CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. március 28., csütörtök, Gedeon, Johanna napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Önkormányzati Választás 2002.  

Globex-történet - a tényfeltáró bizottság jelentése szerint
Interneten – rovatunkban – közzétesszük az anyagot

    A Globex-döntés, a vagyon elvesztés 1998-ig tartó folyamata volt a témája a Szövetség Sopronért Egyesület Perkovátz Házban tartott sajtótájékoztatójának, amelyen a sajtó képviselői kézhez kapták a tényfeltáró bizottság Sopron Megyei Jogú Város portfólió kezeléséről szóló jelentését. A tényfeltáró bizottság elnöke Szász Lajos, valamint annak tagja, Vig Péter is jelen volt a sajtótájékoztatón.

Szász Lajos, Dr. Szekeres Csaba, Vig Péter a sajtótájékoztatón

    Mérlegelve a Globex-ügy horderejét, valamint az írott sajtó terjedelmi- és egyéb – kampányidőszakkal összefüggő – belső szabályzatokból eredő korlátait dr. Szekeres Csaba a Szövetség Sopronért Egyesület polgármesterjelöltje kijelentette: arra a következtetésre jutott, hogy sajtótájékoztató formájában nem lehet megfelelően tájékoztatni a nyilvánosságot erről az ügyről.

- A Globex-ügy – a tényfeltáró bizottság jelentésében megjelenő – története minden választópolgárhoz el fog jutni írásos formában, azt az internetre feltesszük, azaz mindenki számára biztosítjuk az ahhoz való hozzáférést - jelentette ki dr. Szekeres Csaba, Sopron polgármestere felhatalmazásával, aki hangsúlyozta, hogy a Szövetség Sopronért Egyesület képviselőjelöltjeinél is megtalálható lesz a tényfeltáró-bizottsági anyag.

    Víg Péter kifejtette: szükségszerű és kötelessége is a polgármesternek a Globex-üggyel kapcsolatos kérdésekre válaszolni. Ugyanakkor hangsúlyozta: meg kell őrizni attól a várost, hogy hamis állítások, üres vádaskodásokat eredményezzenek, és hogy ne a realitások figyelembevételével kezeljék a kérdést.

    A tényfeltáró bizottság 1999-2000-ben fél évig dolgozott az ügyön, minden lehetséges adatot összegyűjtött, és elkészítette a jelentését, amelyet, mint mondta: "akkor elég ügyesen megnyirbáltak". A tényfeltáró bizottságnak a tények feltárása és nem a vádemelés volt a feladata - hangsúlyozta a képviselő. Ennek az anyaga a város rendelkezésre állt a polgármesteri hivatal előcsarnokában; a képviselő információi szerint négyszáznál több példány fogyott el belőle.

- Ebben a tényfeltáró anyagban szerepelt a bizottság jelentése, és két külön vélemény: az egyik a bizottság elnökének a különvéleménye, ami összegzés címen jelent meg, valamint a bizottság jelentésének kézzel átírt különvéleménye, amelyhez, a tényfeltáró bizottság egyik tagja még hozzáfűzött egy összesítést is - fejtette ki Vig Péter. A jelentés tartalmazza a szereplőket, a hozzászólások kivonatát, az egyéni véleményeket, tehát ha valaki felelőst keres, megtalálja - szögezte le a képviselő, aki hangsúlyozta, hogy fontosnak tartja, hogy a felelőst, vagy felelősöket a jelentés, és ne üres vádaskodások alapján találják meg.

    Szász Lajos, a Globex-ügyet vizsgáló tényfeltáró bizottság elnöke bevezetőjében leszögezte: a jelenlegi választáson semmilyen formában nem indul.

- A suttogó propaganda olyan embert vádol, aki annak idején "még a közelében sem volt az egésznek", sőt, azon munkálkodott, hogy ebből a szerencsétlen Globex-ügyből a lehető legkedvezőbben jöjjön ki a város - jelentette ki Szász Lajos, beismerve ugyanakkor, hogy jelenleg azt viszont nem tudja megállapítani, hogy mennyire kedvezően alakult a Globex-ügy.

-Az egész olyan mint egy krimi, csak hát a krimiben meglesz, hogy ki volt a tettes, itt sajnos nem lett meg - fogalmazott a tényfeltáró bizottság elnöke, aki leszögezte, minden, amit a bizottság fontosnak talált, benne van a jelentésben, a folytatás, nem a bizottságon múlott, az már az ügyészség, bíróság dolga lett volna.

    A bizottságnak semmiféle nyomozati eszköze nem volt, semmiféle szankciót nem tudott alkalmazni, minden megkérdezett a saját lelkiismerete szerint válaszolt a kérdéseikre.

- Mi csak a hozott anyagból tudtunk dolgozni, meg abból, amit számunkra összeállított a városháza. Én például szerettem volna kikerestetni az akkori utazásokat, kiküldetéseket, de valahogy ez elsikkadt, valahogy "elmismásolták a városházán" - fogalmazott Szász Lajos..

    Kérdésekre válaszolva: Vig Péter elmondta a tényfeltáró bizottságot a képviselőtestület hozta létre, és az a képviselőtestületnek kellett hogy jelentést tegyen. Ezek után a képviselőtestületnek kellett arról döntenie, hogy indít-e büntető-eljárást. Egyes személyek ellen, akiknek esetében bizonyítható volt a mulasztás (a könyvvizsgáló, stb.) ez megtörtént.
- A folyamat egy teljesen szabályszerűen lefolytatott közbeszerzési eljárás volt, a jegyzőkönyvek tanúsága szerint legalábbis. Hogy ezen kívül, esetleg léteznek-e olyan tények, amelyeket a jegyzőkönyvek nem tartalmaznak, arról a tényfeltáró bizottságnak nem volt tudomása. A bizottság elé került anyag alapján, nem volt ok büntetőfeljelentést tenni mások ellen - jelentette ki Vig Péter.

    Szász Lajos kifejtette: létezik erkölcsi felelősség, anyagi felelősség, büntetőjogi felelősség, és politikai felelősség. Az önkormányzatnál az előterjesztést beterjesztőjét, aláíróját, az ügy lefolytatóját terheli felelősség.
- De, amennyiben tételes jogszabályt nem sért, akkor mit tudunk mondani? - tette fel az egykori bizottsági elnök a kérdést. Mit várt el Sopron? Hogy mondjanak le azok, akik felelősek?

    Szász Lajos a Globex-ügy egy másik vetületét is megemlítette, nevezetesen azt, hogy iszonyatos energiákat kötött le, és a vagyonvesztésen túl még az is kárt okozott a városnak, hogy nem más, aktuális ügyekkel foglalkozott teljes erőbedobással, hanem "futott a pénze után".
- Lehet, hogy már két-három évvel ezelőtt azt kellett volna mondani: ez a vagyon elveszett, és az adott állapotból kiindulva tegyük amit tudunk - vélte Szász Lajos.

    További kérdésre válaszolva dr. Szekeres Csaba polgármesterjelölt a volt miniszterelnök Sopronban tett kijelentéseire reagálva kifejtette: Aránytévesztettnek nevezte Orbán Viktornak a Szövetség Sopronért Egyesületet és a Centrum Párt választások során betöltött szerepének analógiáját.
- Meggyőződésem, hogy az önkormányzati és az országgyűlési választások más-más elvek alapján zajlanak, Orbán Viktor valószínűleg nem ismeri kellően a soproni viszonyokat.- jelentette ki a szövetség polgármesterjelöltje. A pártpreferenciák erősebben érvényesülnek az országgyűlési választásokon, ugyanakkor az önkormányzati választáson sokkal inkább a személyes kötődés érvényesül. Nem Orbán Viktor, és nem is Medgyessy Péter Sopron polgármesterjelöltje, hanem Dr. Molnár Ágnes a Fidesz-Polgári Összefogás, valamint Walter Dezső az MSZP-SZDSZ részéről. A választóknak ezekben az emberekben kell gondolkodniuk, és nem egy bal-jobb, mesterségesen létrehozott politikai rendszerben- jelentette ki Dr. Szekeres Csaba.

T.R.



2002. szeptember 16., hétfő 23:57


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület