CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 4., szombat, Mónika, Flórián napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Nyugati Kapu  

Jó reggelt, professzor úr!
Kubinszky Mihály hetvenöt éves

    Kubinszky Mihály, a jeles építész szakíró, építésztörténet kutató, városunk hűséges polgára szeptember 17-én ünnepelte hetvenötödik születésnapját. Sopronban született, életének döntő részét szülővárosában töltötte el. Középiskoláit Sopronban és Budapesten végezte, mindkét városban a  bencések gimnáziumában tanult.
    Neveltetését, életének alakulását a szülői otthon mellett döntoen a bencések jeles tanárai irányították. A fiatal  diákot körülvevő humán világban azonban kezdettől ott volt a 20. század technikája iránti érdeklődés is. A közlekedés, a repülés, a gépkocsi és természetesen a vasút szeretete, mely már vasútépítő dédapja életében is olyan jelentős szerepet játszott.

    Fiatal éveiben egyszerre vonzották a Frankenburg úton épülő, ízig-vérig korszerű, modern társasházak építészeti és technikai érdekességei, de a GySEV és MÁV pályákon átrobogó szép mozdonyok és érdekes szerelvények – a vasút különös világa – is nagyon érdekelte. Amikor szakmai pályát kellett választania, mégis az építészet mellett döntött. „Számomra az építészet a műszaki és humán tudományok szerencsés találkozását jelentette, olyan mesterséget, amelyben ez is, az is egyforma jelentőséggel bír” – emlékezett vissza később. 1946-ban vették fel építész hallgatónak a Budapesti Műegyetemre. Jeles professzoraira – Csonka Pál, Rados Jenő, Friedrich Lóránd, Kotsis Iván, Kiss Tibor, Korompay György – ma is nagy szeretettel, elismeréssel emlékezik. A grafika és a festészetet iránti érdekl?dést Winkler Oszkár  soproni építész keltette fel benne.
    A szakmai pálya a kivitelezésben eltöltött hat, hosszú évvel kezdődött. 1950-től 1957-ig a Soproni Magasépítő Nemzeti Vállalat, a későbbi Győr  Megyei Állami Építőipari Vállalat   építésvezetője volt, fontos épületek, épületegyüttesek kivitelezési munkáit szervezte és irányította   (Soproni Asztalosárugyár, Petőházi Cukorgyár, fertődi laktanya és a soproni Hunyadi János Általános Iskola újjáépítése). Bár nem volt életcélja ez a fajta munka, de a feladatok, melyeket elvégzett, jelentősek voltak. A későbbi években, amikor a Soproni  Egyetemen az építéstan tárgyát kezdte oktatni, jól felhasználta a kivitelezésben szerzett  tapasztalatokat.
    A kivitelezés évei alatt kezdett rendszeresen írni: szakcikkeit a legjelentősebb hazai szakmai folyóiratok közölték. „A Kubinszky családban ember emlékezet óta mindenki írt – nem véletlenül díszíti címerüket a tollat tartó madár” – mesélte késbb.
 

Dr. Winkler Gábor (a cikk szerzője) Dr. Kubinszky Mihállyal
a Sopron 20. századi építészete című kiállítás megnyitóján (2002. január)

    Tudományos érdeklődését az első időkben a 19-20. század újszerű építészeti feladatai, mindenek előtt az európai vasutak építészete kötötte le. Kandidátusi dolgozatának témájául a vasút épületeit választotta. A vasutak építészete Európában című értekezését 1960-ban védte meg. E munkája hamarosan  könyv formájában is megjelent. A kéziratot németre is lefordította: munkája egy csapásra Nyugat-Európában is a téma legjobb szakértőjévé avatta a fiatal építészt. Később, 1974-ben  A századforduló építészelmélete címmel sikerrel nyújtotta be akadémiai doktori értekezését. 1961 óta tagja a Magyar Tudományos Akadémia Építészettörténeti és Elméleti Bizottságának, melyben Major Máté, majd Finta József elnöksége alatt, 1967 óta titkárként működött. 1997-ben őt választották a bizottság új elnökének. Kés?bb tanulmányai az építészet egy sor, fontos területével bővültek. Publikációinak jegyzéke lenyűgöző: a társszerzőkkel közreadott köteteket is beleszámítva eddig 27 könyve és háromszázötvenet meghaladó tudományos és ismeretterjesztő szakcikke jelent meg. Cikkeit, könyveit magyarul és németül fogalmazza: aki rendszeresen olvassa munkáit, tudja, milyen könnyedén, érdekesen, olvasmányosan ír. Hatalmas irodalmi munkásságának külön fejezetét jelentik építészeti kritikái, épületismertetései. A  soproni Lőverek jellegvédelmének szükségszerűségét először ő hangoztatta. Életművének fontos része Tata, Füzesabony és a budapesti Nyugati pályaudvar történeti épületeinek megmentése.
    Az Erdészeti Főiskola – később Erdészeti és Faipari Egyetem – Építéstani Tanszékére 1956 novemberében Winkler Oszkár Ybl-díjas építész hívására került. Itt 1961-ben adjunktussá, majd 1963-ban docenssé nevezték ki. 1975-ben egyetemi tanárként vette át a tanszék vezetését, melyet 1995. évi nyugdíjazásáig vezetett. 1996-ban professzor emeritus címet, majd az egyetem kitüntető díszdoktori elismerését vehette át az intézmény rektorától.

    Közismerten kiváló előadó. Lebilincselő előadásainak sodró stílusa – akár az egyetem katedráján beszél, akár nemzetközi kongresszuson tart előadást – minden esetben felejthetetlen élményt nyújt hallgatóinak. Ő vezette be a Soproni Egyetem faipari mérnök hallgatói számára a szabadkézi rajz és a bútortörténet tanítását. Igazán nagy örömet a szakmatörténeti előadások és a doktorjelölteknek tartott előadások jelentenek számára.
    Feleségét, Kassay Éva építészt az egyetemen ismerte meg. 1950 karácsonyán kötöttek házasságot. Éva  asszony máig is jó kollégája és igazi szellemi társa. Mindhárom fia a mérnöki hivatást választotta, közülük András követte édesapját az építészet mesterségének gyakorlásában. A népes család számos unokával is büszkélkedhet.
    A nyugdíjas professzor ma is töretlen lendülettel folytatta tudományos tevékenységét. Az elmúlt öt évben az Országos Tudományos Kutatási Alap támogatásával Sopron 20. századi építészetének fontos dokumentumait gyűjtötte össze. A nagy jelentőségű terveket, fényképeket, építészek életrajzát kiállítás keretében tárta a soproniak elé. Kubinszky professzornak arra is jutott ideje, hogy munkatársaival Erdély vasúti építészetét könyv formájában összefoglalja és közreadja. Az elmúlt öt évben elnökként nagy energiával    szervezte tovább a városszépítő egyesület tevékenységét is. Sopront féltő okos, szép írásaival gyakran találkozunk.
    Kubinszky Tanár Urat születésnapján a Nyugati Kapu – és e közléssel természetesen a cyberpress.sopron.hu – olvasói és a soproni polgárok nevében is szeretettel köszöntjük, további munkájához erőt és egészséget kívánunk.


Winkler Gábor
Fotó: cyberpress

Kapcsolódó cikk:
Sopron építészete a 20. században
 



2002. szeptember 23., hétfő 15:06


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület