CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 27., szombat, Zita napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  

V. Országos Sajtverseny és I. Országos Sajtünnep Vitnyéden

    Évezredes hagyománya és az ókori egyiptomiakig, görögökig, rómaiaikig visszanyúló írott irodalma van a sajtkészítésnek.
    Az évi átlag nyolc kilogramm, többnyire trapista-sajtot elfogyasztó magyar pedig csodálkozhatott Vitnyéden az ízek, illatok, színek láttán, hiszen köztudott, nem igazán vagyunk sajtfogyasztó nemzet. Pedig, úgy tudni Attila hun vezér kedvenc eledelei között is szerepelt a sajt, sőt az Európában ritkán előforduló, de Ázsiában gyakori betegségként számon tartott tejcukorérzékenység, érdekes módon, Európában nagyobb számban csak a magyarok között fordul elő. Egyes szakértők szerint ez arra enged következtetni, hogy a honfoglaló magyarok asztalán mindennapos volt a tej.
 

Szakmai tanácskozás a sajtról

    Az Ujhelyi Imre Tejipari Középiskola, Szaktanácsadó és Továbbképző Központ és a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat ötödik alkalommal szervezte meg az országos sajtversenyt Vitnyéden, amelyet az idén először Sajtünneppel is kibővítettek. A szakma képviselőit konferencia, a diákokat Sajt-ki-mit tud várta; zenés szórakoztató előadások, népzenei és néptánc együttesek teremtettek a sajtkóstoláshoz jó hangulatot.
 

A kínálat: huszonnégy termelő több mint 100 féle sajtja

 

- Komoly szakmai bázisa van a rendezvénynek, hiszen a csermajori iskola az ország egyetlen tejipari iskolája, ahol többek között a sajtkészítésset is megtanulják a diákok, ezért az iskolán keresztül a szakmára tudunk építeni - mondja Ivanics Ferenc, a Győr-Moson-Sopron megyei Közgyűlés elnöke. Az iskola elismerését is jelenti az, hogy egyre több gyártó, egyre több termékkel vesz részt a sajtversenyen.
 

Ivanics Ferenc közgyűlési elnök:
A megye kincse a tejipari középiskola

    Ivanics Ferenc a  jövőről szólva azt is említette, tervezik, hogy  – komoly sajttermelés hagyományával rendelkező –  külföldi vendégeket is meghívnak a kiállításra. A sajtversenyt a sajtvásárral - kiállítással, és az ahhoz kapcsolódó kulturális, szórakoztató programokkal szeretnék igazi ünnepé tenni.
- A megye kincse az Ujhelyi Imre Tejipari Középiskola, amit meg kell becsülnünk és használni kell tudnunk, hiszen komoly értéket állítanak elő: kóstolják csak meg a pálpusztai sajtot - bíztat az elnök, aki kérdésünkre elmondta, hogy ő maga a camembert-jellegű vajsajtokat szereti.

    A magyar nép táplálkozási szokásaiban a sajtfogyasztás még nincs annyira rangos helyen, mint más nyugati népeknél. A franciáknál az étkezés koronája a sajt és az ahhoz illő bor, az olaszok a kifőtt tésztához, sőt levesbetétnek is használják a sajtkészítményeket, hogy a hollandokat már ne is említsük. Részben külföldi hatásra, részben az elterjedő sajtmintaboltok segítségével manapság már Magyarországon is kezd elterjedni az igényes sajtfogyasztás.

    Varga Ferenc a csermajori tejipari középiskola tangazdaság vezetője elmondta, hogy az intézményben a felvásárlás mellett, ők maguk is termelnek tejet és azt fel is dolgozzák. Elsősorban sajtot gyártanak. Egyediek a csermajori sajtok az országban: a tea-, a Lajta, az ilmitzi helyi specialitásnak minősülnek, amelyeket az iskola a hagyományőrzés jegyében gyárt.
    A sajtversenyen a több mint szász féle sajt hat kategóriában mérettetett meg. A szakmai elismeréseket a kemény-, a félkemény sajtok, a lágy és egyéb sajtok, valamint a juh és kecske-sajtok, ömlesztett sajtok kategóriájában, illetve a korszerű technológiát alkalmazók között osztotta ki a zsűri. Az Ujhelyi Imre Tejipari Középiskola, Szaktanácsadó és Továbbképző Központ Lajta sajtja a félkemény sajtok kategóriájában arany oklevelet kapott.
 

Az évek során fokozatosan javul a termékminőség, a csomagolás módja, bővül a választék. A legjobbakra váró díjak.

    A kiállításon láthattuk, hogy rengeteg féle, delikát jellegű, minőségi sajtot is gyártanak már Magyarországon, egyelőre még egy szűkebb vevőkörnek. Köztudott: De Gaulle arról panaszkodott, hogy olyan országot kell kormányoznia, ahol csak sajtból legalább 400 féle van; Magyarországon a vitnnyédi-csermajori sajtversenyen ezúttal legalább 100 féle sajt mutatkozott be.
    Varga Ferenc arról is bizakodóan szólt, hogy a magyar sajt marketingje évről évre fejlődik; ez összefügg a tejiparban jelentkező  külföldi tulajdonosok  jelenlétével és a minőségi termékek megjelenésével. A legjobb marketingfogás a minőség, a vitnyédi bemutató pedig a minőségről szólt.

    - A vásárlóerő növekedésével és a finom sajtok fogyasztása kultúrájának elterjedésével, reméljük, hogy hamarosan nem csak trappista-fogyasztó nemzet leszünk - vélekedett Somogyi Imre  csermajori iskola igazgatóhelyettese azon a "SAJTtájékoztatón" , amelyen rendkívüli nagy szakértelemmel ő maga – a sajtfajták gyártási technológiáját, a sajtbírálat szempontjait is bemutató – sajtkóstoláson vezette végig a hallgatóságot.
 

Sajtkóstoló Somogyi Imre szakvezetésével

    Egyébként megbizonyosodtunk arról, hogy nem minden szakmai érvet nélkülöző a sajtbírálatnak és -kóstolásnak a borbírálattal és borkóstolóval adódó analógiája. Egyrészt a különböző ízű, illatú, állagú, aromájú sajtok élvezetét igen elősegíti egy-egy korty finom, ízben, illatban illő bor, másrészt a sajt- és borbírálat szempontjai és pontrendszere között is létezik elvi hasonlóság.

Idén először borosgazdák is megjelentek a sajtkiállításon, egyelőre a soproni borvidék legfinomabb nedűivel.

Vitnyédet, a Győr és Sopron közötti félúton elhelyezkedő települést a sajt ünnepén, talán a környék többi, történelmi borvidéke is "felfedezi" majd a jövőben.
 

A soproni borosgazdák – Taschnervin és a Vinex – jelenléte színesítette és kiegészítette a nemes ízek és  illatok kavalkádját

    Néhány nagyon féltve őrzött "szakmai titkot" is megtudtunk: amennyiben az ementáli sajtban nem lelünk lyukakra, az nem a környékbeli egerek kipusztulását jelenti, hanem azt vak-sajtnak mondják, és bizony, a sajt hibájának minősül. A jó minőségű pálpusztai meg arról ismerszik meg, hogy a száguldó vonat utolsó fülkéjéből illatát, ellenszélben a mozdonyvezető is érzi. Talán a pálpusztai sajtok eme jellemzőjére is alapoztak a szervezők, amikor a látogatókat alig látható és fellelhető információs táblák (mondhatni: sajtcetlik) segítették a helyszínre való eljutásban.
    Jövőre pedig  újra lesz Vitnyéd-Csermajorban sajtverseny és -ünnep - ígérték a szervezők a a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat, Ujhelyi Imre Tejipari Középiskola, Szaktanácsadó és Továbbképző Központ, Vitnyéd Önkormányzata, Bartók Béla Megyei Művelődési Központ, Győr-Moson-Sopron Megyei Agrárkamara, Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium Győr-Moson-Sopron Megyei Hivatala, Magyar Turizmus Rt. Nyugat-Dunántúli Regionális Marketing Igazgatósága.

-té-



2002. szeptember 15., vasárnap 14:38


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület