CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 27., szombat, Zita napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  

Ülésezett a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács
Tíz napirendi pontot tárgyalt a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács Fertődön.

    Az ülésen, többek között, az előző tanácsülés óta eltelt időszak eseményeiről szóló beszámoló mellett alapszabály-módosításra is sor került; a Regionális Felkészülési Program megvalósítása, a Nemzeti Fejlesztési Terv aktuális tervezési folyamata, valamint az Előzetes Regionális Fejlesztési Program 2002.évi első fordulójára beérkezett – közel egy milliárd forintos forrást célzó – pályázatokról született döntés ismertetésére szintén sor került.

    A pályázatok elbírálásánál nem a rendelkezésre álló forrás megyék közötti arányos elosztása, hanem elsősorban a regionális szempontok érvényesültek: az adott projektnek egész régióra, vagy az eurorégióra való kihatása.

    Közútfejlesztések előkészítései –a három megye érdekét egyaránt jelentő észak-déli folyosó –, az M 85 gyorsforgalmi út elkerülő szakaszának engedélyezési terve, kerékpárutak, nemzeti parkok fejlesztésére irányuló pályázatok mellett a megújuló energiaforrások alkalmazását célzó, valamint ökoturizmus-programokat, turisztikai, kulturális és a szellemi örökség megóvásával kapcsolatos projekteket egyaránt támogatta a tanács.

    A pályázati rendszer lehetővé teszi, hogy annak második fordulójában – 2002. szeptember végéig – beérkezett pályázatok az első körben nem támogatott pályázatokkal együtt kialakult lista alapján a 2003. évi előzetes kötelezettségvállalásból kapjanak támogatást.

    Sopron régióközponti szerepére vonatkozó kérdésre, Markó Péter, a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnöke válaszában hangsúlyozta, szociológusként úgy látja, hogy az uniós csatlakozást követően, kulturális, gazdasági és társadalmi szempontból – egy természetes folyamat eredményeként – Burgenland Sopron és Szombathely vonzáskörzetébe fog visszakerülni.

    Az ülésen arról is előerjesztés hangzott el, hogy a Regionális Fejlesztési Program szakmai munkája is megindult. A régióba érkező szakértők sikeres és hatékony szemináriumokat és műhelytalálkozókat tartottak; egyeztetéseken és megbeszéléseken a régió szempontjából sarkalatos kérdések kerültek napirendre.

    Személyi változásokra is sor került Nyugat-dunántúli Fejlesztési Tanács összetételében. A tíz új delegált tanácstaggal kapcsolatosan Ivanics Ferenc a Győr-Moson-Sopron megyei Közgyűlés elnöke kijelentette: néhány minisztériumi szakértőn kívül baloldalhoz kötődő pártdelegáltak kerültek a tanácsba. Az előző tanácsban dekoncentrált szervezetek, az adott területhez jól értő szakemberei foglaltak helyet, a megyei közgyűlési elnök szerint ezúttal néhány tag tekintetében nem egyértelmű, hogy milyen kapcsolatuk van az adott szakterülettel.

B.T.É.



2002. szeptember 19., csütörtök 12:14


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület