CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. március 29., péntek, Aguszta napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

A közlekedési folyosó térségünket gazdagítaná

    A Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat és az ITD-H szervezésében, valamint az Alpok – Adria Munkaközösség támogatásával “Az új évezred borostyánkő útja, az észak-déli tengely, mint nyitott régió” címmel a Liszt Ferenc Kulturális és Konferenciaközpontban került megrendezésre az a konferencia, amelyen közel 50 résztvevő a partnerségi együttműködésben megvalósítható komplex és összehangolt gazdaság– és területfejlesztés lehetőségeinek számbavételével a legoptimálisabb megoldásokat kereste.
    A konferencia résztvevőit dr. Gimesi Szabolcs Sopron város polgármestere köszöntötte, aki megnyitójában kiemelte, hogy Sopron város múltja és
jövője szempontjából is fontos a konferencia, hiszen Sopron – tekintettel a határ közelségére – a kelet-nyugat irányú kereskedelemben vállalt szerepéhez hasonlóan az észak-déli irányú árucsereforgalomban szintén központi szerepet vállalhat.

Ivanics Ferenc: Az északi tengert a mediterrán térséggel összekötő folyosó a régión haladna át

    Ivanics Ferenc, országgyűlési képviselő, a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés elnöke, megnyitó előadásában hangsúlyozta: hogy a fejlettnek mondott nyugati régióban is szükséges a közlekedés fejlesztése, az utak minőségének javítása. A fejlesztési tervekben szükséges a régiók együttes érdekeinek átgondolása, a konszenzusra való törekedés. Rendezési terveknél alapos felmérés után mérlegelni kell, hogy pl. autópályára vagy inkább gyorsforgalmi utakra van e szükség.

Spányik Péter: Az ITDH a meglévő infrastruktúrára épít gazdaságot

    A közgyűlési elnök elmondta: A régió közlekedési kapcsolatai leginkább Budapest-centrikusak. A Győr-Moson-Sopron megyei kezdeményezésre létrejött konferencia célja, hogy a közlekedési folyosó megteremtésének ügyét a szakemberek ne csak magyarországi belügyként kezeljék, hanem európai szemszögből vizsgálják meg annak szükségességét. A Finnországból induló, majd Lengyelországon és Szlovákián végighaladó, Pozsonyból pedig Budapestre "kanyarodó", Zágráb felé tartó közlekedési folyosónak természetes módon Pozsonytól a Nyugat-dunántúli régión kellene keresztülvezetnie. A kezdeményezés európai érdeket is képvisel, és abban is európai jelleget ölt, hogy a közlekedési tengelyek megjelenésének bizonyítottan gazdaságfejlesztő szerepük van

    A közlekedési folyosók megközelítése, valamint a hosszú távú stratégiák meghatározásával kapcsolatosan az érintett térség kis- és középvállalatainak piacra juttatásában tölt be jelentős szerepet az ITD Hungary, amely tevékenysége – a mozgótőke bevonás révén –a tengely gazdaságának tőkeellátását és egyúttal versenyképességét biztosítja. Spányik Péter, az ITD-Hungary megbízott vezérigazgatója beszámolt arról, hogy az ITD közreműködésével 200 millió dollár értékű külföldi tőke érkezett a régióba és közel 2000 munkahely jött létre. Elter Zsolt az ITDH Regionális hálózat igazgatója elmondta, az infrastruktúrafejlesztés kormányzati és önkormányzati feladat. A kereskedelemfejlesztési kht. feladata a infrastruktúrális alapokra való gazdaságtelepítés, amelynek befektetői között lehetnek akár a területfejlesztésben érdekeltek is, bár eddig – az előzőhöz szükséges projekti háttér miatt is – jellemzőek a termelő-beruházások voltak.

B.T.É.



2002. október 11., péntek 21:55


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület