CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 7., kedd, Gizella napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  

Az apa, a fia meg a szamár

Talányos mosoly

Kedves Ivan! Szeretett Mindannyian!


Emberfüggő - azaz attól függ, kiről is vélekedünk -, vagy emberfüggő - azaz attól függ, ki a vélekedő, hogy a másik embert hogyan ítéljük meg? Vajon melyik oldal erősebb a vélemény kialakításában? Az "ítéletmondó", vagy a megítélt? Mindenképpen az ítéletalkotó személyisége, beállítódása, hogy ne mondjam, előítélete szabja meg, mit is gondol a másik emberről - azaz... a legjobb közülünk is lehet "fekete bárány", ha sötét lelki szemüvegen keresztül nézi a másik.

Azt mondják valakiről: szétforgácsolja önmagát, nem képes egy dologra koncentrálni - vagy azt, hogy "két - netán több - vasat tart a tűzben"? Mindkét vélemény tökéletesen ugyanazt a tapasztalt viselkedést, életmódot értékeli - kétféleképpen. Negatívan, becsmérlőn, helytelenítőn, avagy: pozitívan, elismerőn, szinte elégedetten csettintőn.

Nem jár jobban közülünk az sem, aki egy dolgot szem előtt tartva éli életét. Ő is "megkapja a magáét" azoktól, akik őt beszűkültnek, egysíkúnak, szemellenzősnek minősítik - de szerencsére jut neki elismerésből is: "Ez igen! Képes a tökéletes összpontosításra!". Az első csapat vélekedő a "mindent egy lapra tesz fel" - azaz kockáztat, túlzottan kockáztat, ej-ej, baj lehet ebből - hozzáállással szemléli emberünket, míg a másik tábor éppen azt tartja elismerendőnek, amit emezek ejnye-ejnyéznek: hogy egyetlen pillanatra sem veszíti szem elől a célját; szüntelenül szeme előtt lebeg a cél stb.

A fontos csakis az egyes ember belső döntése. Ráadásul az is mindegy: ő milyen alapállásból éli az életét éppen úgy. Óvatosságból, előrelátóan "áll-e több lábon", netán valóban annyira sajnálná, ha egyik tevékenységgel szakítania kéne, úgy érezné, létezése félig elveszítette értelmét - ezért foglalkozik több dologgal is, illetve: képesnek érzi magát arra, hogy ne csak egyvalami töltse ki az életét, hát teszi.... vagy azért foglalkozik-e csupán egy valamivel, mert úgy érzi, az ő erejéből ennyinek a tökéletes elvégzésére futja, esetleg nem is érdekli más. A fontos csak az, hogy felnőtt, nagykorú személyként egyes-egyedül az Ő döntése, mire, mi mindenre óhajtja fordítani életenergiáit. Vélemény lehet. Ilyen is, olyan is. De ez sehol, semmit nem számítHAT. Amíg törvénybe nem ütközik, amit teszek, helytelenítheti akárki, dicsőítheti akárki - szabadon, hogy ne mondjam: felszabadultan cselekedhetem, amit csak akarok. Ha valaki pusztán lelkiismeretétől sarkallva, pusztán jóakaratúan, akármilyen finoman, de "leszólja" bármelyikünket azért, amiért úgy él, ahogyan, azt tesz, amit - vagy épp durván, lenézően, hülyének nézően "leugatja" bármelyikünket, mert valamit nem tart épp megfelelőnek benne, egyformán semmit nem szabad, hogy számítson az egyén személyes döntésében.

Emlékeznek az apa, a fiú és a szamár történetére? Valaki mindig belekötött a két emberbe - hol a fiút, hol az apát, hol a szamarat védelmezendő... Pedig egyáltalán, de igazán senkit meg nem zavartak, senkinek ártani nem ártottak, illetve: az égvilágon senkinek semmi köze nem volt ahhoz, hogyan is teszik meg ők az utat, amire elindultak - az apa ül a szamáron és a fiú gyalogol mellette, netán fordítva, netán mindketten csak gyalogolnak stb. Viszont: szólásszabadság van. Megtiltani, hogy bárki azt mondjon, ami csak jólesik neki - természetesen a jog szabta kereteken belül(!) - nem lehet. Azaz: én azt teszek, amit jónak látok - te pedig azt mondasz erről, amit csak akarsz. Ez az ember felnőttségével járó kétféle alapjog. Az önrendelkezés két egyenrangú megnyilvánulása.

Még a nagykorúvá válás előtt mindenképpen alaposan meg kellene ezeket tanítanunk a fiataloknak a helyesírás, a normális olvasási készség, az élet éléséhez nélkülözhetetlen matematika-tudás és a többi fontos tantárgy mellett párhuzamosan, hogy sajátjukká, hogy beépült személyiségrészükké váljék a dönteni tudás, s a kellő körültekintés mellett, felelősen meghozott döntés vállalása csakúgy, mint a vélemény szabad kinyilvánítása. Előbbi elmaradása határozatlan személyiséghez, sőt szorongó, neurotikus alkat kialakulásához vezet. Utóbbi elmaradása valami hasonlóhoz... nem szól, inkább belül mardossa a tudat, hogy nem merte elmondani, amit pedig fontosnak tartott volna... ez is káros a lelki egyensúlyra.

Kétségtelen tény: a pedagógus, a szülő, de sajnos, a poroszos mentalitású munkavezető is sokkal szívesebben veszi az akaratgyenge, netán akarat nélküli "szót fogadót", engedelmeset, s a szavát soha, semmi miatt fel nem emelő "megbízható" kis csavarocskát a nagy egészben, mint az önmagát és véleményét vállalni merő egyént, aki bizony, képes, és "porszem lesz a gépezetben"...

És itt jön a harmadik "kettős látás"... kettős megítélés. Aki tisztában van azzal, hogy joga szabadon dönteni, illetve joga véleményt mondani - annak tudatában, persze, hogy akinek mondja, esetleg simán elengedheti a füle mellett - nos, ez a személy megintcsak két mértékkel méretik. Azokéval, akik azt mondják: "szemben úszik az árral" - illetve azokéval, aki szerint "meri vállalni önmagát"...

Mit tehetünk, ha leszólnak minket, ha bele óhajtanak "pampogni" a dolgainkba, az életünkbe - akármilyen szándéktól vezéreltetve is? Mivel szólásszabadság van, és persze haragban lenni se jó: hallgassuk meg. Ne szóljunk közbe, ne mentegetőzzünk, ne próbáljuk meggyőzni az illetőt a magunk igazáról, ne érveljünk magunk mellett! Csendben, figyelmesen, nyugodtan hallgassuk meg. Azután: helyezzünk el arcunkon egy talányos mosolyt, és haladjunk tovább a magunk útján a legteljesebb lelkinyugalommal.

- gyöngyös -



2002. október 21., hétfő 11:50


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület