CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 29., hĂ©tfĹ‘, Péter, Albert, Albertina napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

SzínházVilág  

Simon Neil-hez méltóan

Szereplők:
Mrs. Bank -Borbás Gabi
Victor Velasco-Bács Ferenc
Paul Bratter -Szakács Tibor
Corie Bratter -Sztankay Orsolya
Telefonszerelő-Varga Gábor

Díszlet-jelmez: Mira János
Dramaturg: Tasnádi István

Rendező: Tasnádi Csaba

A soproni közönség már az 1999. márciusi Madách Kamaraszínház vendégjátékából is emlékezhet a műre, és minden korombeli és fiatalabb néző emlékszik Jane Fonda és Robert Redford filmjére, mely ugyan nagy közönségsiker volt, mégis sok kritikus nem magasztalta a celluloidot az egekig, főleg a női szereplő alakítása miatt.
Mint minden darabnak, ennek a Simon Neil műnek is megvan a története; maga az író is nagyon szereti ezt a darabját, és a "megszenvedett egyszerűséget" jelölte meg egy interjújában a sikeres előadás zálogaként.

Nos, a Soproni Petőfi Színházban a mai estén megvalósult az a csoda, melyre sokan és sokat vártunk: egy hagyományos előadás hagyományosan jól sikerült, méltán kiérdemelve a közönség tetszését.
Igaz, hogy a szerző és a szereplők mozgástere nagyon behatárolja a díszletezés lehetőségeit, mégis sikerült egy olyan 1960-as évek beli tetőtéri lakást megjeleníteni, melyben a színész is könnyen játszhat, ugyanakkor adva van a mozgáskomikum tere és nem is túlromantizált.
Még mindig nem értem, hogy az egyébként telitalálat "Rock-legenda" zenéjét miért kell viszont egy éjszakai világítás mellett 100 decibellel harsogni?

Az előadás jól felépített, és a második rész kritikus jeleneteit is megfelelő "hőfokon" sikerül átmenteni, "viharos" jelenetei pedig olyan vehemenciával telítettek, hogy bárhol a világon megállnák a helyüket. Jól megkoreografált mozgássorok követik egymást, és nagy örömömre a szereplők mégis elkerülik a túljátszás kísértéseit.

Varga Gábor kellemes benyomást tett rám a telefonszereplő alakjában. Sztankay Orsolya fiatal, vérbő és még fékezhetetlen fiatalasszony-alakja a szakma szabályainak magasszintű ismeretéről tanúskodik, s mindezt még - adott esetben alig észrevehetően korrigálva is a színpadon - nagyon szép alakítást nyújtott. Szakács Tibor fiatal ügyvéd-alakjára ugyancsak a gondos formálás a jellemző, s amit sokszor kifogásoltunk, arról most el kell mondanunk, hogy nem volt túlmozgásos a figura: a nagy mozgástér betöltése mellett nem volt felesleges mozdulata.


Borbás Gabinál Mrs.Bank szerepében egy nagyon vérbő, de a jó ízlés határait át nem lépő érett színészi alakítást csodálhattunk, jól megfogalmazott helyzet- és mozgáskomikummal, pazarul "belőtt" poénokkal és kedves partneri kapcsolatokkal.

Az est meglepetés-embere viszont ma Bács Ferenc volt, és ezt nem lehet elvitatni. Kevesen tudták volna a darab indulása után még csak elképzelni is a kedves, de a színész eddig megismert személyiségével annyira ellentétes bohém figura megjelenését a színpadon, majd egy átrendezési jelenet közben produkált " szilaj táncát". Egy rövid időre mintha megdermedt volna a színház közönsége, hogy utána teljesen megérdemelt ovációval ünnepelje a jó orgánumú, és most már bátorságáról és sokoldalúságáról is ismertté váló művészt.

A mai estén egy nagyon jól rendezett előadást ünnepelhetett hosszú vastapssal a nagyérdemű a függöny lehulltával. Ünnepelhette a színészeket, a rendezőt, aki a teljesítményhez többoldalúan is hozzájárult: jó ízléssel megszabta a szabadság határait, ugyanakkor nem kétséges rábeszélőkészséggel tudta elfogadtatni az író által megálmodott alakokat. Gratulálok!
- DI -



2002. október 04., péntek 23:43


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület