CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 25., csĂĽtörtök, Márk napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

110 éves Sopron vízellátása

    1892-ben Budapest és Győr után harmadikként az országban valósult meg Sopronban a város egészséges ivóvízzel való ellátása.
    Sopron vízellátásának 110 éves évfordulóján a Liszt Ferenc Konferenciaközpontban tartott ünnepségét az élőzenével aláfestett, Képek a vízmű történetéből című vetítés vezette be.

    Az elnöki asztalnál helyet foglaló Dr. Hajós Béla, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium helyettes államtitkára, és Ágota Gábor, Sopron alpolgármestere köszöntője után Hegedüs László vezérigazgató úr számolt be a Vízmű történetéről, jelenéről, és jövőbeli feladatairól, kezdve a római Scarbantia téglából épített vízvezetéke maradványainak említésétől az 1869-es éven át, amikor Sopron belső városrészében az ásott kutak gyakran elszennyeződtek és egyre több ember betegedett meg a rossz víztől, az Ikva másik partján élők kútjaiban a geológiai adottságok miatt szinte állandósult a vízhiány, egészen napjainkig.
Így a vízművek története egy 110 éves versenyfutás a természeti adottságokkal, a soproni vízigények kielégítéséért.
- Nem vesztettük el ezt a versenyfutást - jelentette ki a vezérigazgató. Napjainkig tartó vízmű-krónikájából kiderült, hogy Sopronban és környékén – tíz kis falu kivételével – minden településen kiépült a szennyvízelvezető- és tisztító rendszer. A csatornázottság mértéke – hazánkban szinte egyedülállóan elérte a legfejlettebb országok szintjét.
    Az "ünnepeltet" Szekeres István, a Víz- és Csatornaművek Országos Szakmai Szövetségének elnöke, a BÁCSVÍZ Rt. elnök-vezérigazgatója, Horváth Vilmos, a Sopron Megyei Jogú Város Kereskedelmi- és Iparkamarájának elnöke, Kovács Antal, a Dél-Zalai Vízmű Rt. elnök-vezérigazgatója, és Tóth Ferenc, a HAWLE Kft. nyugalmazott ügyvezető igazgatója köszöntötte.
Az ünnepség részeként a Vízművek és Sopron városa az intézmény több kiemelkedő munkatársát kitüntetéssel jutalmazta.

    Az évforduló alkalmából a vízmű történetét kiállításon mutatják be, a Sopron és Környéke Víz- és Csatornamű Részvénytársaság 110 éves Sopron vízellátása 1892-2002 címmel egy, a város vízellátásának történetét a mai napig bemutató, igényesen összeállított könyvet adott ki.

A Sopron és Környéke Víz- és Csatornamű Részvénytársaság a jubileum tiszteletére díszkutat adományoz a városnak, amelynek alapkövét Hegedüs László vezérigazgató és Ágota Gábor alpolgármester helyezte el a Liszt Ferenc Kulturális és Konferencia Központ előtti téren.

T.R.



2002. szeptember 13., péntek 23:56


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület