere, az együttműködés a kutatás alapfeltétele. A tudományos szervezetek integráló szerepe különösen fontos az ország uniós tagfelvétele küszöbén. Számos olyan kérdés, probléma van a mai világban, amelynek a sikeres megoldása feltételezi a közös gondolkodást, felel?sséget. Az elmúlt huszadik század a sok szörny?ség mellett igazán a tudomány százada volt. Az űrrepülés, az informatika, a nukleáris energia, a mezőgazdaság, a tömegközlekedés a többi között olyan területek, ahol jelentős előrelépést ért el a világ. Az előadó szerint ma elengedhetetlen a tudományos életben a nemzetközi összefogás, az oktatásban a lexikális tudás mellett a problémamegoldó képesség. A társadalom fennmaradása nem nélkülözheti a tudományt és a megfelelő színvonalú oktatást.
      A házigazda Sopron részéről dr. Gimesi Szabolcs polgármester köszöntötte a Magyarország mellett Ausztriából, Finnországból, az USÁ-ból, Hollandiából, Franciaországból, Jugoszláviából, Romániából, Svájcból, Szlovákiából, Ukrajnából érkezett magyar földkutatókat. Dr. Faragó Sándor, a Nyugat-magyarországi Egyetem megbízott rektora a soproni egyetemi oktatás, az egyetem történetéről, a földkutatás múltjáról adott tájékoztatást a vendégeknek.
      A magyar földkutatók egyesületét történelmi esztendőben, 1848-ban Kubinyi Ágoston és Cipszer Keresztély András alapította. Dr. Korpás László akadémikustól, a Hungeo Magyarhoni Földtani Társulat tudományos oktatási programjának elnökétől először azt kérdeztük, milyen céllal szervezték meg először a magyar földtudományi szakemberek világtalálkozóját.

– A kilencvenes évek elején több földtudományi társulat részéről fogalmazódott meg az igény, hogy a Magyarországon, a szomszédos országokban, a nagyvilágban élő magyar szakemberek egymás munkáját megismerhessék, támogathassák, hogy megvalósuljon az egyes szakterületek és régiók közti együttműködés. A középpontban a tudományos gondolat állt. A mi szakmánk nem ismer határokat. A gondolatot mindenki örömmel fogadta. Nagyon jól sikerült az első világtalálkozó 1996- ban.
  – A konferencia témái a föld, a környezet állapotáért érzett fokozott felelősséget tükröznek.
  – Nem lehet eleget mondani, hogy a föld állapota, az ivóvízkészletek megóvása, a környezetszennyezés felelősséget kíván a tudósok részéről is. A problémákat megkerülni nem lehet.
Szerintem a helyzetet dramatizálni nem szabad. Született optimista vagyok, bár tudom, hogy időről időre konfliktusokkal kerülünk szembe. Mindig vannak érdekek, amelyek mást szeretnének, mint ami helyes lenne.
– Hogyan látja ön a generációk magatartását?
– Bízom abban, hogy a mostani fiatalok környezettudatosabbak lesznek, mint amilyenek az idősebbek voltak, akiknek meghatározó szerepük volt a romlásban.
 P. M.
 



2002. szeptember 10., kedd 19:29


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület