CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 5., vasárnap, Györgyi napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

SopronMedia  

A Magyar Hidrológiai Társaság rendezvénye- Nyitott nap a Lisztben- Soproni Borok és Ételek- Estreházyak a fertődi kastélyban

A Magyar Hidrológiai Társaság Soproni Területi Szervezet október havi előadó-ülése kissé eltért a megszokottól. Míg máskor a Szervezetet a hagyományos, helyi – Fertő, viziközmű, geológia, erdészeti hidrológia, környezetvédelem - témák kötik le, most tudományos, elvontabb témát választottak.
A VITUKl Vízgazdálkodási Tudományos Kutató Rt. keretén belül Domonkos Miklós a felelőse a Duna-vízgyűjtőbeli országok hidrológiai együttműködése munkacsoport tevékenységének, aki  beszámolót tartott a szervezet megalakulásáról, 30 éves munkájáról, az együttműkodés nehézségeiről.
A tudományos munkákból - Duna-vízgyűjtö monográfiája - megismerhettük a vizs-gálatok sokrétűségét, a hatalmas (817 ekm2) vízgyűjtő statisztikáját.
A hallgatóság ugyan a tudományos részletekbe nem merülhetett el, de olyan is-mereteket –szezhetett, ami nem ismert hétköznapi ember számára.
Németh Kálmán  SzB-tag

Nyitott nap a Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központban Október 26-án és 27-én (szombaton és vasárnap) egész napos programmal várja az érdeklődőket a Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központ. Mindkéz napon délelőtt 10 órától késő délutánig gyerkeknek, felnőttekenek szóló, rengeteg kulturális programon vehet majd részt mindenki, aki a Széchenyi-, a Liszt-, a Petőfi- termekben megfordul. Kisszínház, Hungáris Serház, zene, tánc várja a kulturális központot birtokva venni kívánó soproniakat.

Soproni Borok és Ételek Megjelent a Paginarium kiadó gondozásában Niszkács Miklós Soproni borok és ételek Sopron - Kis-Kárpátok-Burgenland borútjain című könve. A könyv a hajdani Ruszt-Sopron-Pozsony Borvidék tájaira kalauzolja el az olvasót. Mindazok, akik személyesen felkeresik a könyvben leírt és közel 100 színes fotóval illusztrált helyeket, biztos, hogy szép és maradandó élményben részesülnek.

Estreházyak a fertődi kastélyban Elképzelhető, hogy 2003 végén, vagy az azt követő év elején elkészül az Esterházyaknak felajánlott külön lakosztály a család egykori fertődi kastélyában. Varga Kálmán, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnöke elmondta: a lakosztályt a kastélyegyüttes jövőre kezdődő felújításához kapcsolódóan alakítanák ki. A tervek szerint a barokk műemlék együttes a rekonstrukciót követően múzeumi, zenei, kulturális központként működik majd. Az Esterházy család fertődi jelenléte annak a szellemiségnek a továbbélését jelezné, amelynek mentén az építtető Esterházy Fényes Miklós a 18. század második felében virágzó kulturális életet teremtett a kastély falai között. Varga Kálmán néhány hete vetette fel a lakosztály kialakítására vonatkozó gondolatot Esterházy Antal hercegnek, aki örömmel fogadta az elgondolást. A lakosztály helyét a főépületben, reprezentatív helyen, a családhoz méltó környezetben kellene kialakítani a kastély jövő évben történő felújításhoz kötve. Mint kitért rá, a jövőre kezdődő rekonstrukció keretében első ütemben a főhomlokzat és a belső udvar megújítását tervezik. Ez a munka mintegy 400-500 millió forintot igényel. A későbbiekben kerülne sor a teljes homlokzat rekonstrukciójára és a hátsó park felújítására, amely fénykorában a barokk kertművészet egyik legértékesebb alkotása volt. A kastély és a park a magyar állam tulajdona, s nem változnak tulajdoni viszonyai azt követően sem, miután az Esterházy család birtokba veszi a leendő lakosztályt.
(MTI nyomán)



2002. október 24., csütörtök 03:57


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület