CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 4., szombat, Mónika, Flórián napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Nyugati Kapu  

Lelket adott a városnak - Megjelent Duics Pál  új albuma

Mondani szokták a jó arcképről, hogy a fotós nem csak az arc vonásait örökíti meg, hanem a mögötte rejtőzködő embert is. Duics Pál nem portrékat fotóz, a város ezer arcát közvetíti, s közben a hely szellemét keresi képein. Sopron albumának új kiadása a napokban jelent meg.

    Az album els? változatát 1999 karácsonyán mutatták be az egykori vármegyeháza dísztermében. A könyvet akkor a budapesti székhelyű Interpress-Adwest Kiadó jegyezte. Az újabb kiadás már teljesen soproni alkotás, hiszen a sikeres album kiadási jogát májusban a helyi Graft Stúdió vásárolta meg. A kiadó és a fotós mellett soproni a szövegíró, Winkler Gábor, valamint Verő József az angol, Siklósi János a német fordító is.
    A könyv első kiadásának ismertetésében írtuk: „Az album képeit készítő fotós, Duics Pál az él? várost mutatja be képein: mozgásában, állandó változásában. Számára Sopron nem egyetlen izgalmas kirándulást vagy gyors látogatást jelentett. A fotós – kezében fényképezőgépével – évtizedek óta együtt él a várossal: képei az emberek által használt települést mutatják be, hajnaltól naplementéig, ősztől tavaszig.”
     Duics Pál az elmúlt két évben sem pihent. Hű maradt önmagához: fényképezőgépével újabb és újabb részleteket fedezett fel kedvenc városában: kőbe faragott nemes címereket, fényben úszó középkori tereket, vidám fúvósokat, okos szőlősgazdákat. De nyomon követte a város változásait is. Szó mint szó: a képek közel egyötödét újakra cserélte – és ezzel tovább gazdagodott  a könyv. Az albumot lapozva úgy tűnik, önálló, új könyvet forgatunk.
  A képcserét nemegyszer a megújulás indokolta, hiszen ma már megint fényképezhető a szépen helyreállított Domonkos-templom, és nagy örömünkre a pusztulással fenyeget Két-mór ház is megint régi pompájában ragyog. (Kár, hogy eközben a Bécsi-dombról feltáruló panorámát házakkal építették el: a könyv e szempontból dokumentum értékű, hiszen lapjain még a korábbi látvány nyári és téli képe van.) Az albumot lapozva döbbennünk rá adósságainkra is. Helyreállításra, kiegészítésre vár például a Panoráma úti villa, melynek festői „torzója” is szerepel a könyvben.
      Az új képekben gyönyörködve úgy tűnik, mintha az utcák ma elevenebbek lennének, mint két éve, a város még szórakoztatóbbá és sokarcúbbá vált – állapíthatjuk meg elégtétellel az újabb képekről. De változatosabbá vált a Fertő élete is. E változásokat érzékeny szemmel rögzíti a fotós.
  Az új soproni album már kapható a könyvesboltokban. Címlapján a városháza sötét árkádjának keretében a Fő tér képe ragyog.
L. Á.



2002. szeptember 16., hétfő 20:15


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület