CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 5., vasárnap, Györgyi napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

SopronMedia  

Fertőtáj Világörökség Magyar Tanácsa-Soproni Ász a Kálvin Körben-Tangóharmonikások találkozója-Megyei Irodalmi Hét-'Száz Magyar Falu Könyvesháza'- Stadionrekonstrukció- Elhunyt Dr. Pongor György

Fertőtáj Világörökség Magyar Tanácsa  2002. október 14-én Fertődön megbeszélést tartott.
    Az eseményen jelenlévő önkormányzatok rögzítették, hogy nem kívánják elkötelezni magukat, illetve a 20-án megválasztandó testületet egy olyan egyesületben, ahol működtetési költség és egyéb költség is felmerülhet. Ezért a Fertőtáj Világörökség Magyar Tanácsának alapítása elmaradt.
    A szándéknyilatkozat aláírói több teendő végrehajtásában állapodott meg: megalakították jelenlévők a Fertőtáj Világörökség Magyar Tanácsa előkészítő Munkabizottságát – a Megyei Önkormányzat részéről:  Körmendy János főépítész, a Kistérségi Fejlesztési Társulás részéről:  Dr. Gimesi Szabolcs, Udvardi Imréné polgármester Nagycenk, a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság részéről:  Dr. Jakál Lászlóné gazd. igazgató, valamint a VMNB Titkárság részéről: Pintér Tamás titkárságvezető tagokkal.
    A Munkabizottság feladatait is meghatározták: a Fertőtáj Világörökség Magyar Tanácsa feladatkörének működési lehetőségeinek tisztázása, a megalakítás feltételeinek rögzítése, a tanácsot működtető operatív szervezet (elképzelhetően közhasznú társaság) megalapításához szükséges feltétel és kapcsolatrendszer kidolgozása és a működtetéshez szükséges költségek tisztázása; A Tanács és a Világörökség Magyar Nemzeti Bizottsága együttműködési lehetőségeinek pontosítása, az együttműködés szakmai, szellemi és anyagi lehetőségeinek és korlátainak ismertetése, a Fertőtáj Világörökség osztrák oldali részével az együttműködés feltételeinek pontosítása, a készülő kezelési terv egyeztetésében és ütemezésében a VÁTI KHT megbízott tervezőinek segítése szintén a munkabizottság feladatköreibe tartozik, ugyanakkor egyeztet az osztrák féllel a diploma átadás tavaszi ünnepségének megrendezéséről, s erről a tanácsnak beszámol - közölte Körmendy János főépítész.

A Kálvin Körben is bemutatkozott a Soproni Ász Szenkovits Péter újságíró a szeptemberben indult új soproni hetilap, a Soproni Ász felelős kiadója és egyben főszerkesztője a soproni Kálvin Kör meghívására a kör tagjainak mutatta be az új kiadványt és beszélt a szerkesztőség terveiről elképzeléseiről. A Soproni Ász internetes változata oldalainkról is elérhető, internet címe: : www.soproniasz.hu

Tangóharmonikások találkozója A Német Kultúr Klub szervezésében október 18-án, pénteken 17 órától kerül megrendezésre a Nemzetközi Tangóharmonika Találkozó gálakoncertje, amelyet táncos baráti est követ a soproni Gyermek- és Ifjúsági Központban

A Megyei Irodalmi Hét rendezvényei zajlanak október 18-27. között térségünkben. Három évvel ezelőtt, 1999-ben a Radnóti Irodalmi Társaság tagjai a hagyományteremtés szándékával, a kortárs magyar irodalom népszerűsítésének igényével hívták életre a Megyei Irodalmi Hét intézményét.
Azóta minden év őszén magyarországi és határainkon túli magyar írók, költők látogatnak megyénk oktatási és művelődési intézményeibe, s engednek bepillantást alkotóműhelyük titkaiba az érdeklődő diákoknak, felnőtteknek egyaránt.
A Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat kezdettől fogva jó szívvel támogatta - mind erkölcsileg, mind anyagilag - a kezdeményezést.

"Száz Magyar Falu Könyvesháza"  A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma támogatásával jött létre a "Száz Magyar Falu Könyvesháza" projekt, melynek célja, hogy a magyar állam millenniumát száz magyar falu kismonográfiájának megjelentetésével köszöntse.
A sorozat kiadásának végleges programja szerint megyénkből Nagycenk, Sopronhorpács, Fertőrákos, Lébény, Hédervár községek helytörténeti leírása
szerepel a projektben. Ennek megvalósulását a Megyei Önkormányzat jelentős anyagi hozzájárulása is segítette.
A közelmúltban készült el a HÉDERVÁR települést ismertető kötet, melynek bemutatására 2002. október 16-án, szerdán délután 15.00 órakor kerül sor
Héderváron, a Polgármesteri Hivatalban, ahol a szerzők és a szerkesztők mesélnek a könyvről és a hozzá kapcsolódó munkáról, tudnivalókról.
A program keretében a helyszínen megnyílik a falu történetét bemutató kamarakiállítás is. A Megyei Önkormányzatot Ivanics Ferenc, a Megyei Közgyűlés elnöke képviseli rendezvényen.

Stadionrekonstrukció Dr. Payer Erzsébet alpolgármester sajtótájékoztatón számolt be a soproni Káposztás utcai stadionrekonstrukció legújabb fejleményeiről. Gyakorlatilag csak a legszükségesebbek megépítésére szorítkozva sikerült olyan tervet kidolgozni, amelynek költsége nem haladja meg a rendelkezésre álló 535 millió forintot. Aláírt és aláírásra váró szerződések és megállapodások szerint a lelátószerkezet 252 millió forintból épülne meg, a televíziós közvetítésre is alkalmas világítás 80 millióba kerülne. A Fertődi Építőipari Szövetkezettel aláírás előtt áll az a megállapodás, amely a keleti lelátók alatti öltözők, az egészségügyi blokkok, és a nyugati lelátónál a médiapáholy megépítéséről szólna. Az építkezést a Soproni Ingatlankezelő Kft. szakmai részlege ellenőrzi majd. Mindehhez még szükséges lesz a Sportfólió Kht. aláírása, amennyiben a generálkivitelezővel is megtörténik a megállapodás, akkor indulhat el a beruházás.

Elhunyt Dr. Pongor György Október 14-én 51 éves korában tragikus hirtelenséggel elhunyt Dr. Pongor György, a Pongor-féle Pascal könyv írója, a Budapesti Műszaki Egyetem  Híradástechnikai Tanszékének tanára. Tanítványai és ismerősei gyászolják őt.



2002. oktĂłber 15., kedd 23:30


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület