CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 28., vasárnap, Valéria napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Borváros  

Soproni borok és ételek - könyvben és valóságban

"Az élet oly rövid, hogy nem engedhetjük meg magunknak, hogy rossz borokat, rossz társaságban igyunk és gyenge ételeket együnk" . - mondja Niszkács Miklós, Aranytollas újságíró, a Vendéglátás szakmai folyóirat főszerkesztője, a magyar Borakadémia és több Magyar Borlovagrend, valamint a Borkollégium tagja, egyébként a közelmúltban megjelent A Soproni borok és ételek Sopron, Kis-Kárpátok, Burgenland borútjain című könyv szerzője.

Niszkács Miklós: Fontos egymás megismerése,
és egymás munkájának kölcsönös segítése

Ahhoz pedig, hogy a jó bor fogalmával tisztában legyünk – amennyiben nem születtünk poncichter-családba, márpedig a soproniak közül sem mindenki borosgazda – tehát, ahhoz, hogy a borok szépségét igazán értékelni tudjuk, hasznos lehet, ha a történelmi múlt szerves részét képező borkultúrával is megismerkedünk.

A Hotel Sopron Vinosseumában tartott bor- és gasztronómiai bemutatóval összekapcsolt könyvbemutatón a szerző arról is beszélt, hogy a három ország történelmi borvidékeit a múlt , a jelen és a jövő is összekapcsolja.
 

Szigeti László: A Magyar Borok és Borvidékek egy marketing munkát végző és marketing munkára serkentő sorozat

- Maradandó érték a könyv, amely a borbarátoknak, borászoknak és a hajdani Ruszt-Sopron-Pozsony Borvidék fenséges tájait a bor és gasztronómia sajátságos szemszögéből felfedezni vágyóknak egyaránt szól - méltatta a könyvet Szigeti László a Paginarum Kiadó elnöke.
 

Ketten azok közül, akik boraikkal nem csak a borkóstolón, hanem a könyvben is szereplnek: 
Taschner Kurt (Taschnervin)
és Magyar Dezső (Lővér Pince)

Történeti áttekintés, a borvidék jellemzőinek és jellegzetes szőlőfajtáinak bemutatása mellett a szőlőművelés hagyományos módszereiről is olvasmányosan megszerkesztett ismertetőt kap az olvasó, amelyet követően "elindulhat" a képekkel gazdagon illusztrált soproni borúton, majd a Kis-Kárpátok vidékén és Burgenland borútján is végigmehet. Gálos István, a Hotel Sopron mesterszakácsának ételleírásait tartalmazó, igen gazdag és tetszetősen illusztrált receptgyűjtemény soproni bortermelők illő borait ajánlja az ételek mellé. A Kis-Kárpátok régió és Burgenland borvidék jellegzetes ételei szintén megtalálhatók az igényesen szerkesztett és Mészáros Attila fotóival illusztrált kötetben.

A Vinosseumban tartott gasztronómiai bemutatón a könyvben szereplő soproni ételkülönlegességek mellé a Lővér Pince, a Taschnervin, a Vincellér-ház és Jandl Kálmán borait kínálták
 

Sommer Klaus: A határon átnyúló együttműködést a kiegyenlítetlen gazdasági tényezők még nehezítik

Sommer Klaus a Burgenland Tourismus iroda sajtóreferense szerint igen sikerült a könyv. A régió határokon átnyúló közös kultúrája meghatározó, ezért ahhoz hasonlóan, ahogyan a könyvben is együtt jelenik meg a határ két oldalán lévő bor- és gasztronómia, a jövőben is egyre erőteljesebb lesz az együttműködés, a közös érdekek mentén való munkálkodás. Az irodavezető reméli, hogy a könyv egy jövőbeli német változatában – amely szerinte Ausztriában és Európa más országaiban is eladható lenne – erőteljesebben lesz majd jelen a burgenlandi borvidék.
A közös jövő pedig: a Nyugat-Pannon régiót a nemzetközi piacon közösen bemutatni, amely nagyobb célközönséget jelent majd úgy az osztrák, mint a magyar, akár a szlovák vidékeknek.

- Végtelenül hálás vagyok az írónak, meg a szerkesztőnek , és a kiadónak egyaránt a könyv megjelentetéséért - mondta Molnár Tibor a Sopron és Vidéke Hegyközségi Tanács elnöke.
 
 

Ketten a Vincellér-házból: Molnár Tibor és Sásdi István

- Általában elég sokat kell a borosgazdáknak fizetniük, ahhoz, hogy egy-egy kiadványban megjelenjenek, ezúttal viszont csak magukat kellett adni az anyaghoz. A könyv, amelyet szakmailag is nagyon jónak tartok, egy, a megszokottól eltérő szellemiséggel mutatja be a soproni borvidéket, speciális ételekkel. A képei mesélnek, vendégeinknek is kitűnő ajándék, amellyel őket a borturizmus felé tudjuk irányítani.

Ivana Magatova a Szlovák Országos Idegenforgalmi Hivatal elnöke fontosnak tartja a határokon átnyúló együttműködést, hangsúlyozva, hogy a Kis-Kárpátok borturizmusa egy olyan különleges ága a szlovákiai turizmusnak, amelyet mára már nem az állam, hanem a régió maga menedzsel. A "termék" azért is nagyon érdekes, mert a szomszédos országok ünnep- és szabadnapjain, a hosszabított víkendeken jönnek ezekre a 2-3 napos programokra a turisták.

Anna Píchova a Kis-Kárpátok borok útja programvezetője az együttműködésről szólva elmondta, hogy Magyarországon nagyobb hagyománya van a szőlészetnek és borászatnak, aminek éghajlati és társadalmi okai vannak, ezért ők a magyar tapasztalatokat érdeklődve szemlélik, és azokat megpróbálják hasznosítani. Reméli, hogy a jövőben soproni és Kis-Kárpátok borok útja összeér majd, és mindazok, akik Sopronba látogatnak, eljutnak a Kis-Kárpátok vidékére is.

Érdekes volt hallani, hogy a szlovákiai bortermelők nem konkurenciát látnak a magyarokban és az osztrákokban. A közös borásztalálkozókon a borok versenyeztetésén van a hangsúly, és a szakmai tapasztalatcsere a konkurencián felülemelkedik. A Kis-Kárpátok borai nem exportra készülnek, a jó szlovák borral, amelynek létezéséről egyébként kevesen tudnak, inkább a régióba szeretnék csábítani a látogatókat.

Jelinek Sonja a SATUR Utazási iroda Szlovák képviseletének ügyvezető igazgatója, aki a könyv anyagának egy részét szlovákról fordította elmondta, hogy erre az alkalomra is Ausztrián keresztül, a borúton jöttek Sopronba. Az, hogy a szlovák Kis-Kárpátok borai belekerültek a könyvbe azt jelzi, hogy helyük van a régió borainak a könyvben és azt is, hogy a régiók tudnak együttműködni és jól megértik egymást.

- Idővel nem csak a jelenlegi "borháromszögben" fogjuk kóstolgatni egymás borait, hanem másokat is idevonz majd közös munkánk - vélték egybehangzóan a szlovák vendégek.

Egyelőre a három és mégis egy Ruszt-Sopron-Pozsony borvidéke jelenik meg a Magyar Borok és Borvidékek című sorozat ötödik kötetében, amelynek valóságban való bejárására is invitál a könyv, reméljük minél többeket sikerrel.

Tóth Éva
 
 



2002. október 28., hétfő 23:41


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület