CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 4., szombat, Mónika, Flórián napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Nyugati Kapu  

Szép ott adni, ahol senki se kér
Humanitárius szolgálat a rotary alapelvének megfelelően

    A rotary olyan világszervezet, amelyben különböző foglalkozású emberek készek vállalni a humanitárius szolgálatot helyben, regionálisan, sőt, országokat átívelő összefogással is. Arra törekednek, hogy az emberek közötti kapcsolatokban terjedjen a megértés és a jószándék. Fontos célok érdekében tevékenykednek, azt tartják, kapni jó dolog, de adni  felemel?bb, s az az igazi ajándék vagy adomány, amelyet kérés nélkül adnak.

    A rotarysták ezeket az elveket vállalták és követik. Az etikai alapelvek alkalmazásának és betartásának, az emberek közötti kapcsolatokban a humanitárius akciók és anyagi támogatások szervezésében bevált és használt mérce a négy kérdéspróba: Igaz-e? Tisztességes-e minden érintett számára? Elősegíti-e a barátságot és a jóakaratot? Javát szolgálja-e minden érintettnek? Tehát a segítőkészségnek úgy kell megnyilvánulni, hogy az a mindennapi életben szolgálja a rotary alapelveket, egyetlen érintett számára sem legyen megalázó vagy sértő, szolgálja a barátságot és a jóakaratot.
    Mint arról beszámoltunk, a Rotary Kerület volt kormányzója, dr. Ernst A. Schöffmann úr Sopronban tartotta hetvenedik születésnapját. Az ünnepség megszervezésében a két helyi klub (RC Sopron, RC Sopron-Pannónia) segített. Magyarországon ma 28 rotary klub működik. Az ünnepelt nem várt, nem fogadott el ajándékot, az erre szánt összegeket a négy rotary tamogatási cél javára kérte. Nemes gesztusról, a rotary szellemiségét minden ízében tükröző akcióról van szó, egy gyengén látó soproni gimnazista lány tanulásának támogatásáról, a Tómalom utcai gyermekotthon segítéséről, gyermekotthon támogatásáról az erdélyi Csicsókereszttúron, aknamentesítés támogatásáról Horvátországban. Mind a négy megérdemli a nyilvánosságot.
   De előbb,  egy kis előtörténet és az akciók ismertetése előtt arról, hogy az RC Sopron legutóbbi ülésén a volt rotary distriktkormányzót tiszteletbeli tagjává választotta.
  Az erről szóló díszes, egyedi oklevelet a klub nevében az elnök, Perkovátz Tamás, az alelnök, Krisch Imre és a régebbi elnök, Schneider István nyújtotta át dr. Ernst Schöffmannak, aki meghatódva köszönte meg a jókívánságokat.
  De kapott ajándékot (barackpálinkát és aszúbort) az ünnepelt az RC Sopron-Pannónia elnökétől, Wilfing Ferenctől, és a következő rotary évi soros elnöktől, dr.
Székely Évától is.
    A rotary mozgalom már 1925-ben jelen volt Magyarországon. A II. világháborút követő kényszerű szünet után 1988-ban kezdődött meg a magyar klubok újjászervezése. 1991. április 30-án Budapesten négy klub – RC Szeged, RC Budapest-Budavár, RC Budapest-Duna, RC Sopron – kapott alapító oklevelet. A  soproni klub segítője az RC Eisenstadt volt, de kezdettől fogva élénk kapcsolat alakult ki a közeli osztrák klubokkal, így az RC Wiener Neustadttal is. Ez volt az 1959-ben alapított RC Eisenstadt segítője.  Amikor az 1999-2000 rotary évben a bécsújhelyi klub tagja, dr. Ernst A. Schöffmann lett az 1910-es számú  Rotary Kerület kormányzója, már rendszeres volt a kapcsolat a két klub között. Ennek a vezetésnek azután oroszlánrésze volt az RC Sopron-Pannonia megszervezésében, melynek segítője az RC Sopron, alapító elnöke pedig Hintsch Ottó lett.
    Említenünk kell azokat a célokat, amelyek a rotary ideálokat tükrözik vissza: kapni is jó dolog, de adni talán még felemelőbb.
A 15 éves Benke Boglárka – az Eötvös gimnázium tanulója – születése óta gyengén látó, szüksége van otthon olvasótv berendezésre, amelyhez az RC Sopron nyújt anyagi támogatást. Játékok, ruhák, készpénzadományok útján az RC Sopron-Pannonia tekinti szívügyének a soproni, Tómalom utcai gyermekotthon rendszeres támogatását, azt, hogy a gondozottak érezzék, szeretet és jóindulat veszi őket körül. Csicsókeresztúron – nemzetközi összefogással, Imrik Péter (RC Sopron) kezdeményezésére – ugyancsak gyermekotthont támogatnak a klubok, kiemelten az RC Eisenstadt és az RC Wiener Neustadt, de az amerikai RC Mc Minwille Breakfast is. A parókia minőségi felújítása befejeződött, az épületben tizenöt gyermek, két nevelő és egy nyugdíjas óvónő él. Meghatározott rotary támogatással, az RC Karlovac szervezésében tart a horvátországi aknamentesítési program. Először a brodjani terület aknamentesítése történt meg, nyolc általános iskola környékén szintén befejeződött az akció ( a diákok papír- és hulladékgyűjtésért kapott pénzzel segítették a munkát). aztán százötven háztartás víllany, víz és csatornaellátása következett. Az akció  folytatódik, a következő munka a Plitvica környéki részek aknamentesítése lesz.

Hollndonner László (RC Sopron)



2002. szeptember 23., hétfő 17:56


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület