CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 3., pĂ©ntek, Tímea, Irma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Az internetes nemzetközi magyar népmesei rajzpályázat eredményhirdetése

Népmese-oldal, ahol a pályázók, az alkotások és a díjazottak megtekinthetők:
www.sopron.hu/nepmese

    Szimbolikus jelentőségűnek mondható az, hogy éppen az Írásbeliség Világnapján hirdette meg egy évvel ezelőtt Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata, az Internet-Sopron Egyesület és a soproni Széchenyi István Városi Könyvtár azt a magyar népmesékhez kapcsolódó internetes rajzpályázatát, amelynek ünnepélyes eredményhirdetése múlt szombaton a városi könyvtárban a Betű és Lélek – szintén az Írásbeliség Világnapja alkalmából szervezett – konferencián volt.

    Mert mi lenne a betűk által megragadott lélek megnyilvánulásának alkalmasabb formája, mint a népmese, mint a felülről érkező üzenet – az Elmondót idéző Biblia – mellett a másik, irodalmi formát öltött, a nemzedékről nemzedékre öröklődő, s ezáltal a közösséget jellemző és annak összes bölcsességét – a felülről kapotthoz igazítottat – magában foglaló? Csodavilága tudásanyagot hordoz, többszörös segítséget jelent, modellt szolgáltat, bátorít, időben változó módon értelmi átlényegüléseken esik át. Emlékképek, jelképek hosszú sorában nem is annyira irodalmi a léte, mint – nemzeti jellegében is – lélektani kérdés.

Dr. Bartos Éva kiállításmegnyitója

    Az Internet Sopron Egyesület ötlete nyomán meghirdetett rajzpályázat pedig a népmesék világának rajzokba merevített illusztrációit várta pályázóitól, azzal a nem burkolt szándékkal, hogy a népmesék olvasására késztessen süvítő, vinnyogó, robbanó, villogó rajz-horrorfilmeken nevelődő gyermekeket; olyanokat (is), akik mesekönyvnek hitt, többnyire, bóvlik világából kevés olyan bátor és határozott kivezetőre lelnek, – tisztelet a kivételnek – akik a szilárd értékelvűség mentén – gyakran a szemnek tetszetős kivitelezésű – szemetet oda helyezik, ahova való.

    Mindezekkel együtt az Internet-Sopron Egyesület éppen az Internet által állította fel a számítógép mellől a gyermekeket, adott könyvet a kezükbe, késztette őket olvasásra, rajzolásra.

    Köztudott: nem a valóságról szól a népmese, hanem a valóság lényegéről; ezúttal a valóság lényegének valóságban is megfogható alkotásba sűrítése volt a feladat, majd – újabb csavar – azoknak virtuálissá, mindenki által akár a világ minden pontján egyszerre és egyidejűleg láthatóvá és értelmezhetővé – tétele történt meg a 21. század internete által.

    Több mint 2500 gyermekfej hajolt a felhívás nyomán népmese fölé és olvasott el – reményeink szerint – ennél is több népmesét.
    Kevés-e, vagy sok, ez a szám?
    Vajon hány gyerek nézi naponta a kereskedelmi tévéadókat?
    Vajon hány gyereknek olvasnak még szülei esti mesét?
    Vajon hány szülő tudja, hogy miről szól A kis gömböc, vagy a Fehérlófia?
    Kevés-e, vagy sok a pályázatra beérkezett több, mint 2500 rajz?…

    A pályázatok egyharmada határon túlról érkezett, Erdélyből, Kárpátaljáról, Felvidékről, Újvidékről egyaránt, Svájcból és Németországból is érkezett rajz.


Az I. kategória  első helyzettje, Rizsányi Kata átveszi a díjat a fővédnöktől, Tengerdi Antal alpolgármestertől

 

    A soproni művészekből, szerkesztőkből álló zsűri előzsűrizte a beérkezett pályaműveket, amelyek alkalmazott technikájuk szerint igen változatosak voltak: akvarell, üvegfestmény, tempera, grafika, selyemkép, papírmasé, applikációs technikákkal, és parafára készült alkotások mellett zsírkrétával, filctollal, ceruzával, valamint különféle sokszorosítási eljárással készültek is voltak.


Rizsányi Kata: Kacor király

    Az előzsűrizett rajzok a digitalizálás után internetre kerültek, ahol a már jól ismert népmese-oldalon nemzetközi zsűri pontozta azokat.
    A kiíró is a verseny közben szembesült a ténnyel, hogy a digitalizálás révén új, mondhatni egységesített műfajt prezentált már az internetes zsűri elé.
    A leggyakrabban "megrajzolt" mesék: A kis gömböc (több mint száz résztvevő rajzolta meg), A kis kakas gyémánt félkrajcárja, Tündérszép Ilona és Árgyélus, Fehérlófia, A két bors ökröcske.
    A pályázat eredményhirdetését követő előadás alkalmával az is elhangzott, hogy a pályázat elérte célját, hiszen az Internet által középpontba került a népmese, az olvasás, úgy hogy közben a határokon inneniek és túliak "találkoztak" a web-oldalon és a könyvtárban tartott eredményhirdetésen a valóságban is.


A második kategóriában (11-14 évesek között) Batta Eszter volt a győztes

    A betű megteremtette a lélek egységét és ebben az internetnek is része volt, bebizonyítottuk, hogy része lehet.
    A kultúra értékeinek megőrzése, közvetítése, esetleg teremtése folyamatának – ezt fontos tudatosítani – , az internet eszköze lehet. Dolgunk, hogy annak eszközévé tegyük.

    A pályázat eredményhirdetése megtörtént, véleményünk szerint majd minden döntőbe jutott díjat érdemelt volna. Az elindított folyamat tovább él. A meseillusztrációkból egy igényesen megszerkesztett magyar népmesei oldalt szeretnénk szerkeszteni, amelyből akár CD is készülhet majd.


Batta Eszter: Tündérszép Ilona és Árgyélus

    A könyvtárban kiállított anyag, pedig, még több alkotással kiegészítve vándorkiállításra indul. A már jelentkezett két soproni helyszín mellett, október végén Révkomáromba, később Ausztriába is kiállításra várják a műveket. Ez utóbbi helyről ugyan pályázat nem érkezett, de az interneten eljutott pályázat hírére Felsőőrre és Alsópulyára is eljuthat a kiállítási anyag, és azzal együtt a magyar népmese, amelyet kötetbe gyűjtve a rajzokkal "együttszállítunk". Határokon átnyúltunk, kezet fogtunk egymással virtuálisan a pályázat által, és többen Sopronban a valóságban is az eredményhirdetésen.

- Sopron lakosságát, vagy a város pedagógustársadalmát illetően, ebben a teremben látszólag kevesen vagyunk - mondta Dr. Nagy Attila az OSZK vezetője értékelő beszédében. Érdekes, hogy azért Ungvár, Újvidék, Komárom , Kalifornia, Budapest által összejön egy kis kárpát-medencei és Atlanti Óceánon túli magyarság, és ez azt jelenti, hogy nem is vagyunk olyan kevesen.


Az Internet-Sopron Egyesület különdíját Horváth Dávid nyerte

- Mi, akik a tanítással, olvasással szoros kapcsolatban vagyunk – ez az életünk, a hivatásunk, az elkötelezettségünk, – nagyon sokszor esünk abba a hibába, hogy úgy gondoljuk: az olvasás és a betű ismeretet, tanulást, érvényesülést jelent, iskolarendszerben való előrehaladást, társadalmi beilleszkedést; azaz a tiszta ráció felől közelítjük meg a dolgokat és elfelejtjük, hogy legalább ennyire fontos a Lélek oldala. Az olvasás ismeret, szókincs, tudás. Aki A kis gömböcöt olvassa, a Fehérlófiát, Árgyélus királyfit az szókincset gazdagít, előkészíti az olvasási technikáját ahhoz, hogy majd 17-18 éves korában a nehéz szakszövegekkel, a régies fordulatokkal is megbirkózzék, és ami legalább ennyire fontos, a mesék átélése közben beindul egy olyan belső munka, képzeleti filmek belső képzése, kialakítása, aminek mentén a egy idő múlva már a saját lelkét olvassa, a saját belső konfliktusait rendezi el. Kisimul, megnyugszik és megtanulja a konfliktusok megoldásának módozatait.
    Budapest egyik legnagyobb gyerekkönyvtárában, ahova több ezer gyerek jár, lassan egyetlen olyan könyvtáros lesz, aki gyerekeket szolgál ki. Hogyan fog ő gyerekeknek mesélni?
    Hogyan fog szülőknek, óvodásoknak csoportos foglalkozásokat tartani? Hogyan fog bábozni, játszani velük? Hogy indítja el azt a varázslatot, ami a mesék, az olvasás élvezetéhez elvezeti őket? Sehogy.
    Áll majd a pultnál, az adminisztrációval foglalkozik; és közben mi történik?

    Drámai módon növekszik a droggal megfertőzött gyerekek, az alkoholisták, az ideggyógyászati kezelésre szoruló gyerekek száma, akiknek aztán drogprevenciós ambulanciákat létesítünk, akik számára éjszakai pingpongozási lehetőségeket teremtünk. Értelmetlenül  próbálunk utólag ott gyógyítani, ahol nagyon korán, nagyon mélyen elromlottak a dolgok. Ma Budapesten az óvodások harmada családon kívül született, és ez a szám folyamatosan növekszik.
- Vissza kell nyúlnunk az eredeti értékeinkhez, hogy visszahódítsuk az összetartozás erejét, mondta Dr. Nagy Attila.

Akár végső konklúzióként is elhangozhatott volna az a megállapítás, amellyel a konferencián a mesepályázatról szóló beszámoló kezdődött:
Népünk műveltsége "…nemcsak embernek emberhez való kapcsolatát szabályozza, hanem a szövetséget is, melyet a természettel és Istennel mindnyájunknak meg kell kötnünk. Valóban olyan életforma ez, melyben a közösség az első és legfőbb személy, s lelkében változatlan, csupán az atyák és a fiak cserélik egymást."
(Tamási Áron)

***

Az Internet-Sopron Egyesület a nemzetközi internetes rajzpályázat megszervezésében, lebonyolításában, valamint támogatásában nyújtott segítségért köszönetet mond: Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzatának, Tengerdi Antal alpolgármester úrnak, Németh Zsanettnek a Polgármesteri Hivatal koordinációs irodavezetőjének, a soproni Széchenyi István Városi Könyvtár igazgatójának Horváth Csabának és Kelemen Endréné könyvtárosnak, ; a soproni zsűri tagjainak: D. Hoffer Erzsébet, Gáspárdy Tibor, Giczy János, Magyar Mónika, Rennerné Tóth Mária, Sz. Nagy Sándor, Szőcs Géza művészeknek, Drávai Istvánnak a cyberpress.sopron.hu KultúrVáros rovatvezetőjének, Németh Éva önkormányzati kulturális és közművelődési referensnek, Torma Margit gyógypedagógusnak. Köszönet illeti az internetes zsűri tagjait: Bartos Éva (Budapest), Hámory Tamás (Ottawa), Kopócs Tibor (Révkomárom), akit az ajándékkönyvekért külön köszönet illet; továbbá Kőszeghy Elemér (Kárpátalja), Krijak Kriszta (Horvátország), Lennert Géza (Újvidék), Müller Kati (Erdély). Köszönet illeti Held Gábor programozót, Halász Tibor dizájnert, a rajzok digitális feldolgozásában részt vett munkatársainkat: Tóth Szabolcsot, Nagy Árpádot, Veiner Zsoltot.
További támogatóink: a Miniszterelnöki Hivatal Informatikai Kormánybiztossága, Soproni Polgári Együttműködés a Városért Egyesület, a soproni Cédrus Art Klub könyvkereskedések, a Sopron Megyei Jogú Városi Kereskedelmi és Iparkamara.

Kapcsolódó cikkek oldalak:

Népmese oldal: http://www.sopron.hu/nepmese
Konferencia jeles alkalmak gyújtópontjában



2002. szeptember 11., szerda 22:42


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület