CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Apáczai Kiadó tankönyvei a Hunyadiban

    Apáczai Csere Jánost ábrázoló dombormű is díszíti ezentúl a Hunyadi János Evangélikus Általános Iskola falát. Az iskola diákjai és tanárai évek óta eredményesen használják az Apáczai Kiadó tankönyvcsaládját, amelynek munkatársainak jelenlétében ünnepélyesen is a kiadó bázisiskolájává avatták pénteken a Hunyadit.

Rajnai Károly iskolaigazgató és Esztergályos Jenő az Apáczai kiadó ügyvezető igazgatója

    Ez azt jelenti, hogy ezentúl a Hunyadi János Evangélikus Általános Iskolában a város pedagógusai részére a kiadó minden terméke, könyve fellelhető, megtekinthető lesz.
    Esztergályos Jenő az Apáczai Kiadó ügyvezető igazgatója segítségévek "zöld kalandokat" éltek át azok az alsósok, akik a környezeti nevelés Állatok Napjához kapcsolódó bemutató óráján vettek részt.
    Tizenkét éve munkálkodik az értékteremtésen az Apáczai Kiadó, az ország legnagyobb tankönyvkiadója. Kiadói ars poetica -ja: annyira szép könyvet készíteni, amibe a gyerek beleszeret, olyan jó könyvet kell szerkeszteni, hogy abból jól és eredményesen lehessen tanítani, s mindezt elfogadható áron.
    Esztétikusan megszerkesztett, sok fotóval, képpel illusztrált tankönyveik a tanítást és a tanulást egyaránt segítik. A celldömölki Apáczai Kiadó tavaly több mint két milliárd forintos forgalmával, négymilliós példányszámával az ország egyik legnagyobb tankönyvkiadójának számít: 1400 tonnát nyom a könyvei kiadására felhasznált papírmennyiség, amely a soproni állomáson 140 könyvvel teli tehervagont jelentene.

    "Az tudomány gyükere keserűséges, gyümölcse peniglen gyönyörűséges" - írta Apáczai Csere János, a nevét viselő kiadó munkatársai pedig a gyümölcsöt próbálják minden kisdiáknak minél kevesebb "keserű gyökér " nélkül átnyújtani. Természetesen ehhez mindenképpen szükség van a gyereket, a tanítást szerető pedagógusokra, mert ha a tanító nem hivatásból és szeretetből tanít, egyetlen tankönyv sem lesz sikeres - mondta Esztergályos Jenő, aki hozzáteszi:
- A szeretet az empátiakészség erősíti a könyvet, mi kiadóként pedig azt reméljük, hogy a jó könyv erősíti a tanítót.
    A tankönyvkiadás pedig biztos piac, ezért azt még mindig a bőség zavara jellemzi: 62 tankönyvkiadó létezik. Kevés példányszámmal nehéz minőséget produkálni, véli Esztergályos Jenő. Az Apáczai Kiadóra általában a 70-80 ezres példányszám jellemző; tankönyveiket mindig gyakorló tanárokkal íratják, a tudományosságot, pedig egyetemi professzor lektorok garantálják. A demográfiai hullámvölgy szintén negatívan befolyásolja a kiadói piacot, ennek ellenére az Apáczai új könyvek kifejlesztésével mégis túlszárnyalta a tavalyi év eredményeit.
Alsó tagozatban jó használni a munkafüzeteket, mert a dolgoztatás, munkáltatás módszere az, amivel hatékonyan lehet tanítani.
- Mi, magyarok háromszorosát tanítjuk annak, amennyit az Egyesült Államokban teszik, és az ismeretanyag tizedrészét jegyzi meg a diák; míg az államokbeli tanított harmadrésznyi anyagnak az ottani diák a hetven százalékát megjegyzi. Sokkal kevesebbet és "tartósabbat" kellene tanítanunk - véli Esztergályos Jenő. A magyar tanügy ugyanakkor a tantárgyak közötti koncentráció hiányával is küszködik, bár az ügyvezető igazgató úgy véli, hogy azt inkább a tanárnak kell megteremtenie.

Dr. Mester Miklósné: a személyes tapasztalás mindennél fontosabb

- Rácsodálkozni, megismerni, megszeretni, megvédeni: ezek az a folyamat, amelyet Dr. Mester Miklósné tankönyveiben a környezeti nevelésben követ. Mikszáth Kálmánt idézi, mikor úgy véli, hogy sajnos, a magyar iskola és tankönyvek gyakran megölik a gyermekek rácsodálkozási képességét, azt, amely a mindennél fontosabb élményhez vezet. A gyereknek mindenképpen érdeklődővé kell válnia, az érdeklődésből pedig tudás lesz. A magyar oktatás kész ismereteket kínál diákjainak, ahelyett, hogy a felfedezés, a megismerés élményét átengedné őnekik. Mester Miklósné több mint egy tucat tankönyv szerzőjeként, a kiadó országos szakreferenseként és továbbképzés vezetőjeként egyaránt hangsúlyozza, hogy az emberi öt érzék közül nem csak a hallás az, amelyen keresztül a gyerekeknek mindent meg kellene ismerniük. Az általános iskola első nyolc osztályára kiváltképpen vonatkozik az, hogy a személyes tapasztalás minden egyébbel felér.

T.É.



2002. október 06., vasárnap 01:31


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület