V. Országos Sajtverseny és I. Országos Sajtünnep Vitnyéden
Évezredes hagyománya és az ókori egyiptomiakig, görögökig,
rómaiaikig visszanyúló írott irodalma van a sajtkészítésnek.
Az évi átlag nyolc kilogramm, többnyire trapista-sajtot
elfogyasztó magyar pedig csodálkozhatott Vitnyéden az ízek, illatok, színek
láttán, hiszen köztudott, nem igazán vagyunk sajtfogyasztó nemzet. Pedig,
úgy tudni Attila hun vezér kedvenc eledelei között is szerepelt a sajt,
sőt az Európában ritkán előforduló, de Ázsiában gyakori betegségként számon
tartott tejcukorérzékenység, érdekes módon, Európában nagyobb számban csak
a magyarok között fordul elő. Egyes szakértők szerint ez arra enged következtetni,
hogy a honfoglaló magyarok asztalán mindennapos volt a tej.
Szakmai tanácskozás a sajtról
|
|
|
Az Ujhelyi Imre Tejipari Középiskola, Szaktanácsadó
és Továbbképző Központ és a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat ötödik
alkalommal szervezte meg az országos sajtversenyt Vitnyéden, amelyet az
idén először Sajtünneppel is kibővítettek. A szakma képviselőit konferencia,
a diákokat Sajt-ki-mit tud várta; zenés szórakoztató előadások, népzenei
és néptánc együttesek teremtettek a sajtkóstoláshoz jó hangulatot.
|
|
|
A kínálat: huszonnégy termelő több mint 100
féle sajtja
|
- Komoly szakmai bázisa van a rendezvénynek, hiszen a csermajori iskola
az ország egyetlen tejipari iskolája, ahol többek között a sajtkészítésset
is megtanulják a diákok, ezért az iskolán keresztül a szakmára tudunk építeni
- mondja Ivanics Ferenc, a Győr-Moson-Sopron megyei Közgyűlés elnöke.
Az iskola elismerését is jelenti az, hogy egyre több gyártó, egyre több
termékkel vesz részt a sajtversenyen.
|
Ivanics Ferenc közgyűlési elnök:
A megye kincse a tejipari középiskola
|
Ivanics Ferenc a jövőről szólva azt is említette,
tervezik, hogy – komoly sajttermelés hagyományával rendelkező –
külföldi vendégeket is meghívnak a kiállításra. A sajtversenyt a sajtvásárral
- kiállítással, és az ahhoz kapcsolódó kulturális, szórakoztató programokkal
szeretnék igazi ünnepé tenni.
- A megye kincse az Ujhelyi Imre Tejipari Középiskola, amit meg kell
becsülnünk és használni kell tudnunk, hiszen komoly értéket állítanak elő:
kóstolják csak meg a pálpusztai sajtot - bíztat az elnök, aki kérdésünkre
elmondta, hogy ő maga a camembert-jellegű vajsajtokat szereti.
A magyar nép táplálkozási szokásaiban a sajtfogyasztás
még nincs annyira rangos helyen, mint más nyugati népeknél. A franciáknál
az étkezés koronája a sajt és az ahhoz illő bor, az olaszok a kifőtt tésztához,
sőt levesbetétnek is használják a sajtkészítményeket, hogy a hollandokat már ne is említsük. Részben külföldi
hatásra, részben az elterjedő sajtmintaboltok segítségével manapság már
Magyarországon is kezd elterjedni az igényes sajtfogyasztás.
Varga Ferenc a csermajori tejipari középiskola
tangazdaság vezetője elmondta, hogy az intézményben a felvásárlás mellett,
ők maguk is termelnek tejet és azt fel is dolgozzák. Elsősorban sajtot
gyártanak. Egyediek a csermajori sajtok az országban: a tea-, a Lajta, az
ilmitzi helyi specialitásnak minősülnek, amelyeket az iskola a hagyományőrzés
jegyében gyárt.
A sajtversenyen a több mint szász féle sajt hat
kategóriában mérettetett meg. A szakmai elismeréseket a kemény-, a félkemény
sajtok, a lágy és egyéb sajtok, valamint a juh és kecske-sajtok, ömlesztett sajtok kategóriájában, illetve a korszerű technológiát alkalmazók között osztotta ki a zsűri.
Az Ujhelyi Imre Tejipari Középiskola, Szaktanácsadó és Továbbképző Központ
Lajta sajtja a félkemény sajtok kategóriájában arany oklevelet kapott.
|
Az évek során fokozatosan javul a termékminőség,
a csomagolás módja, bővül a választék. A legjobbakra váró díjak.
|
A kiállításon láthattuk, hogy rengeteg féle, delikát
jellegű, minőségi sajtot is gyártanak már Magyarországon, egyelőre még
egy szűkebb vevőkörnek. Köztudott: De Gaulle arról panaszkodott, hogy olyan
országot kell kormányoznia, ahol csak sajtból legalább 400 féle van; Magyarországon
a vitnnyédi-csermajori sajtversenyen ezúttal legalább 100 féle sajt mutatkozott
be.
Varga Ferenc arról is bizakodóan szólt, hogy a magyar
sajt marketingje évről évre fejlődik; ez összefügg a tejiparban jelentkező
külföldi tulajdonosok jelenlétével és a minőségi termékek megjelenésével.
A legjobb marketingfogás a minőség, a vitnyédi bemutató pedig a minőségről
szólt.
- A vásárlóerő növekedésével és a finom sajtok fogyasztása
kultúrájának elterjedésével, reméljük, hogy hamarosan nem csak trappista-fogyasztó
nemzet leszünk - vélekedett Somogyi Imre csermajori iskola igazgatóhelyettese
azon a "SAJTtájékoztatón" , amelyen rendkívüli nagy szakértelemmel ő maga
– a sajtfajták gyártási technológiáját, a sajtbírálat szempontjait is bemutató
– sajtkóstoláson vezette végig a hallgatóságot.
|
Sajtkóstoló Somogyi Imre szakvezetésével
|
Egyébként megbizonyosodtunk arról, hogy nem minden
szakmai érvet nélkülöző a sajtbírálatnak és -kóstolásnak a borbírálattal
és borkóstolóval adódó analógiája. Egyrészt a különböző ízű, illatú, állagú,
aromájú sajtok élvezetét igen elősegíti egy-egy korty finom, ízben, illatban
illő bor, másrészt a sajt- és borbírálat szempontjai és pontrendszere között
is létezik elvi hasonlóság.
Idén először borosgazdák is megjelentek a sajtkiállításon,
egyelőre a soproni borvidék legfinomabb nedűivel.
Vitnyédet, a Győr és
Sopron közötti félúton elhelyezkedő települést a sajt ünnepén, talán a
környék többi, történelmi borvidéke is "felfedezi" majd a jövőben.
|
A soproni borosgazdák – Taschnervin és a Vinex
– jelenléte színesítette és kiegészítette a nemes ízek és illatok
kavalkádját
|
Néhány nagyon féltve őrzött "szakmai titkot" is megtudtunk:
amennyiben az ementáli sajtban nem lelünk lyukakra, az nem a környékbeli
egerek kipusztulását jelenti, hanem azt vak-sajtnak mondják, és bizony,
a sajt hibájának minősül. A jó minőségű pálpusztai meg arról ismerszik
meg, hogy a száguldó vonat utolsó fülkéjéből illatát, ellenszélben a mozdonyvezető
is érzi. Talán a pálpusztai sajtok eme jellemzőjére is alapoztak a szervezők,
amikor a látogatókat alig látható és fellelhető információs táblák (mondhatni:
sajtcetlik) segítették a helyszínre való eljutásban.
Jövőre pedig újra lesz Vitnyéd-Csermajorban
sajtverseny és -ünnep - ígérték a szervezők a a Győr-Moson-Sopron Megyei
Önkormányzat, Ujhelyi Imre Tejipari Középiskola, Szaktanácsadó és Továbbképző
Központ, Vitnyéd Önkormányzata, Bartók Béla Megyei Művelődési Központ,
Győr-Moson-Sopron Megyei Agrárkamara, Földművelésügyi és Vidékfejlesztési
Minisztérium Győr-Moson-Sopron Megyei Hivatala, Magyar Turizmus Rt. Nyugat-Dunántúli
Regionális Marketing Igazgatósága.
-té-
2002. szeptember 15., vasárnap 14:38
|