CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 19., péntek, Emma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

A brennbergi szennyvízelvezető rendszer próbaüzemének tapasztalatai
A Magyar Hidrológiai Társaság Soproni Területi Szervezetének ülése

    A Magyar Hidrológiai Társaság Soproni Területi Szervezete a Csatornázási és Szennyvíztisztítási Szakosztállyal közösen szervezett előadóülésén a brennbergi szennyvízelvezető rendszer próbaüzemének tapasztalatairól számolta be a tervező, az üzemeltetető és a beruházó.
Havas András a MHT Területi szervezetének elnöke az ülés bevezetőjében szólt a város és a vízügyi szakma, közelmúltban megünnepelt egyik legjelentősebb eseményéről, Sopron város 110 éves vízellátása évfordulójáról.

    A továbbiakban Horváthné Kálmán Éva, a  HKÉ Mérnöki Iroda ügyvezetője, a vezető tervezője előadásában szólt arról, hogy az 1996-ban az önkormányzat megrendelésére történő,  Brennbergbánya és térsége szennyvízelvezetésének a megoldását célzó vizsgálatot követően cégük négy verziót dolgozott ki. A gazdasági számításokkal alátámasztott verziók közül, mindegyik műszakilag nagyon jó, egyenértékű megoldás volt. Az önkormányzat a 330 millióra becsült összegű tervet választotta. A településeken belül gravitációs rendszer épült ki, és a rendszerek között pedig nyomóvezeték.

Ennél a rendszernél használták az országban először a lefúvatásos rendszert, amely a nyomóvezetékekből kompresszorral nyomja ki a szennyvizet, a szaggatásokat és a tartózkodási időt csökkentése érdekében. Nehézséget okozott a település házainak elszórtsága, az, hogy a rendezési tervben a telekhatár-kijelölések a tervezés időszakában még nem voltak meg, és ezért a bekötések pontos helyét nem lehetett megtervezni. A tervező elmondta: egy nagyon korszerű rendszert sikerül tervezni. A tervezett szennyvízmennyiség 327 m3 /napos gyakorlati vízmennyiséget jelentett.
    A beruházásnak környezetvédelmi  indokai fontosak voltak: Brennbergbánya az Alpokalja egyik gyöngyszeme, ahol a beruházás megvalósítása előtt gondot jelentett a szennyvíz, főleg azért - derült ki az előadásból, mert a vízellátó rendszer kiépülését követően megnőtt a vízfogyasztás, és következésképpen a keletkező szennyvíz buzgárok módjára tört fel a talajból.
A megvalósulás során nem volt könnyű feladat a környezetvédelmi és a gazdaságossági szempontok egyeztetése.

    Kovács Tibor Sopron és Környéke Víz- és Csatornamű Rt. szakembere a brennbergi szennyvízelvezető rendszer üzemeltetőjeként a próbaüzem tapasztalatairól elmondta: egy környezetvédelmileg érzékeny területnek a szennyvízelvezetése oldódott meg, ugyanakkora domborzati viszonyok elég nehézzé teszik ennek a rendszernek a megtervezését és megépítését, kivitelezését.
A harmadik  lényeges, az előadó által érintett kérdése a témának, hogy Magyarország egyik egyedülálló rendszere épült meg Brennbergben, abban a tekintetben, hogy a szennyvízrendszerekben jelentkező probléma – a szag, bűzhatás – kezelésére egy svéd technológiát alkalmaztak. A már ismertetett technológiával a vízminőséget is lehetett javítani. A szennyvízelvezető rendszer próbaüzeme mindenképpen pozitív tapasztalatokat eredményezett, annak ellenére, hogy  – az idei folyamatosan végzett üzemeltetés ellenére sincs még az teljesen beüzemelve. Az előadó elmondta, hogy több  üzemeltetési módot, állapotot kell megtanulniuk, kitapasztalniunk, valamint a rendszer üzemeltetésének optimizálására is szükség lesz. Mindezt teszik azzal a kitűzött céllal, hogy a szennyvíz-elvezetés zavartalan legyen, és az azzal kapcsolatos mellékhatások, elviselhetőek legyenek a Soproni út, Turista út környékén.

    Molnár György ITT Flygt Kft.vezetője brennbergi szennyvízelvezető rendszer gépészeti méretezéséről tartott előadást. Komoly feladatot jelentett a cégnek a települési csatornahálózat megismerése alapján, a műszaki feladatok meghatározását követően a szaghatások problémája kezelése, a rendszerigény meghatározása.

    A 268 millió forintos netto összegű beruházásról felkért hozzászólóként Horváthné Seregély Jolán Sopron Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalának irodavezetője beszélt.



2002. szeptember 18., szerda 00:16


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület