CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 4., szombat, Mónika, Flórián napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  

Vérszopó biztosítók?

Vérszopó biztosítók?

Németországba autózók figyelmébe

Különös visszásságra hívták föl a figyelmet az észak-rajna- vesztfáliai fogyasztóvédelmi szakemberek. A gépjármű- felelősségbiztosítók újabban az ittas vezetők áldozatainak sem fizetnek, akik így kétszeresen pórul járnak.

A szövetségi kormány 1994 augusztusában hozta azt a rendeletet, amely a biztosítási ügyek deregulációja jegyében a többi között lehetővé tette a gépjármű-biztosítóknak, hogy ittas vagy jogosítvány nélküli vezetés esetén csak szűk határok között térítsék meg a balesetek során okozott kárt. A biztosítók éltek is a kedvező lehetőséggel és az új kötvények apró betűs részébe szinte mindenütt bekerült e megszorítás.

Azóta kiderült azonban, hogy az igazi kárvallottak — a kárvallottak, a balesetek vétlen szenvedő alanyai. Ha például valakit ittas vezető elgázol és az áldozat maradandó károsodást szenved, például gerincsérülése nyomán tolókocsihoz kötött mozgássérültté válik, akkor bizony a költségei hamar a magasba szöknek.

Orvosi és ápolási számlák gyűlnek, amelyeket nem fedez a betegbiztosító, hiszen balesetről volt szó. Ha azonban a gázoló kötelező felelősségbiztosítása is csak a minimális összeget fedezi az említett záradék miatt és a baleset okozója polgári perrel sem kényszeríthető kártérítésre — mert neki sincs miből —, akkor az áldozat sorsa anyagi szempontból is a biztos nyomor. Ez pedig égbekiáltó igazságtalanság, mondják a fogyasztóvédelmi szakemberek és sorolják a csakugyan vérlázító eseteket.

Mindez joggal háborgatja a kárvallottakat és aligha javít az amúgy is vérszopónak tartott biztosító társaságok kedvezőtlen megítélésén; de a balesetért felelős is gyakran ártatlanul szenved hátrányt. Németországban 0,5 ezrelék alkoholszint az ittas vezetés határa, súlyos esetekben azonban a biztosítók már az egy pikoló világossal elérhető 0,3 ezrelék esetén is részeg tobzódásról beszélnek és — nem fizetnek. Őket ugyanis nem az alkohol elleni küzdelem fennkölt érdekei vezérlik, hanem rút anyagi megfontolások.

Az ügyben patthelyzet állt be. A biztosítók a jogszabályra hivatkoznak, az autóklubok jogászai az igazságérzetre. Hamar meg kellene változtatni a rendeletet, amelynek azonban épp az volt a célja, hogy az állam mind kevésbé avatkozzék bele a biztosításba, mint magánjogi ügyletbe.

J.Gy. (Oberhausen)



1999. február 05., péntek 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület