CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

 Magyar-Lengyel Baráti Kör: Gazdag és változatos program

    2002. szeptember 25-én 17.30-kor kezdődő üléssel a Soproni Magyar-Lengyel Baráti Kör megkezdte a második félévi működését. Az összejövetel témája az aktuális (tagdíjak, új tagok felvétele, stb.) kérdéseken kívül a kör eddigi működésének értékelése és a következő programok és lehetőségek megbeszélése volt.
    A közeljövő programjai egyike 2002. október 11-én,  17 órakor a Várkerület 19.szám alatti székházban "Lengyel menekültek a II. Világháború alatt Sopron környékén" témájú – visszaemlékezések, tárgyi emlékek megtekintésével egybekötött előadás lesz. Csiszár Gyöngyi bemutatja a legutóbbi Kisfaludy tanulmányi verseny e témában írt arany díjas dolgozatát. A rendezvényen közreműködnek az akkori események részvevői és tanúi.

    Kiss Danuta a Magyar-Lengyel Baráti Kör elnöke a további tervezett rendezvényeket ismertette.
2002. novemberében a Vas- és Villamosipari Szakközépiskola aulájába Balassi Bálint estre várják az érdeklődőket; előadás hangzik el Balassi Bálint lengyelországi tartózkodással kapcsolatos költészetéről, versmondással és reneszánsz zenével illusztrálva.
    "A borostyán csodálatos világa" című kiállítás befejező rendezvényként a Lengyel Tudományos Akadémia Föld Intézetének egyik munkatársának előadására, még egyeztetés alatt lévó időpontba és helyszínre várják majd a résztvevőket a szervezők.
    A 2003. év  januári rendezvényének szánják a lengyel emlékekkel, élményekkel, barátságokkal kapcsolatos nyilvános pályázat meghirdetését, amelyre írásos művekkel,  fotóval, festménnyel lehet majd nevezni. A pályázat a műveket bemutató rendezvénnyel és ünnepélyes díjkiosztással zárul.
    2003. márciusában Az úticél: Lengyelország címmel a Várkerület 19. szám alatti székházban a  Lengyel Nemzeti Idegenforgalmi Képviselet vezetőjének előadására kerül sor, a Soproni Tavaszi Napok alatt az Olsztyni Báthory András Lengyel-Magyar Baráti Társaság fog majd bemutatkozni a soproniaknak.
    2003. május 3-ára a "Május 3-i Alkotmány",  lengyel nemzeti ünnep alkalmából.Lengyelországról szóló vetélkedőt és kulturális programot terveznek a szervezők.
- Az idén már megrendezett vetélkedőhöz hasonlóan terveink szerint évente megrendezzük az alkotmány ünnepét. Természetesen a jövő évi rendezvényt
szeretnénk színesebbé és szórakoztatóbbé tenni - nyilatkozta Kiss Danuta, aki a továbbiakban a távolabbi jövő terveiről is szólt: 2003.júniusában városprezentáció és képzőművészeti kiállítás segítségével rendezik meg Sopron olsztyni bemutatkozásását, a Báthory András Olsztyni Lengyel- Magyar Baráti Társaság közreműködésével, a város 650 éves fennállásának alkalmából rendezendő ünnepségsorozata keretében.
    Az utazás a Soproni Magyar-Lengyel Baráti Kör részéről egyben az olsztyni vendégek látogatásának viszonzása, valamint a pályázat nyerteseinek
jutalomutazása is lenne.
- Egyéb lehetőségként foglalkozunk egy lengyel képzőművészeti kiállítás megrendezésének ötletével is. A kör tagjai együttműködni és közvetíteni szeretnének más kulturális szervezetek és intézmények lengyel vonatkozású terveinek, programjainak
megvalósításában.
Nem kevés, amit a soproni baráti kör tagjai terveznek.
- Jó néhány energikus és tenni akaró körtagunk van, akikre számítani lehet.Remélem, hogy sikerül megvalósítani a terveinket, amelyhez önkormányzati támogatásra is pályáztunk - mondta Kiss Danuta a Soproni Magyar-Lengyel Baráti Kör elnöke.
 



2002. szeptember 26., csütörtök 20:20


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület