CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. június 20., csütörtök, Rafael napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Egészség  

Városunkban tartja őszi konferenciáját a Magyar Zoonózis Társaság

    Az emberre állatra vagy állatról emberre is terjedő betegségekről (zoonózis) és az élelmiszerbiztonságról, valamint a zoonózis gazdasági és a népegészségügy kapcsolatáról.

    Az öt éve  megalakult Zoonózis Társaság tagjai hagyományosan évente tavasszal és ősszel találkoznak. Tudományos üléseik során a Társaság tisztújító közgyűlésére is sor kerül.

    Dr. Korzenszky Emőd, a Magyar Zoonózis Társaság titkára kérdésünkre elmondta, hogy a mostani konferencia programja rendkívül széles, a zoonotikus betegségeken túl, azok pharmako-ökonómiai hatásairól, lehetséges diagnoszitkai módszereken át, a egyes terápiás lehetőségekről is tapasztalatot cserélnek a ülés résztvevői.

    Számos, akár közérdeklődésre is számottartó előadások közül a teljesség igénye nélkül: Az emberi prion-betegségeről, A per os róka vakcináció hatása a humán veszettség expozícióra, A Listeria monocytogenes vizsgálati módszerei, Kemoterápiás lehetőségek a sertésállományok leptospira-mentesítésében.

    A konferencia hivatalos neve: Szent-Iványi-Binder Napok. A két névadó Szent-Iványi Tamás, és Binder László, mindkettőjük fontos felismeréseket tettek a zoonózis területén.
Szent-Iványi Tamás, akadémikus, Erdélyi születésű, több nyelven is kiválóan tudó ember volt. Tudományos tevékenysége főleg a fertőző-betegségekre terjedt ki.
Binder László, a Szent László Kórház fertőző-osztályának vezetője. Kutató tevékenységén túl, számos cikk és könyv szerzője.

    A zoonózisok felismerése ma már megoldott, köszönhető ez az egyre jobb diagnosztikai módszereknek. A megelőzés azonban mindenél fontosabb, épp ezért szükséges a higiéniai szabályok feltétlen és következetes betartása, mind humán mind állategészségügyi téren.

    A konferencián épp ezért nemcsak állatorvosok, hanem epidemológusok, humán járványügyi szakemberek, az ÁNTSZ, és az Élelmiszer Ellenőrző Állomás tudományos munkatársai is részt vesznek.
 

A tudományos ülés hely és időpontja: Hotel Szieszta, október 2-4.Nagy Árpád

2002. október 03., csütörtök 13:40


címlap zóna archívum
© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület