A Nyugati Kapu gasztronómiai melléklete
Aroma
Tudta, nem tudta?
-
Míg a görög nők sohasem vehettek részt a férfiak
lakomáin, addig Rómában a nők jelenléte mindennapos, megszokott dolog
volt.
Jelenlétük kezdetben kedvezően hatott abban, hogy a lakomákat úgymond
féken
tartsák, de később pont ők voltak azok, akik nagymértékben
elősegítették
annak lezüllését.
-
Az ókorban a terített asztal körül mindenkinek
egyformán
szava volt. Mindenféle protokoll betartása nélkül kinyilváníthatta
véleményét,
elgondolását.
-
A nagy lakomákon a vendégek a kitálat finom
falatokon
kívül pompás ajándékokat is kaptak. Nem volt ritka a rabszolgák, ritka
állatok, remekmívű vázák, ékszerek, ezüsttel kivert kocsik fogattal,
hajcsárokkal
való odaajándékozása.
-
A gáláns vendéglátók hölgyvendégeik részére
tiszteletük
jeleként felolvasztott drága gyöngyöt tálaltak.
-
Volt rá eset, hogy egy híres római lakomán
minden
egyes ételt és italt más-más tánclépésben szolgáltak fel, s hozzájuk
más
és más dallamot énekeltek.
-
Nagy divat volt Rómában a vendégek
megijesztése.Gyakran
fordult elő, hogy a mennyezet rémes dübörgéssel ropogni kezdett.
Természetesen
mindenki ijedten ugrált fel helyéről, azonban a mennyezet leszakadása
helyett
a vendégek meglepetésére és elégedettségére pompás virágok és illatos
permet
hullott alá.
Anno 1856
Tény, hogy a látogatás kissé unalmas,
feszélyező
részlete a társaséletnek, de minthogy annak alphája és omegája,
alapköve
és támasza, legjobb ha alaposan tanulmányozzuk annak törvényeit. A
látogatás
sokféle. Van hivatalos, szertartásos, illemlátogatás, aztán a
mennyegzői
emésztési, részvét, érkezési és búcsúlátogatás, újévi, intim, s még
számos
más.
A palack szelleme
Késői szüretelésű borok
A késői szüretelésű borok azok, amelyeket az
adott
borvidék általános szüreti időszaka után szedett szőlőből állítanak
elő.
Sajátos mustminőségük miatt az igen magas minőségi bor kategóriába
tartoznak
ezek a nedűk. A késői szüretelésű borok zömében Tokaj Hegyalján
teremnek,
de találkozhatunk vele Badacsony és Siklós vidékén is. A legkedvesebb
késői
szüretelésű borról, mely a szerkesztő ínyét megérintette, így
vall.
Tokai hárslevelű
Amikor egy katalógusból a borok választékát
böngésztem,
a szemem megakadt a hárslevelűn. Mi tagadás sokáig ízlelgettem a szót
magát,
nagyon megtetszett. A bort még nem ismertem, de a név harmóniája
magával
ragadott, sőt sejtetett valamit. Rögtön magamhoz rendeltem egy
üveggel,
nem okozott csalódást. Mivel a száraz borokat kedvelem, feleségem volt
a borszakértő, nem csalódott. Egy szép simuló borral találkozott. A
bor
kifejezetten hölgyvendégeim körében válhat SLÁGERBORRÁ. Nekik ajánlom
sok
szeretettel főétkezések után, gyümölcsök, desszertek mellé,
természetesen
önálló fogásként is.
1999. október 28., csütörtök 00:00
|