CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 20., szombat, Tivadar napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Emlékezés az 1956. évi forradalomra-városi rendezvények

Az 1956-os forradalom és szabadságharcra való emlékezés városi rendezvényei két helyszínen – a sopronkőhidai rabtemetőben és a Széchenyi téri Hűségzászlónál – zajlottak. Kora délután csendes emlékezésen rótták le kegyeletüket és hajtottak fejet a forradalom valamennyi hősének tiszteletére emelt kőhalomnál és a kilenc 56-os mártír kopjafájánál a Sopronkőhida-Jánostelepen tartott megemlékezésen résztvevő soproniak.
 

Sopronkőhida-Jánostelep rabtemető
2002. október 23.

A Himnusz és a Szózat hangjai, versek, gyertyagyújtás, koszorúk, virágok, és a kopjafákra kötött nemzetiszín szalagok jelzik, hogy Czifrik Lajos, Földes Gábor, Gulyás Lajos, Kiss Antal, Szigethy Attila, Tihanyi Árpád, Török István, Weintráger László és Zsigmond Imre hazáért áldozott élete a sok-sok névtelen hős áldozatával együtt kitörölhetetlenül beleíródott az utódok emlékezetébe.

A Hűségzászlónál ifjak fáklyás sorfala tiszteletadása mellett Dr. Szála Erzsébet, a Nyugat-Magyarországi Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Karának főigazgatója elevenítette fel az 1956. októberében történteket, azt, ahogyan a fővárosban élő honfitársaink egy új, szabadságharcban érlelődött életre tettek kísérletet, és ahogyan az események befolyásolhatatlan dinamikával terjedtek szét az egész országba.
 

"Világot megrengető tíz nap után, harcban, vérben, szenvedésben megszületett a semleges Magyarország" - idézte a Nemzeti Tanács lapjának, a Soproni Napló november 3-i száma vezércikkének alcímét. Azok, akik életüket adták 56-ban egy élhető, független, békés ország építésébe fogtak, az általuk elvégzettekhez mi már semmit nem adhatunk; a mi feladatunk, emléküket megőrizni. Az 1956-os forradalom nem bukott el, hanem a magyar történelem többi forradalmaihoz hasonlóan egy új és más jövő formálásának az esélyét adta a forradalom utáni nemzedéknek - mondta a szónok.

A Hűségzászlónál tartott megemlékezésen Sopron város vezetői, iskolák, intézmények, civil szervezetek képviselői, a város polgárai megkoszorúzták az emlékművet és mécsest gyújtottak a forradalom áldozatainak emlékére.

B.T.É.



2002. oktĂłber 23., szerda 21:34


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület