CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. március 28., csütörtök, Gedeon, Johanna napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Gróf Apponyi Albert szobrát avatták Balfon

    Három meghatározó történelmi eseményre – két világégést és egy nemzeti tragédiát követő bizonyságtételre – jöttek össze emlékezni a balfiak október 23-án. Az esemény szónoka Dr. Payer Erzsébet, a balfi részönkormányzat előző ciklusbeli elnöke volt, aki beszédében a népszavazás 80. évfordulójára a magyar kormány által 2001-ben adományozott emlékmű avatásának alkalmával egyúttal az 56-os forradalomra és a Magyar Köztársaság kikiáltása 13. évfordulójára is emlékezett.
 

- Legyen ez a hely a kitartás szimboluma, adjon erőt a mindenkori újrakezdéshez

    Az I. világháborút követő történelmi időszak térséget érintő eseményeiről szólva méltatta gróf Apponyi Albert érdemeit, aki a magyar delegáció vezetőjeként az 1920. január 14-én kezdődő békekonferencián több nyelven elmondott, híres beszédében elismerte, hogy a soknemzetiségű Magyarországon lehetnek olyanok, akiket értek sérelmek, de éppen a wilsoni önrendelkezés eszméjére hivatkozva kérte, követelte, könyörgött azért, hogy népszavazás legyen Magyarország minden elszakításra ítélt területén. Kijelentette: "előre is alávetjük magunkat a népszavazásnak, akármi is legyen az eredménye." Apponyi Albert szintén elsőként fogalmazta meg bravúros beszédében a kisebbségek jogait. Azt akarta elérni, hogy, amennyiben területi változásokat kényszerítenek Magyarországra, úgy a nemzeti kisebbségek jogai hatásosabban és részletesebben legyenek biztosítva, mint azt a békejavaslat tervbe vette. Azt mondta: "a méltányosság, az emberi érzés és a tartós béke elérésének akarata megkívánja, hogy Magyarországtól elvett területeken lakó faji, nyelvi, vallási kisebbségek a nagyhatalmaknak védelmében részesüljenek, és a békeszerződés szilárd biztosítékot nyújtson a nemzetiségek érdekeinek megvédésére."
    Apponyi gróf vezette delegáció tárgyalásai, a békedekrétum aláírásának megtagadása, majd az ágfalvi csata nyomatéka végül csekély, de számunkra, az itt élők számára fontos eredményt hozott. 1921. Október 13-án a velencei szerződés lehetővé tette a népszavazást, sajnos, csak Nyugat-Magyarországon: Sopronban, Ágfalván, Balfon, Bánfalván, Fertőbozon, Fertőrákoson, Harkán, Nagycenken és Kópházán.
 

    1921. december 14-15-én Sopron, 16-án a környező falvak szavaztak. Az eredmény: 65,08 százalék szavazott az igenre.
    Apponyi Albert gróf tudta, ha máshol is a népszavazás dönthetett volna, akkor nem vesztettük volna el a hazánk kétharmadát. A vesztes Magyarország érdekeit védő, a nemzetiségek önrendelkezését szorgalmazó politikusra keveset gondoltunk, amikor a Magyar Országgyűlés 1922. Évi XXIIX cikkében Sopron városnak a Civitas Fidelissima kitüntető címet adományozta - mondta Payer Erzsébet.
 

Dr. Payer Erzsébet és Kóczán Zoltán leleplezi gróf Apponyi Albert szobrát
- Ma egy másik népszavazásnak is ünnepe van - tette hozzá Payer Erzsébet. A II. világháború után ismét nagyhatalmi egyezkedések áldozatául esett a nemzet. A szovjet hatalom nem területileg, hanem lelkileg csonkította meg hazánkat. A diktatúra nem falvak, városok elcsatolásával, hanem gondolkodó, érző emberek bitóra, vagy börtönbe juttatásával szakította szét a családokat, a nemzetet.
    Ezért a népszavazás balfi emlékhelyén ezentúl gróf Apponyi Albert, a "népszavazás apostola" mellszobra hirdeti, hogy a szabadsághoz mindannyiunknak joga van, és nemzetünk nagyjai köteleznek bennünket ennek megóvására.
    A balfi avatóünnepségen Kutas László szobrászművész alkotását együtt leplezte le Payer Erzsébet és Kóczán Zoltán a balfi részönkormányzat előző, iiletve jelenlegi elnöke.
 
Gróf Apponyi Albert mellszobra mellett az alkotó: Kutas László szobrászművész

    Koszorút, virágot helyeztek el Ágfalva, Balf, Bánfalva, Fertőboz, Fertőrákos, Harka, Nagycenk és Kópháza települések jelen lévő vezetői, illetve képviselői. A megemlékezésen közreműködtek a balfi általános iskola és óvoda tanulói.

T.É.



2002. oktĂłber 23., szerda 14:18


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület