CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 25., csĂĽtörtök, Márk napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

"A mérnök környezete- a környezet mérnöke"

A harmadik évezred kihívásai az elektrotechnikában
 Magyar Elektrotechnikai Egyesület 49. Vándorgyűlés - Konferencia és Kiállítás - Alapítványi Diplomaterv és Szakdolgozat pályázati díjai

    A Magyar Elektrotechnikai Egyesület az ÉDÁSZ Rt. támogatásával 2002 szeptember 25-27 között az idén a 49. alkalommal rendezi meg az elektrotechnikai és energetikai szakemberek egyik legnagyobb létszámú hazai rendezvényét a Liszt Ferenc Kulturális és Konferencia Központban. A vándorgyűlés immár hagyományosan a régiókat, a szakmai témákat foglalja össze.

    Lernyei Péter, a MEE ügyvezető igazgatója, elmondta: az ez évi vándorgyűlés témája “A mérnök környezete – a környezet mérnöke ” mottóval fejezhető ki leginkább. Az előadások is ehhez kapcsolódnak; az első napon plenáris ülés keretében a magyar kormányzati szervek részéről számos előadás hangzott el, ezt követően a villamosenergia-ipar liberalizációja és jogszabályi környezete témakört vitatták meg avatott szakértőikkel, az egyesület hagyományainak megfelelően.
- A tegnap három szekcióban voltak szakmai előadások, a villamosenergia-rendszerek szabályozásával kapcsolatos feladatokról, a környezetvédelem szerepéről, aminek fontosságát a rendezvény mottójával is hangsúlyoztuk. Eddig elsősorban csak a szakmával és a belső problémákkal foglalkoztunk, most nyitottabbak lettünk, abban a tekintetben, hogy a szakmai dolgok hogyan hatnak a környezetünkre, a lakosságra - hogyan lehet a berendezéseket energiatakarékosan használni, mik azok a módszerek, amelyekkel a környezet terheltségét csökkenteni tudjuk.

“Világítástechnika és az ember" témakörben egy, a lakosság számára Fény-játék, másként címmel nyitott előadás keretében mutatták be, hogyan lehet és kell környezetünket megvilágítani, ha a természetes fényforrások nem adottak.

Kőmíves István

Kőmíves István, ÉDÁSZ Rt, a MEE győri szervezetének titkára, és Horváth József, a MEE győri szervezetének elnökének kezdeményezésére egy vándorkupát is alapítottak, amely a vándorgyűlések mindenkori szervezőjéhez kerül majd. A rendezvény ideje alatt a Magyar Energiahivatal munkatársai és az ÉDÁSZ Rt. munkatársai, természetesen a Magyar Elektrotechnikai Egyesület szakembereivel kiegészülve a lakosság rendelkezésére állnak.

Lernyei Péter

- Örülünk annak, hogy nagy az érdeklődés, számos elektrotechnikai szakterületi kérdésben sikerült segítséget nyújtanunk a Sopronban és a város vonzáskörzetében dolgozóknak. Ollé József,  a MEH fogyasztói panasz irodájának egyik főmunkatársa arról számolt be, hogy számos ügyet sikerült nem csak a panaszos fogyasztó, hanem a szolgáltató szemszögéből nézve is megnyugtatóan rendezni.

    Kőmíves István elmondta, a 49. vándorgyűlés elsősorban szakmai rendezvény, melyen az MEE különböző szakosztályai előadásokban adnak számot a legújabb technikai fejlődésekről, illetve nagy figyelmet fordítanak a fiatalokra, az utánpótlásra, a képzésre egyaránt. Ennek része az Egyesület Elektrotechnikai Alapítványának Diplomaterv és Szakdolgozat Pályázata , amelynek díjait szeptember 25-én adták át.
X
  -  Jelentős változás annyiban következett be az elmúlt évekhez képest – mondta Lernyei Péter -, amennyiben igazodni tudtunk a kor kihívásaihoz, és 102 éves egyesületünk jelszavához: az elektrotechnikában, és a kapcsolódó tudományágakban a harmadik évezred kihívásának próbálunk megfelelni, ezért választottuk vándorgyűlésünk sokat emlegetett mottóját is. Az Európai integrációs feladatoknak való megfelelést is segítjük ezzel, és szeretnénk helyzetbe hozni a tagjainkat, és az érdeklődő szakembereket. Ezért a záró plenáris ülés keretében olyan témát választottunk, amely véső soron nem tartozik szorosan az elektrotechnika tudományág területéhez, nevezetesen az 550 résztvevő számára egy beszédtechnikai előadást tűztünk napirendre, amelyet a Magyar Rádió egyik tagja fog tartani. Ezt követően Horváth professzor úr, aki egyetemi tanárként a prezentációkat és az előadás-technikai módszereket fogja bemutatni. Végül a Telkes tanácsadó cég egyik ügyvezetője tart majd ismertető előadást az önkifejezés mindenki számára fontos lehetőségéről.
    A rendezvény előadói között szerepelnek a GM, MVM Rt., MAVIR rt., MEH, a főbb áramszolgáltatók, nagyfogyasztók, tervezők, gyártó és szerelő cégek, egyetemek szakemberei.
    Az alkalomra elektrotechnikai kiállítást is rendeztek a Konferencia Központban, amelyet 8:30-17:30 óra között a nagyközönség is látogathat.

tr

A Diplomaterv-Szakdolgozat pályázatok nyertesei:

Diplomaterv kategória:

I. helyezett: Szabó Gábor (BME Villamosművek Tanszék)
"Vezérelhető szelektív mérőegység tervezése kábelimpedancia mérő berendezéshez"
II. helyezett: Lamár Krisztián (BME Villamosgépek és Hajtások Tanszék)
"Szenzormentes szinkronmotoros hajtás DSP irányítóegysége"
III. helyezett: Lévai Balázs (BME Villamosművek Tanszék)
"Erősáramú kábelek terhelhetősége, túlterhelhetősége"

Szakdolgozat kategória:

I. helyezett: Bedő Péter (BMF Kandó, Mikroelektronikai és Technológia Intézet )
"Műszerek kifejlesztése reflexiós tényező irányfüggésének vizsgálatára"
II. helyezett: Perényi Szabolcs (BMF Kandó, Automatika Intézet)
"Boehringer PNE 480-as CNC eszterga PCL programjának elkészítése"
III. helyezett: Mihalik Gáspár (BMF Kandó, Mikroelektronikai és Technológia Intézet)
"Adott lámpatestek számított és mért fényerősség-eloszlási görbéinek összehasonlítása"



2002. szeptember 27., péntek 02:35


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület