CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 18., szombat, Erik, Alexandra napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Nyugati Kapu  

Hatvanöten Bad-Wimpfenből

Hatvanöten Bad-Wimpfenből

A Német Kultúra Hete Sopronban

Német nyelvtől hangosak ezekben a napokban Sopron utcái. Azokon az utcákon, melyeket a képviselő-testület legutóbbi döntése alapján eredeti német nevükön is kitábláznak majd.

Ezúttal azonban nem a mindennaposan megszokott bevásárló turisták hangjait hallhatjuk, hanem azokét, akik a IV. Német Kultúra Hete vendégeiként erre a fesztiválra érkeztek.
 
Német Kultúra Hete megnyitó ünnepség

A nagyszabású rendezvényt a Sopron (Ödenburg) és Környéke Német Kultúrklub szervezte. Határozott célja az irodalmi, zenei, táncos, vagy egyszerűen a német anyanyelvűek vidám találkozását célzó eseményeknek, hogy a német nemzetiség még megőrzött értékeit bemutassa. Annak elősegítésére hozták létre, hogy immár félre lehessen tenni minden előítéletet és hogy megtalálhassák az egymásban lakozó hitet.

Hosszú évszázadok történelmi valósága, hogy a Civitas Fidelissima magyarok és németek békés együttélésének mintaszerű színhelye. A németek ezúttal be akarják mutatni, ők ilyenek és erre büszkék is. Szándékuk azt demonstrálni, hogy minden nép, nemzetiség magában hordozza a közös emberi értékeket. Hogy a nyelv és a kulturális hagyományok megőrzése és ápolása erősíti az országok egymáshoz való közeledését és gazdasági együttműködését is.

Az elmúlt héten pénteken tartott megnyitó eseményen együtt voltak a soproniak és környékbeliek, más magyar vidékről jött németajkúak, németországi testvérvárosból és a szomszédos Burgenlandból érkezettek. Késő estébe nyúlóan boldogan együtt énekeltek és táncoltak a németek magyar testvéreikkel együtt.

Az ünnepi megnyító egyben közös baráti est is volt a Bad-Wimpfenből, Sopron testvérvárosából érkezett csoporttal. A Németországból jött vendégeket Krisch Magdolna, a Sopron(Ödenburg) és Környéke Német Kultúrklub elnöke kalauzolta körútjukon, melynek során felkeresték Pozsonyt, Ágfalvát és Brennbergbányát is. Ittlétük alkalmából kértük meg Siegfried Driest, a bad-wimpfeni Sopron és Környéke Kultúregyesület elnökhelyettesét, mutassa be ottani működésüket.

- Mintegy ötve éve alakult meg Bad-Wimpfenben a Sopron és Környéke Kultúregyesület. Azokból, akiket egykor ebből az orszából kitelepítettek a mi területünkre. Ugyanakkor szerte a világon megalakították a sopronbarátok köreit. A mi feladatunk, hogy őket informáljuk az újdonságokról, hírekről, melyek Sopronból Bad-Wimpfenbe eljutnak. Mi sok körlevelet készítünk ennek érdekében, alkalmanként mintegy nyolcszáz példányt küldünk ki. Régi, történelmi eseményeket és mai híreket is közlünk. Találkozókat szervezünk, melyeken a régi hazára emlékezünk. Ötévenként egy-egy nagyobb összejövetelünk is van, melyekre általában több mint kétezer ember eljön. Külön találkozójuk van az alapító tagoknak, akik ma már hetven-nyolcvan évesek. Ők már nekünk, fiatalabbaknak a kezébe adták a vezetést, hogy ugyanúgy ápoljuk hagyományainkat. Mintegy két éve szorosabb kapcsolatot építettünk ki a brennbergiekkel és az ágfalviakkal is, akik a nyelvet és a kulturális hagyományokat buzgón ápolják. Ebben mi támogatjuk őket. Létrehoztunk egy Sopron-múzeumot is Bad-Wimpfenben. Nagyon sokan fáradoztak azon, hogy minél gazdagabban és szebben mutassuk be a múlt dokumentumait, melyek Sopronból és környékéről származnak. Természetesen évente megismételjük magyarországi látogatásunkat. Elsősorban törzshelyünkre, Sopronba, de onnan kiindulva más helyekre is elmegyünk, újabb kapcsolatokat kiépíteni a németajkúakkal. Idén hatvanöten érkeztünk és nyolc nagyon szép napot töltöttünk itt. A fesztivál megnyitója az eddigiek között talán a legszebben sikerült. Nagyon jól szórakoztunk, sok újabb barátság szövődött. Különösen annak örültünk nagyon, hogy ezen az alkalmon nagyon sok fiatalt láthattunk, akik szépen énekelték és táncolták a szívünkhöz oly közel álló dalokat és táncokat. Nagyon szép emlékekkel fogunk hazamenni Németországba és elvisszük a soproni események hírét az otthoniaknak, akik most nem tudtak eljönni velünk.

Valtinyi Gábor



1999. szeptember 09., csütörtök 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület