CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 20., szombat, Tivadar napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

X. Rotary jótékonysági séta

    Október 23-án X. jótékonysági sétájára hívta a Rotary Club Sopron a város polgárait. A hagyományos séta a Soproni Egyetem Könyvtárából indult, ahol Mastalírné Dr. Zádor Márta főigazgató a Nyugat-Magyarországi Egyetem műemlék könyvtárának anyagáról tartott ismertetőt. A csaknem százötven főnyi társaság a séta következő helyszínén a Széchenyi István Városi Könyvtárba látogatott, ahol Horváth Csaba igazgató mutatta be az intézményt, ahol a résztvevők a Soproni Napló egy-egy 1956. november. 3-i számának – ezúttal a Hillebrand Nyomdában készült – a hű másolatát is megkapták.

    Szintén a Rotary-séta hagyományai közé tartozik a Széchenyi téri Hűség Zászlónál tett, az 56-os hősöket illető főhajtás, amelyet követően Tölli Balázs líceumigazgató vezetésével a Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnázium könyvtárát tekintették meg a résztvevők. A hagyományokhoz híven a sétán résztvevőket a rendezők forralt borral, teával és zsíros kenyérrel a látták vendégül a líceum dísztermében.

    Perkovátz Tamás, a Rotary Club Sopron soros elnöke a mai Rotary séta céljáról a következőket mondta:

- A Rotary-mozgalom, az általános vélekedéssel ellentétben nem csupán egy karitatív jellegű szervezet. Segíteni a rászorultakat, azokat, akik a társadalom perifériájára kerültek, csak egyetlen szegmense a Rotary-mozgalomnak. A megelőzés ugyanolyan fontos, mint a segítségnyújtás; ezért fontos a Rotary szervezet számára a kultúra ápolása, az ifjúságra való odafigyelés. Egy kiművelt, tanult ifjúság ritkábban kerülhet olyan helyzetekbe, hogy bármilyen karitatív szervezetnek őt támogatni kellene. Ezért fontos a kultúra.

    Városunkban három, értékekben gazdag közintézmény működik, csodálatos régi dokumentumokkal, relikviákkal, olyanokkal, amelyekre méltán lehetünk büszkék. Kevés ötvenezer fölötti lakosú város rendelkezik három, a sopronihoz hasonló könyvtárral; és természetesen meg kell említenem a levéltárat is, ahova most nem volt alkalmunk elmenni. A Rotary-mozgalomnak nem az a feladata, hogy megoldja, és teljes egészében megszüntesse a problémákat, hanem az, hogy a figyelmet ráirányítsa a megoldandó dolgokra. Ezért szerveztük ezt a sétát, és ezúton is kérjük a médiát, hogy mutassa be a könyvtárakat, azt, hogy miért fontos, miért lényeges a műveltség, a művelődés a múlt értékeinek ismerete. Aki nem ismeri a múltat, az nem tud a jelenben létezni, nem tud a jövő irányába haladni. Nem a séta alkalmával az adományokból befolyt összeg fogja megoldani a könyvtárak gondjait, hanem sokkal inkább az, ha a köz figyelme a könyvtárak értékközvetítő szerepére irányul.



2002. oktĂłber 23., szerda 15:16


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület