CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 18., csĂĽtörtök, Andrea, Ilma, András napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Konferencia jeles alkalmak gyújtópontjában

     “BETŰ ÉS LÉLEK” címmel konferenciát rendezett a Széchenyi István Városi Könyvtár, az Internet Sopron Egyesület, a Magyar Olvasástársaság (HUNRA) és Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata a Széchenyi István Városi Könyvtárban szeptember 7-én, szombaton. A gondolatkört a Magyar Olvasástársaság az Írásbeliség Világnapja és a közgyűjtemények 200 éves évfordulója, az Internet Sopron Egyesület a magyarlakta területek szebbnél szebb gyermekrajzokban is megmutatkozó népmese iránti szeretete, a Széchenyi István Városi Könyvtár pedig a szeptember 8-ához fűződő jeles események oldaláról közelítette meg.
 

Tengerdi Antal alpolgármester köszöntője

    Az Írásbeliség Világnapja szeptember 8-a az UNESCO ajánlása nyomán, 1976-tól. Magyarországon először a Magyar Olvasástársaság emlékezett meg róla 1996-ban.
 

Szemerey Tamás: Az ágfalvi csata történelmi háttere

    Sopronban a Széchenyi István Városi Könyvtár Kurucdombi Fiókkönyvtárában kezdődtek a szeptember 8-ához kapcsolódó programok, programsorozatok a “BETŰ ÉS LÉLEK” gondolatkör jegyében, attól a felismeréstől indíttatva, hogy nekünk többszörösen kiemelt jelentőségű ez a nap: az Írásbeliség Világnapja mellett Kisboldogasszony ünnepe - Szűz Mária születése napja a keresztény hagyomány szerint -, továbbá az ágfalvi csata emléknapja: 1921-ben ezen a napon halt hősi halált Machatschek Gyula erdőmérnök- és Szechányi Elemér bányamérnök hallgató a második ágfalvi ütközetben. Mindezeket összekapcsolva 1999-ben a Keresztény Értelmiségiek Szövetségével közösen három hetes nyári tábor keretében készítettük fel a gyerekeket a háromszoros ünnep hátterének megismerésére. Akkor került az érdeklődésünk középpontjába a kurucdombi Szent István templom árkádjai alatt álló szoborcsoport: államalapító Szent István királyunk – aki az írásbeliséget intézményesítette hazánkban, és felajánlotta a Szent Koronát Szűz Máriának – védelmezően karolja át az ágfalvi csata hőseit. Ennek kapcsán fedeztük fel, hogy szeptember 8-a egyben a Szent István plébániatemplom felszentelésének ünnepe is, és külön megemlékeznek Orowitsch Ferenc püspöki tanácsos plébánosról, akinek az irányításával a templom felépült 1939-43 között.
 

Dr. Gereben Ferenc: A határainkon túli magyarok olvasási szokásai

    Első évünk központi gondolata a Szent István király intelmeiből származó “Sis honestus” (Légy becsületes), Dr. Drávai István gyermekgyógyász, akkori KÉSZ-elnök kezdeményezésére. Felismerésünk: a gyerekek különösen fogékonyak a városunkhoz és környékünkhöz fűződő mese- és mondavilágra. Így hát a következő nyár három hetében Sopron és környéke mese- és mondavilágát dolgoztuk fel, majd ősszel helytörténeti vonatkozású vers- és prózamondó versenyt rendeztünk. 2001-ben továbbléptünk: természeti értékeinkre is felhívtuk gyermekeink figyelmét. Ekkor már a Városi Könyvtár új igazgatója, Horváth Csaba vette át a leköszönt KÉSZ-elnök helyét a közös munkában, aminek eredményeként a fiókkönyvtári több hónapos aprómunka után az ideiglenes helyére költözött Városi Könyvtár adott helyet vers- és prózamondó, valamint háromgenerációs csapatversenyünk döntőjének a “TITOK ÉS VARÁZSLAT” gondolatkör jegyében. Eközben fedeztük fel, hogy szeptember 8-ához kapcsolódik a “Cantata profana” is, mégpedig kétszeresen: 1980-ban ezen a napon került felavatásra az akkori Erdészeti és Faipari Egyetem - ma Nyugat-Magyarországi Egyetem - főépületének első emeleti folyosóján Szervátiusz Jenő domborműve: az 5,75 méter x 2 méteres juharfa, festett fafaragás a hozzá tartozó két 1,5 méter x 1 méteres táblával, amelyeken a “Cantata profana” kolindájának kezdő és befejező sorai olvashatók, stilizált székely rovásírásra emlékeztető betűkkel. Bartók Béla pedig 1930. szeptember 8-án, éppen 50 évvel Szervátisz Jenő domborművének felavatása előtt tett pontot “Cantata profana” című, kettős vegyeskarra, tenorszólóra, baritonra és zenekarra írt művének végére.
 

Földes Tamásné: Az Írásbeliség Világnapja Sopronban

    Az idei évben a közgyűjtemények bicentenáriuma motiválta ünnepi készülődésünket. 1802-ben Széchényi Ferenc a nemzetnek adományozta Nagycenken őrzött értékes gyűjteményét azzal a céllal, hogy megalapítsa az ország múzeumát “nemzetünk pallérozására, anyai nyelvünk virágzására s hazánk történeteinek igaz ösmeretére vezető útnak feltalálására”. A mintegy 17.000 kötetes nagycenki kastélykönyvtárával (ebből 13.000 nyomtatott könyv, 1.200-nál több kéziratos mű, sokszáz térkép és metszet) és érmekből álló hungaricum-gyűjteményével megalapítója lett az Országos Széchényi Könyvtárnak - Bibliotheca Széchényiano Regnicolaris -, ez pedig alapintézményévé vált az 1808-ban életre hívott Magyar Nemzeti Múzeumnak. Az így megszületett Magyar Nemzeti Múzeum fölvállalta a nemzet történelmének tárgyi, írásos dokumentumainak gyűjtését és őrzését. Széchényi Ferenc kezdeményezése számos követőre talált. Mindenekelőtt felesége, Festetich Julianna grófnő ajánlotta föl ásványgyűjteményét, s ezzel megvetette a természettudományi tár alapját. 1819-ben Széchényi Ferenc gróf a soproni Széchenyi palotában őrzött 10.000 kötetes könyvgyűjteményét is a nemzetnek ajándékozta. Erre emlékezve városunk közgyűjteményeire épülő Activity-stílusú megmérettetésre hívtuk az általános iskolásokat és a középiskolásokat a Kurucdombi Fiókkönyvtárba “HOGY A HÁLA ÉRZETE FELEDÉSBE NE MENJEN” mottóval.
 

Horváth Csaba: Közgyűjtemény-történet Sopronban

    Még tavaly, az Olvasás Évében a Magyar Olvasástársaság bejelentette, hogy 2002-ben Sopronban a Széchenyi István Városi Könyvtárban tartja országos kihelyezett megemlékezését az Írásbeliség Világnapján annak tiszteletére, hogy gróf Széchényi Ferenc a városunkban levő palotájából is jelentős könyvállományt ajándékozott a nemzetnek. Ugyancsak az Olvasás Évében az Internet Sopron Egyesület kiadásában megjelenő cyberpress.sopron.hu internetes közéleti magazin  főszerkesztője, Tóth Éva kezdeményezésére “HETEDHÉT ORSZÁGON TÚL” címmel internetes népmese-illusztráló pályázatot írt ki, amelynek zsűrizésében a Magyar Olvasástársaság meghatározó személyiségei - egyben az Országos Széchényi Könyvtár munkatársai -, a technikai háttérmunkálataiban pedig a Széchenyi István Városi Könyvtár dolgozói is részt vettek. Így született a közös szervezésű konferencia gondolata, amelynek fénypontjaként kiállítás nyílik a konferenciának helyet adó Széchenyi István Városi Könyvtárban, és ekkor kerül sor az ünnepélyes díjátadásokra is a nemzetközi zsűri jelenlétében. A rajzpályázatot megnyitó Dr. Bartos Éva ünnepi beszédében összekapcsolta a “BETŰ ÉS LÉLEK” gondolatkört is a rajzpályázat és a konferencia mezsgyéjén:
 

Dr. Bartos Éva megnyitja a Hetehét országon túl internetes rajzpályázat munkáiból nyílt kiállítást

    “Egy csodálatos kiállítás képei előtt állunk. Ha képes volnék én is zenébe önteni a képekkel kapcsolatos érzéseimet, mint Muszorgszkij, akkor most csengő-bongó gyönyörű muzsika töltené be a termet. Ehelyett azonban csak a lelkemben szól az öröm zenéje, mint - gondolom - mindannyiunknak, hiszen szívet-lelket gyönyörködtető az az élmény, amelyben itt és most részünk van. “Betű és Lélek” jelöli ki a mai konferencia életünk, emberi létezésünk két lényegi, meghatározó elemét. A betűnek a lelken keresztül vezető útját járták be a rajzpályázaton részt vett gyerekek százai, hiszen a mesevilág műremekeit elolvasva teremtették újjá fantáziájukban annak tartalmát, s elevenítették meg számunkra gazdag, változatos szín- és formavilággal. A megelevenedő képekben a mese varázsa mellett saját kis lelkük egy-egy darabkája is megörökítődött észrevétlenül, s ez a kettős hatás ejt rabul valamennyiünket. Bejárjuk velük hetedhét országot, elvisznek minket az üveghegyen innen és az interneten túlra, hogy elvarázsoljanak minket. Hogy bebizonyítsák mindannyiunk számára, hogy a 21. században is kreatív, a szépségre, a művészetre, az igaz értékekre fogékony tud lenni minden gyermek, ha ehhez megfelelő ösztönzést, indíttatást kap a vele egy hullámhosszon lélegző szeretettel és felelősséggel teljes felnőttektől. Köszönet tehát a rajzpályázat szellemi megálmodóinak és technikai akadályokat nem ismerő megvalósítóinak, a gyerekek részvételét segítő szülőknek, pedagógusoknak, könyvtárosoknak, és természetesen a főszereplőknek, a meséket életre keltő gyermekeknek. Ennek a pályázatnak mindannyian a nyertesei vagyunk, rajzolók és nézők, mert élményekben gazdagodhatunk, lélekben szépülhetünk. Köszönjük!”
 

Tengerdi Antal alpolgármester, a pályázat  fővédnöke átadja a díjakat,
Első helyezettek: Rizsányi Kata Szekszárdról 
és Batta Eszter Budapestről

    Sajátos lélekközlésről, a körülöttünk gyűrűző ünnepeinkről szépségéről, fontosságáról beszélt a konferenciát megnyitó Tengerdi Antal alpolgármester. A konferencia előadói körüljárták ünnepköreinket. Szemerey Tamás egyetemi tanár, aki az ágfalvi csata történelmi hátterét világította meg, így indította döbbenetes tényfeltáró előadását: “Műszaki pályán, a technológia tanszéken tanítok, de talán nem baj, ha kiderül, hogy a műszakiak is olvasnak”, majd lexikonszövegeket és hivatalos jelentéseket ismertetett az ágfalvi csatára vonatkozóan, összevetve belőlük a tárgyi tévedéseket. Dr. Gereben Ferenc olvasásszociológus a határainkon túli magyarság olvasási szokásait elemezve beszélt identitástudat és olvasáskultúra összefüggéseiről. Földes Tamásné oktatási referens Kosztolányit idézve elmélyedt “BETŰ ÉS LÉLEK” gondolatkörben, körüljárta a szeptember 8-ához kapcsolódó ünnepköröket és áttekintette eddigi ezirányú tevékenységünket. Tóth Éva az internetes népmese-illusztráló pályázatról tartott beszámolójában szólt arról, hogy az internetet a kultúra, az értékmegőrzés és -továbbadás eszközévé lehet és kell tenni. Dr. Nagy Attila összefoglalója a hozzászólások után ugyancsak az ünnepek jegyében fejezte ki reményét az olvasáskultúra jövőjét illetően.
 

Dr. Nagy Attila összefoglalója

    Drámai erővel hatott a konferenciát megnyitó iskolatörténeti paródia a 150. évfordulóját ünneplő Széchenyi István Gimnázium diákjainak előadásában - Szabó Miklós igazgató rendezésében -, és hangulatilag is felkészítette a résztvevőket egy sajátos lélekközlés befogadására. A helyzetkomikum teljes tárházát felvonultató hangulatos pantomim nemcsak az iskolák, hanem a közgyűjtemények hányatott sorsát, kiszolgáltatottságát is mesterien érzékeltette. Ezt az érzést vitte tovább és tette ünnepélyessé Nagy László “Adjon az Isten” című költeményének előadásával Németh Éva versmondó.
 

Iskolatörténet görbetükörben - A Széchenyi István Gimnázium története a diákok előadásában

    Ezeket az érzéseket öntötte szavakba Horváth Csaba könyvtárigazgató a soproni közgyűjtemények történetét vázoló előadásában. “Habent sua fata libelli” (A könyveknek megvan a maguk sorsa) - idézte a közismert mondást. Csak reménykedhetünk, hogy a közgyűjteményeknek, a közjót szolgáló egyesületeknek, társaságoknak is megvan a maguk sorsa, és jó kezekben van. “Nem olyan könnyű az Isten tenyeréről leesni” - szoktuk bíztatni egymást.

K. T. E.

 

Kapcsolódó cikkek, oldalak

Hetedhét országon túl  - internetes rajzpályázat
"Hogy a hála érzete feledésbe ne menjen"
"Hogy a hála érzete feledésbe ne menjen" - adalékok a Kurucdombi Fiókkönyvtár vetélkedőjéhez h
"Titok és varázslat" vers és prózamondó verseny



2002. szeptember 08., vasárnap 23:29


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület