CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 7., kedd, Gizella napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  

Bemutatkozik a Windows Commander

Ambrits Tamás:

...a parancsnok benéz az ablakon

A Windows operációs rendszer immár a 2000–s verziójához közeledik, de valljuk be őszintén, igazán jól használható fájlkezelőt nem igazán sikerült a rendszerbe építeni. A „DOS generáció” nagy mágusa, Peter Norton, megalkotta a legendás Norton Commandert (NC), mely a felhasználók nagy örömére átláthatóbbá, rendszerezhetőbbé és könnyebben kezelhetővé varázsolta a barátságtalan parancs-soros munkát. A grafikus Windows megjelenésével nagy űr támadt a jó fájlkezelők tekintetében, mivel NC-"klónok" eleinte csak DOS –hoz készültek.

Christian Ghisler, svájci programozó által fejlesztett Windows Commander megjelenése hozott áttörést ebben a tekintetben. A NC-ben megszokott kétpaneles fájlkezelő végre grafikus felületen nyújtotta mindazt, amit a DOS-ban már megszoktunk. A 3.0 –ás verzió óta 16 és 32 bites formában is megjelenik. A program több mint tíz nyelven „beszél”, köztük magyarul is.

A program indítása után, a NC-ből sokak által jól ismert, kétablakos felhasználói felület köszönt ránk, némi Windows-os felhanggal. A Windowsban megszokott menüsor alatt a szabadon beállítható ikonsor, az eszköztár található. Innen indíthatunk más felhasználói programokat, vagy Windows Commander funkciókat egyaránt. Az eszközsor alatt a lemezegységeket szimbolizáló gombsor található, amely lehet egymás mellett elhelyezkedő gombsor, vagy ún. combobox. Ezután némi információt kapunk az aktuális meghajtónk foglalt és szabad területeiről, majd a fájlablakok alatt a remek parancssor, ahol DOS, vagy Windows parancsok adhatók ki, illetve programok indíthatók. Legalul, a szintén ismerős, gombok helyezkednek el, de szerintem csak megszokásból, mert a gyakorlott Windows Commander felhasználók ezeket a gombokat a funkcióbillentyűkkel üzemeltetik.

A programfelület szabadon konfigurálható, testre szabható és a Windows 95/98/NT által nyújtott összes funkció (formázás, hálózati meghajtók csatolása, leválasztása, fájlok tulajdonságai, megosztás stb.) elérhető a programból is.

A drag & drop működik a WinCmd ablakai, a már említett gombsor, illetve a WinCmd és a Windows vagy bármilyen más program között is. Például, a fájlablakba megfogott fájl egy laza mozdulattal áthúzható a CorelDrawba, vagy a Paint Shop Pro programba. Ez igaz az eszközsorra is. Ha a programfájlt a shift lenyomása közben felhúzzuk az eszközsorra, akkor az beilleszkedik az ikonok közé, de ha simán ráhúzunk, pl. egy doc fájlt a Word ikonra, akkor a Word elindul és megnyitja a dokumentumot. Az eszközsor szintén nagyon rugalmasan alakítható. Ha kevés a hely és sok az indítani kívánt program, akkor alcsoportokat is hozhatunk létre, így jól csoportosíthatjuk programjainkat (pl. Internetes eszközök, grafikai programok stb.). Beállítható az indítani kívánt program, az indítási paraméterei, az indulási könyvtár, a megjelenítendő ikon stb.

Amennyiben nem elég, vagy nem az eszközsort részesíti előnyben valaki, választhatja az ún. Start menüt is saját programjainak indítására. A parancssor itt is szabadon paraméterezhető.

A fájl ablakban az egér jobb gombnak több funkciója is van. Egyet kattintva vele a fájl kijelölésre kerül. Egy hosszabbat kattintva előugrik a Windows Explorer menüje, és a fájlnak, könyvtárnak megfelelő menük közül választhatunk.

Nagyon jó fájlkeresési lehetőséget biztosít a program. A keresőben nem csak a fájlnevekre, könyvtárakra, hanem fájltartalomra is kereshetünk. A keresés eredményét több módon kezelhetjük. Már a kereső ablakban megtekinthetjük a fájl tartalmát, egy gombnyomással a keresett fájlhoz ugorhatunk, és ha több találat is van, akkor az eredményt betehetjük az aktuális ablakba, és úgy kezelhetjük a fájlokat, mintha azok egy könyvtárban lennének. Ez nagyon jól használható, ha helyszűkében meg szeretnénk szabadulni a lemezen elterpeszkedő tmp, bak és egyéb „ottfelejtett” ideiglenes fájltól. Ebben az esetben az akárhány lemezen, akárhány könyvtárban meglelt fájlokat az ablakba helyezve egy jól megfontolt mozdulattal törölhetjük, anélkül, hogy a könyvtárak között bóklászva egyenként likvidálnánk a feleslegessé vált állományokat. Kívánság szerint a tömörített fájlokban is végrehajtja a keresést. A Könyvtár gyorslista (Directory hotlist) az egyik kedvenc funkcióm. A gyakran használt könyvtárak felvehetőek a listába. Ezek a könyvtárak a fájlablak fejlécén kettőt kattintva, az előbukkanó listából kiválasztva egyből elérhetőek, függetlenül attól, hogy milyen mélyen és melyik meghajtón vannak.

A beépített tömörítőkkel az ARJ, ZIP, RAR, LHA, LZH, UC2 és még a CAB fájlok is úgy kezelhetőek, mint alkönyvtárak, lehet fájlokat ki- bemásolni, törölni. A tömörítés egyszerűen a fájl ablakban elvégezhető, és akár önkicsomagoló programocska is készíthető.

A beépített FTP kliens hasznos segédeszköz. Az interneten fájl le- és feltöltéshez, vagy weboldalak frissítéséhez nem kell elhagyni a jól megszokott felületet. A le– feltöltés mehet a háttérben is és akár egyszerre több fájlt is mozgathatunk. Egyidőben 9 FTP kiszolgálóhoz lehet csatlakozni és közöttük, mint meghajtók között választhatunk.

A beépített gyors nézőke az aktuális verzióban még csak szöveges fájlokba nyújt betekintést, de az új verzióban már várható a grafikus nézőke beépítése is (lásd alább).

Ha egy alkönyvtárt át szeretnénk másolni, de nem biztos, hogy van elegendő helyünk, akkor a könyvtáron állva, elég a szóköz billentyűt lenyomni és a könyvtár mérete megjelenik a {dir} felirat helyén. Ha több könyvtárt mozgatnánk vagy másolnánk, akkor a Fájl/elfoglalt terület számítása menüpont van segítségünkre. A felbukkanó dialógus ablakban pontos információt kapunk a könyvtárak, fájlok összméretéről és a céllemezen szükséges helyigényről, valamint a fájlablakokban lévő két meghajtó szabad területérol.

Hiányosság:
Sokunk bánatára a Windows Commanderbol hiányzik a gép-gép közötti közvetlen kapcsolat soros vagy párhuzamos porton keresztül. Sokan megkerestek már, hogy ezen kellene változtatni, de sajnos a szavazás nem erősítette meg, hogy erre a funkcióra a többség igényt tartana, így az új verzióban sem találkozhatunk ezzel a lehetőséggel.

A Windows Commander - shareware
A Windows Commander nem kereskedelmi termék, hanem shareware program. A programot bárki letöltheti a „Windows Commander...; a magyar oldal” honlapról ( http://wincmd.emg.hu ), vagy megtalálhatja a nagy pc-s magazinok CD mellékletein. A shareware státusz feltételei szerint a programot 30 napig mindenki kipróbálhatja, tesztelheti, de 30 nap után csak a regisztrált felhasználók jogosultak használni. A regisztráció nem csak az aktuális verzióra érvényes, hanem a régebbi vagy a jövőben megjelenő összes verzióra is. A Windows Commander regisztrálása Magyarországon a már említett magyar oldalon, vagy e- mailben az ambrits@syneco.hu címen lehetséges. Ezen a címen egyéb információk, segítségkérés és gyakorlati tanácsok is kérhetőek.

Az új verzió?
A Windows Commander népszerűségét jelzi a rengeteg javaslat az újabb verziók bővítésére, és egyre nehezebb eldönteni, mi is kerüljön megvalósításra. Ezért tavaly év vége felé az interneten (a magyar oldalon magyarul is) szavazni lehetett az új funkciókra. A szavazásnak megfelelően ez év elején kezdődött a 4.0–s verzió fejlesztése, amely július végén jelent meg, majd röviddel utána a 4.01 verzió.

Újdonságok a 4.01–es verzióban

A szavazás alapján:
· fájl összehasonlítás tartalomra
· másolás: átnevezés, ha a cél már létezik
· másolás és csomagolás a háttérben
· könyvtár szinkronizálás az alkönyvtárakkal együtt
· bmp nézőke
· fájlmásolás közvetlenül egyik csomagolt fájlból másikba
· kijelölés visszaállítása az utolsó fájlművelet előttire (NUM /)
· kibővített jobb gombos menü
· dupla fájlkeresés
· továbblép, ha a másolt fájl nem fér fel a céllemezre
· FTP: WWW proxy támogatás
· FTP: további ftp server támogatás
· FTP: újrakapcsolódik, ha a kapcsolat hibás
· részletesebb fájl ablak, pl. csak meghat. dátumú v. méretű fájlokat mutat
· további virtuális mappák, asztal, sajátgép stb.
· sortörés szó határnál a listerben
· fájlkeresés, amely NEM tartalmazza az adott szöveget
· meghajtóválasztó gombok ablakonként kiosztva

Nem a szavazás alapján
· FTP: meghatározott parancs küldése közvetlenül kapcsolódás után
· FTP: figyelmeztet, ha bináris fájlt text módban küld/fogad
· FTP szállítási mód választása billentyűzetről (CTRL+M)
· ikonok a pif fájloknak és virtuális mappáknak
· hexadecimális keresés a literben
· Másolási lehetőség a NUL, PRN, LPTx, COMx portokra
· CTRL+N vagy URL gomb lehetővé teszi a letöltést WEB szerverről is
· és természetesen további kisebb funkciók és hibák javítása

Jó hír, hogy a régóta ígért és várt magyar nyelvű help az új verzióval egyidőben került kiadásra, és mindenki által hozzáférhető a magyar web oldalon.

(A PC-X magazinban megjelent cikk alapján.)



1999. augusztus 17., kedd 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület