CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 15., szerda, Zsófia, Szonja napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Nyugati Kapu  

A Nyugati Kapu gasztronómiai melléklete

Aroma

Tudta, nem tudta?

  • Míg a görög nők sohasem vehettek részt a férfiak lakomáin, addig Rómában a nők jelenléte mindennapos, megszokott dolog volt. Jelenlétük kezdetben kedvezően hatott abban, hogy a lakomákat úgymond féken tartsák, de később pont ők voltak azok, akik nagymértékben elősegítették annak lezüllését.
  • Az ókorban a terített asztal körül mindenkinek egyformán szava volt. Mindenféle protokoll betartása nélkül kinyilváníthatta véleményét, elgondolását.
  • A nagy lakomákon a vendégek a kitálat finom falatokon kívül pompás ajándékokat is kaptak. Nem volt ritka a rabszolgák, ritka állatok, remekmívű vázák, ékszerek, ezüsttel kivert kocsik fogattal, hajcsárokkal való odaajándékozása.
  • A gáláns vendéglátók hölgyvendégeik részére tiszteletük jeleként felolvasztott drága gyöngyöt tálaltak.
  • Volt rá eset, hogy egy híres római lakomán minden egyes ételt és italt más-más tánclépésben szolgáltak fel, s hozzájuk más és más dallamot énekeltek.
  • Nagy divat volt Rómában a vendégek megijesztése.Gyakran fordult elő, hogy a mennyezet rémes dübörgéssel ropogni kezdett. Természetesen mindenki ijedten ugrált fel helyéről, azonban a mennyezet leszakadása helyett a vendégek meglepetésére és elégedettségére pompás virágok és illatos permet hullott alá.

Anno 1856

Tény, hogy a látogatás kissé unalmas, feszélyező részlete a társaséletnek, de minthogy annak alphája és omegája, alapköve és támasza, legjobb ha alaposan tanulmányozzuk annak törvényeit. A látogatás sokféle. Van hivatalos, szertartásos, illemlátogatás, aztán a mennyegzői emésztési, részvét, érkezési és búcsúlátogatás, újévi, intim, s még számos más.

A palack szelleme

Késői szüretelésű borok

A késői szüretelésű borok azok, amelyeket az adott borvidék általános szüreti időszaka után szedett szőlőből állítanak elő. Sajátos mustminőségük miatt az igen magas minőségi bor kategóriába tartoznak ezek a nedűk. A késői szüretelésű borok zömében Tokaj Hegyalján teremnek, de találkozhatunk vele Badacsony és Siklós vidékén is. A legkedvesebb késői szüretelésű borról, mely a szerkesztő ínyét megérintette, így vall.

Tokai hárslevelű

Amikor egy katalógusból a borok választékát böngésztem, a szemem megakadt a hárslevelűn. Mi tagadás sokáig ízlelgettem a szót magát, nagyon megtetszett. A bort még nem ismertem, de a név harmóniája magával ragadott, sőt sejtetett valamit. Rögtön magamhoz rendeltem egy üveggel, nem okozott csalódást. Mivel a száraz borokat kedvelem, feleségem volt a borszakértő, nem csalódott. Egy szép simuló borral találkozott. A bor kifejezetten hölgyvendégeim körében válhat SLÁGERBORRÁ. Nekik ajánlom sok szeretettel főétkezések után, gyümölcsök, desszertek mellé, természetesen önálló fogásként is.
 
 



1999. október 28., csütörtök 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület