Soproni borok és ételek
- könyvben és valóságban
"Az élet oly rövid, hogy nem engedhetjük meg magunknak, hogy rossz
borokat, rossz társaságban igyunk és gyenge ételeket együnk" . - mondja
Niszkács
Miklós, Aranytollas újságíró, a Vendéglátás szakmai folyóirat főszerkesztője,
a magyar Borakadémia és több Magyar Borlovagrend, valamint a Borkollégium
tagja, egyébként a közelmúltban megjelent A Soproni borok és ételek Sopron,
Kis-Kárpátok, Burgenland borútjain című könyv szerzője.
|
Niszkács Miklós: Fontos egymás megismerése,
és egymás munkájának kölcsönös segítése
|
Ahhoz pedig, hogy a jó bor fogalmával tisztában legyünk – amennyiben
nem születtünk poncichter-családba, márpedig a soproniak közül sem mindenki
borosgazda – tehát, ahhoz, hogy a borok szépségét igazán értékelni tudjuk,
hasznos lehet, ha a történelmi múlt szerves részét képező borkultúrával is megismerkedünk.
A Hotel Sopron Vinosseumában tartott bor- és gasztronómiai bemutatóval
összekapcsolt könyvbemutatón a szerző arról is beszélt, hogy a három ország
történelmi borvidékeit a múlt , a jelen és a jövő is összekapcsolja.
|
Szigeti László: A Magyar Borok és Borvidékek
egy marketing munkát végző és marketing munkára serkentő sorozat
|
- Maradandó érték a könyv, amely a borbarátoknak, borászoknak és a hajdani
Ruszt-Sopron-Pozsony Borvidék fenséges tájait a bor és gasztronómia sajátságos
szemszögéből felfedezni vágyóknak egyaránt szól - méltatta a könyvet Szigeti
László a Paginarum Kiadó elnöke.
Ketten azok közül, akik boraikkal nem csak a borkóstolón,
hanem a könyvben is szereplnek: |
|
Taschner Kurt (Taschnervin)
|
|
és Magyar Dezső (Lővér Pince)
|
Történeti áttekintés, a borvidék jellemzőinek és jellegzetes szőlőfajtáinak
bemutatása mellett a szőlőművelés hagyományos módszereiről is olvasmányosan
megszerkesztett ismertetőt kap az olvasó, amelyet követően "elindulhat"
a képekkel gazdagon illusztrált soproni borúton, majd a Kis-Kárpátok
vidékén és Burgenland borútján is végigmehet. Gálos István, a
Hotel Sopron mesterszakácsának ételleírásait tartalmazó, igen gazdag és
tetszetősen illusztrált receptgyűjtemény soproni bortermelők illő borait
ajánlja az ételek mellé. A Kis-Kárpátok régió és Burgenland borvidék jellegzetes ételei szintén megtalálhatók az igényesen szerkesztett és
Mészáros Attila fotóival illusztrált kötetben.
A Vinosseumban tartott gasztronómiai bemutatón a könyvben szereplő soproni
ételkülönlegességek mellé a Lővér Pince, a Taschnervin, a Vincellér-ház
és Jandl Kálmán borait kínálták
|
Sommer Klaus: A határon átnyúló együttműködést
a kiegyenlítetlen gazdasági tényezők még nehezítik
|
Sommer Klaus a Burgenland Tourismus iroda sajtóreferense szerint igen sikerült
a könyv. A régió határokon átnyúló közös kultúrája meghatározó, ezért ahhoz
hasonlóan, ahogyan a könyvben is együtt jelenik meg a határ két oldalán
lévő bor- és gasztronómia, a jövőben is egyre erőteljesebb lesz az együttműködés,
a közös érdekek mentén való munkálkodás. Az irodavezető reméli, hogy a
könyv egy jövőbeli német változatában – amely szerinte Ausztriában és Európa
más országaiban is eladható lenne – erőteljesebben lesz majd jelen a burgenlandi
borvidék.
A közös jövő pedig: a Nyugat-Pannon régiót a nemzetközi piacon közösen
bemutatni, amely nagyobb célközönséget jelent majd úgy az osztrák, mint
a magyar, akár a szlovák vidékeknek.
- Végtelenül hálás vagyok az írónak, meg a szerkesztőnek , és a kiadónak
egyaránt a könyv megjelentetéséért - mondta Molnár Tibor a Sopron
és Vidéke Hegyközségi Tanács elnöke.
|
Ketten a Vincellér-házból: Molnár Tibor és
Sásdi István
|
- Általában elég sokat kell a borosgazdáknak fizetniük, ahhoz, hogy
egy-egy kiadványban megjelenjenek, ezúttal viszont csak magukat kellett
adni az anyaghoz. A könyv, amelyet szakmailag is nagyon jónak tartok, egy,
a megszokottól eltérő szellemiséggel mutatja be a soproni borvidéket, speciális
ételekkel. A képei mesélnek, vendégeinknek is kitűnő ajándék, amellyel
őket a borturizmus felé tudjuk irányítani.
Ivana Magatova a Szlovák Országos Idegenforgalmi Hivatal elnöke fontosnak
tartja a határokon átnyúló együttműködést, hangsúlyozva, hogy a Kis-Kárpátok
borturizmusa egy olyan különleges ága a szlovákiai turizmusnak, amelyet
mára már nem az állam, hanem a régió maga menedzsel. A "termék" azért is
nagyon érdekes, mert a szomszédos országok ünnep- és szabadnapjain, a hosszabított
víkendeken jönnek ezekre a 2-3 napos programokra a turisták.
Anna Píchova a Kis-Kárpátok borok útja programvezetője az együttműködésről
szólva elmondta, hogy Magyarországon nagyobb hagyománya van a szőlészetnek
és borászatnak, aminek éghajlati és társadalmi okai vannak, ezért ők a
magyar tapasztalatokat érdeklődve szemlélik, és azokat megpróbálják hasznosítani.
Reméli, hogy a jövőben soproni és Kis-Kárpátok borok útja összeér majd,
és mindazok, akik Sopronba látogatnak, eljutnak a Kis-Kárpátok vidékére
is.
Érdekes volt hallani, hogy a szlovákiai bortermelők nem konkurenciát
látnak a magyarokban és az osztrákokban. A közös borásztalálkozókon a borok
versenyeztetésén van a hangsúly, és a szakmai tapasztalatcsere a konkurencián
felülemelkedik. A Kis-Kárpátok borai nem exportra készülnek, a jó szlovák
borral, amelynek létezéséről egyébként kevesen tudnak, inkább a régióba
szeretnék csábítani a látogatókat.
Jelinek Sonja a SATUR Utazási iroda Szlovák képviseletének ügyvezető igazgatója,
aki a könyv anyagának egy részét szlovákról fordította elmondta, hogy erre
az alkalomra is Ausztrián keresztül, a borúton jöttek Sopronba. Az, hogy
a szlovák Kis-Kárpátok borai belekerültek a könyvbe azt jelzi, hogy helyük
van a régió borainak a könyvben és azt is, hogy a régiók tudnak együttműködni
és jól megértik egymást.
- Idővel nem csak a jelenlegi "borháromszögben" fogjuk kóstolgatni egymás
borait, hanem másokat is idevonz majd közös munkánk - vélték egybehangzóan
a szlovák vendégek.
Egyelőre a három és mégis egy Ruszt-Sopron-Pozsony borvidéke jelenik
meg a Magyar Borok és Borvidékek című sorozat ötödik kötetében, amelynek
valóságban való bejárására is invitál a könyv, reméljük minél többeket
sikerrel.
Tóth Éva
2002. október 28., hétfő 23:41
|