CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. jĂşlius 27., szombat, Olga, Liliana, Ajtony napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Egészség  

Európai Autómentes Nap Sopronban


Az esős időjárás ellenére Sopronban közel 200 ember gyülekezett reggel 9 órakor azzal a céllal, hogy népszerűsítsék, illetve demonstráljanak az Európai Autómentes Nap gondolatiságát.
A Polgármesteri Hivatal és a Castanea Környezetvédelmi Egyesület által szervezett rendezvény a Sopronért díj című önkormányzati kitüntetés átadásával kezdődött, melyet Németh Roland atléta vehetett át dr. Payer Erzsébet alpolgármestertől.


Az idei Európa Bajnokság 4. helyezettje, Németh Roland a város indítóbizottsága nevében aláírásával hitelsítette a “Pannon Tekercs”-et, amely nyomon kísérte annak a 10 kerékpárosnak az útját, akik Sopronból Zalaegerszegig 120 km megtételét tűzték ki célul. Városunkat Varga Béla a Heavy Tools Egyesület tagja képviselte.

Németh Roland és a többi elszánt résztvevő ezután kerékpáron végighaladt a Várkerületen, majd az eső ellenére nézői lettek a a II. City Cross versenynek.

A City Cross (városi kerékpárverseny) az országban egyedüliként – az Európa-i Autómentes Nap elmaradhatatlan programja. Híven az akadályokkal tűzdelt útvonalon a kerékpárosok nem mindennapi ügyességről tettek tanúbizonyságot.

A zsűri három kategóriában hirdetett eredményt:
1., 0-18 évig
    - Kátai László (Sopron)
    - Vértesi Bálint (Heavy Tolls)
    - Türk Levente (Sopron)

2., 18-30 év között
    - Németh Gyula (Soproni Kerképáros Klub)
    - Horváth Csaba (Heavy Tolls)
    - Kövér Zsolt (Soproni Kerképáros Klub)

3., 30 év felett
    - Németh Frigyes (Frickli)
    - Schmidl Károly (Sator)
    - Kedmenec József (Sopron)

A versenyt követően a gyerekeknek meghirdetett aszfaltrajzversenyre került sor, melynek keretében a kerékpárosokról, természetjárókról készített rajzokat díjazta a zsűri.

Kapcsolódó rendezvényként a GySEV ingyenes kerékpárszállítást, és ingyenes utazási lehetőséget biztosított Sopron-Fertőboz útvonalon, valamint vasúti kocsi és mozdonybemutatóval várta a látogatókat.

A Kisalföld Volán az idei évben a helyi járatokon díjmentes utazási lehetőséget biztosított, valamint a Rondellánál környezetbarát autóbusszal ismerkedhettek meg az érdeklődök.

Az autómentességet a szervezők igyekeztek a Várkerület forgalmának megváltoztatásával elérni, amely a délelőtti időszakban semmiféle fennakadást nem okozott az autósok számára. A vezetők toleránsak voltak, melyet ezúton is köszönnek a szervezők.

A rendezvény szervezésében hatékony szerepet vállalt a Soproni Polgárőr Egyesület, az Aktív Soproni Ifjak, segítséget nyújtott a Soproni Városüzemeltetési Kft, a Nyugat-Dunántúli Regionális Marketing Igazgatóság és az Internet-Sopron Egyesület.
A szervezők mindenkinek a támogatását abban a reményben köszönik, hogy jövőre ismét tehetnek valamit Sopronban a levegő tisztaságáért, az autómentes közlekedésért.

*

Az soproni Európai Autómentes Nap alkalmából tegnap kerekasztalbeszélgetést rendezett a MTESZ székházban a  Castanea Környezetvédelmi Egyesület, Közlekedés Sopron címmel.
A meghívottak között volt:Taschner Tamás a Magyar Turizmus Rt. Nyugat-Dunántúli Regionális Marketing Igazgatóság vezetője, Horváth Csaba a Heavy Tools Egyesület képviselője, dr. Kerekes István a GySEV RT. kontrolling osztályának vezetője, Szóka Sándor a Polgármesteri Hivatal Városüzemeltetési Iroda főtanácsosa, Kovács László a Mozgáskorlátozottak Soproni Egyesületének elnöke és Fekete Győző a Kisalföld Volán Rt. Soproni üzemének üzletág vezetője.

A Környezetvédelmi Egyesület célja a kerekasztalbeszélgetéssel az volt, hogy a meghívottak a  város polgáraival együtt – akik kis számban képviseltették magukat –  cseréljék ki gondolataikat Sopron és környéke közlekedési helyzetéről, megoldandó kérdéseiről.

A beszélgetés indítója Taschner Tamás volt aki, felhívta a figyelmet, hogy a tömegturizmusban – különösen az egészséges életmód térnyerésével egyre inkább teret kap a kerékpáros-, görkorcsolyás-turizmus. Mint Sopronban úgy Magyarországon is megoldatlan a kerékpárral érkező vendégek, az ő igényüket is kielégítő elszállásolása. Siralmasnak nevezte a Sopron és környéki kerékpárút hálózat  meglévő szakaszait is.
Taschner Tamás gondolatihoz csatlakozott Horváth Csaba is, aki sérelmezte, hogy az  Egyesületük, idén képtelen volt megrendezni, a 96-tól nagy sikerű hegyikerékpárversenyt a soproni erdőben. Szintén probléma, hogy mind a ami napig nincs rendezve a biciklisek helyzete a soproni erdőkben. A részükre 1997-ben kijelölt út már régóta használhatatlan. Mint Horváth Csaba emlitett e kérdésben többszőr megkeresték az Erdőfelügyelet, kompromisszumos megoldást is ajánlva, ők azonban e  probléma megoldásában teljesen elzárkóznak.

dr. Kerekes Imre beszámolójában kiemelte, hogy a vasúti közlekedés nem inkább helyi, hanem helyközi szintem valósul meg. Helyi szinten is. Fontos, azonban, hiszem zajos lehet is a környezete is szennyezheti. Ennek érdekében a GySEV próbál környezetbarát mozdonyokat vásárolni melynek épp aktuális példája a két Siemens mozdony vásárlása is.
Szintén a környezetvédelemhez kapcsolódik a vasút azon szerepe, hogy a veszélyes anyagok szállítása ezen körülmények között biztonságosabb, mint közúti forgalomban.

Szóka Sándor a Polgármesteri Hivatal Városüzemeltetési Iroda főtanácsosa, a kerékpárutakkal kapcsolatban elmondta, sajnos mind a mai napig nem rendezett a kerékpárutak tulajdonviszonya, telekkönyvi besorolása sem. Az önkormányzatoknak se pénze se eszköze nincs ezek karbantartására. A városi kasszát eléggé megterheli a már meglévő közúthálózta karbantartása is.

Kovács László a Mozgáskorlátozottak Soproni Egyesületének elnöke, ezt a fórumot is felhasználva felhívta a figyelmet, hogy különösen az új utak, közintézmények építésekor, vagy felújításakor vegyék figyelembe a mozgásában korlátozottak igényeit is, az alacsonyabb járdaszegély, vagy emelőszerkezetek a közintézményekben.

Fekete Győző a Kisalföld Volán képviseletében több megértést kért a város polgáraitól, de minde igényt ők sem tudnak kielégíteni. A vonalmódosításoknál is az utazóközönség érdekeit veszik figyelembe. Immáron a húsz vonal 24-re módosult. Távolabbi céljuk a Várkerület teher-mentesítése, azonban Sopron forgalmának nagy része a Vérkerületen zajlik, ezért ez már városfejlesztési, rendezési körbe is tartozik.

A beszélgetés zárásaként a meghívott vendégek válaszoltak a jelenlévők kérdéseire.

 
Szöveg: Németh Zsanett, Nagy Árpád
Fotó: Tóth Szabolcs



2002. szeptember 24., kedd 16:36


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület