CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 4., szombat, Mónika, Flórián napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  

A borsos számlát állni kell!

Utasbiztosítás Németországban

A borsos számlát állni kell!

Németország területére csak akkor szabad beutazni, ha az utas rendelkezik baleset- és betegbiztosítással. Ezt ugyan a magyarok esetében szinte soha nem ellenőrzik, mert hazánk fiai etéren is megbízható hírben állnak, mindez ne andalítson el senkit. Mindenkinek saját érdeke is, hogy megfelelő utasbiztosítással rendelkezzék.

Azt érdemes megfontolni, hogy hol köti az utazó baleset- és utasbiztosítását. Ennek az oka egyszerű: a magyarországi biztosítás általában csak addig a határig fedezi a költségeket, amennyibe egy- egy betegség ellátása Magyarországon kerülne. Márpedig ha egy nátha Magyarországon mondjuk tízezer forintba kerül, Németországban pedig 200 márkába, akkor a beteg 150 márkás ráfizetéssel gyógyul meg. Még szembeszökőbb a biztosítási szakmában közmondásos vakbél-perforáció kórházi költségeinek különbsége, hiszen az azonnali beavatkozást igényel, márpedig a kórházi műtét és utókezelés a Szövetségi Köztársaságban összehasonlíthatatlanul drágább mint Magyarországon.

Például: egy turistaként látogatóban a Rajna partján járó idősebb hölgy „hexensusszához" házigazdái kihívták az orvost. A számla márkára kerekítve így festett: „látogatás inkl. tanácsadás" (vagyis a kézfogás) 63 DM, „útiköltség 2 km-n belül" 10 DM, „beható vizsgálat", (pulzus, vérnyomás) 27 DM, injekció (beadása + anyagköltség) 41 DM. Egy alig tízperces villámlátogatás tehát forgalmi adó nélkül több mint 140 DM kiadását okozza. Még horribilisebb a halaszthatatlan fogászati beavatkozás ára, itt tényleg érvényes a mondás: még a pofon sincsen ingyen.

A magyar utas ugyanolyan ellátásban részesül, mint bárki. A számla kiegyenlítésének módját (melyik biztosító, esetleg készpénz vagy kezes) az orvosírnok ellenőrzi. Az utasbiztosítottat magánbetegnek tekintik, akinek részletes számlát küldenek. A tapasztalat az, hogy szívesebben veszik, ha a beteg vagy egy helyi illetőségű személy állja a számlát, amelyet aztán a biztosított téríttet meg odahaza, mert a praxisok nem szívesen leveleznek a magyarországi biztosítókkal, de végső esetben ettől sem riadnak vissza

A gépjármű-biztosítást kötni kívánóknak nincs választási lehetősége. A kötelező felelősségbiztosítást kinek-kinek a hazájában kell megkötnie, pontosabban ott, ahol a gépkocsi a forgalmi engedélyt megkapta. Ilyen érvényes kötelező felelősségbiztosítás nélkül a gépjármű be sem léphet a Szövetségi Köztársaság területére. Német felelősségbiztosítás akkor köthető, ha a kocsit Németországban jelentik be és az német rendszámot kap - mi több, ilyenkor kötelező németországi biztosítást kötni. Az utazás előtt érdemes meggyőződni arról is, milyen feltételek mellett érvényes a kötelező felelősségbiztosítás a Szövetségi Köztársaságban. Biztosító társaságonként különbözik ugyanis e feltételrendszer, de általános tapasztalat, hogy viszonylag csekély pótdíjért előnyös pótbiztosítások köthetők.

Aki nem rendelkezik casco-biztosítással, bizony nagyon megjárhatja, ha hazájától távol szenved önhibájából okozott balesetet. Csak a gépjármű elszállíttatása súlyos összegekbe kerülhet, nem is szólva a szervizköltségekről. Mi több, érdemes elgondolkodni a gépjárműben utazókra vonatkozó utasbiztosításról és a jogvédelmi biztosításról, amely akkor segít, ha vitás esetre kerül sor. Ez a közlekedési balesetek során igen gyakori, márpedig a német igazságszolgáltatás nem olcsó mulattság, egyedül az ügyvédi tiszteletdíjak horribilisak.

J.Gy. (Oberhausen)



1999. február 02., kedd 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület