CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 24., szerda, György napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Pat Cox elnök hétfőn Strassbourgban levelet kap

A világ legnagyobb levelének feladója Sopron... és személy szerint mindenki, aki bélyeget ragasztott a borítékra
 

A világ eddigi legnagyobb levelének szánta Kuntz Zoltán ötletgazda, és társai, Hillebrand Imre, dr. Juretzky Csaba, Nagy László és dr. Winkler András azt az Európa Levelet, amelynek ötletével 2000-ben szólították meg mindazokat, akik úgy gondolták, hogy az Európai csatlakozás nen kizárólag a politikusokra, hanem személy szerint  mindenkire tarozik. Az elkészülte utáni időszakokban a hatalmas méretű borítékon a címzett neve, a postacím, kiállításának helyszíne ugyan többször  változott, de egy dolog változatlanul végigkísérte az Európa Levél 2000 óta tartó történetét: az ötletet elindítók elszántsága és kitartása, akiket többen bíztattak olyanok, akiknek szívügyévé vált a levél sorsa. Az ötletgazda elgondolása szerint a borítékba elhelyezett levélben  a magyar állampolgároknak az Európai Unióhoz való csatlakozási szándékukat kinyilvánító üzenetnek kellett lennie. A szervezők nem titkolt szándéka volt az is, hogy a hatalmas borítékban postázott levél a Guinness-rekordok könyvébe is bekerüljön, lévén a legnagyobb méretű valaha postára adott, a legtöbb bélyeggel ellátott, a legtöbb feladóval rendelkező, és, mint olyan a legnagyobb távolságot – 880 kilométert – megtett levél.

Kuntz Zoltán, dr. Szájer József, Nagy László, Hillebrand Imre, dr. Jurectzky Csaba

Levél-történet dióhéjban
2000-ben a Sopron Plazaban sokáig még egy postai bélyegárus is ott tanyázott a hatalmas objektum tövében és a meghirdetés után rövid idővel nem csak Sopronból, hanem az ország minden részéről sokan voltak olyanok, akik egy-egy, vagy akár több bélyeg felragasztásával feladójává váltak az Európa Levélnek.
2001-ben még a Magyar Országgyűlés Európai Integrációs Ügyek bizottsága - a civil szervezetekről szóló napirendi pontba foglaltan – a tárgyaltakkal egyidőben, a soproni, Európa Levél  ügyét képviselő  delegáció is bemutatkozási lehetőséget kapott. Akkor Dr. Winkler András azt kérte, hogy a magyar hivatalos szervek, lehetőségükhöz  mérten nyújtsanak diplomáciai segítséget az ügy sikeres előmozdítása érdekében. A részvevők egybehangzó véleménye volt, hogy a civil szervezetek kezdeményezéseire - a magyar közéletben betöltött igen fontos szerepük révén - fokozottan figyelni kell. A bizottság tagjai támogatásukról biztosították az Európa Levél 2000 ügyét.
Egy ideig a soproni Városháza előterében is kiállították az Európa-levelet, később pedig a Pannónia Med Hotel is helyet adott az akkor már igencsak nagy felületen bélyegekkel borított borítéknak. Merthogy lényegében egy boríték volt az, amelynek mindenki a csodájára járt, hiszen a levél szövegére javaslatokat a kezdetektől fogva szintén a polgároktól vártak a szervezők.
A történések aztán azt mutatták, hogy a választási kampány kissé túlfűtött politikai légköre nem a legkedvezőbb a civil kezdeményezések kibontakozásának, ezért a választások előtti és közötti időszakban nem sok szó esett a levél sorsáról, mígnem a napokban kiderült, hogy végre minden akadálya elhárult annak, hogy az Európa Levél a címzetthez eljusson. "Mr. Pat Cox The President of the European Parliament The European Parliament Allée du Printemps, B.P, 1024/F, F-67070 Strasbourg Cedex France" került néhány napja az új címzés a borítékra.
- Sikerült, sikerült, sikerült! - mondta – mit mondta ? – kiabálta Kuntz Zoltán a telefonba, és valóban az utóbbbi két napban a levél "feladása" körüli teendőkkel volt mindenki elfoglalva; ez utóbbiak – tekintettel annak hatalmas méreteire – érthetően " kissé" bonyolultabbak a szokásosnál.

A levél "feladóinak" listája

A levél és feladói
A különleges papírból készült levél mérete 808×404 cm, 21 négyzetméter bélyeggel borított területe van. Összesen 72,2 négyzetméternyi alapterületű papírból készült, összesen 25,27 kilogrammot nyom. A bélyegek súlya 1,68 kg, száma pedig: 21788 darab. Mindezeket a paramétereket közjegyző is hitelesítette, akinek a jelenlétében nem kis munkával számollták meg egyenként a különböző formájú és méretű bélyegeket a szervezők és a sajtó jelenlévő munkatársai közül is néhányan. Összesen 2247 személy írta alá a a hitelesítő listát, amellyel ő maga is a küldemény feladójává vált - a számszerű adatokat Hillebrand Imre ismertette, aki kigondolta azt is, hogy a nem könnyű a boríték kiállítását, mozgatását egy fából készült keretszerkezettel tegyék lehetővé. A fontos kellékek megtervezésében és kivitelezésében soproni és Sopron környéki iparosok és a Nyugat-Magyarországi  Egyetem Faipari Mérnöki Karának oktatói és hallgatói vettek részt. Juretzky Csaba az ügy jogi képviselője volt, Nagy Lászlópedig  a nagy vállalás "diplomatája", aki különböző fórumokon a szervezők elképzeléseit képviselte, Dr. Winkler András egyetemi tanár szakmai tapasztalával segített a legbonyolultabb helyzetekben.
- Amikor Strasbourgban átadjuk ezt a levelet, akkor Sopron ismét kis időre a történelem porondjára lép, és nagyon boldog vagyok azért, hogy ennek a részese lehetek - mondta Kuntz Zoltán, aki a többi szervezővel és Sopron országgyűlési képviselővel együtt személyesen is jelen lehet az Európa Levél november 18-i átadásán.
- Biznyára sokaknak feltűnt, hogy sokáig nem volt szövege a levélnek - mondta Nagy László. Aki bevallotta, hogy a nagy boríték elkészültekor egy kérdést lett volna a legidőszerűbb feltenni: azt, hogy mikorra várható Magyarország Európai Unióba való felvétele?
Mára már egy más tartalmú, jó kedvű levelet sikerült megfogalmazni. A csatlakozás szorgalmazása nem csak a politikusok dolga. Akaratát az egyszerű polgár is kinyílváníthatja, hiszen az EU-kérdés nem csak a politikai elit ügye; nemzeti ügy, egyben pártpolitika feletti.

Szimbolikus erejű pillanat
Dr. Szájer József, az EU-konvent tagjaként sokat segített az Európa Levél ügyének.
- November 18-án bekövetkezik az a történelmi pillanat, amikor először szólalnak fel a Magyar Köztársaság parlamenti képviselői az Európa Parlamentben - mondta a politikus. Az Európa Parlament strassbourgi ülésének napirendjén a bővítés kérdése szerepel, ehhez az eseményhez jól illeszkedik az Európa Levél Pat Cox elnök úrnak való átadása. Soproniaknak különösen fontos esemény ez, hiszen nem véletlen, hogy ez a kezdeményezés éppen Sopronból indult, abból a városból, amely szintén – spontán módon – a polgárok akaratából  tette lehetővé 1989 augusztus 19-én az NDK-s polgárok számára a határnyitást. Ezáltal Magyarország hozzájárult a hivatalos határnyitáshoz, majd pedig Németország és végső soron Európa újraegyesítéséhez. Európa újraegyesítése kapujában vagyunk - mondta Szájer József.
- Szimbolikus erejű az a pillanat, amely összekapcsolja 1989. augusztus 19-ét és 2004-nek azt a napját, amikor Magyarország az Európai Unió tagja lesz.

A soproniak által küldött és a Magyar Posta által ingyenesen szállított óriási boríték egy hétig lesz látható Strassbourgban, az 1989. augusztus 19-i Páneurópai Piknik történetét bemutató fotó- és dokumentumkiállítás anyagával együtt. A szervezők a strassbourgi átadást követően a Bélyegmúzeumnak szánják a hatalmas borítékot.

T.É.
 

Mr. Pat Cox
Elnök
Európai Parlament

Európai Parlament
Allée du Printemps
B.P, 1024/F
F-67070 Strasbourg Cedex
Franciaország
 

Tisztelt Elnök Úr,
 

Mi, a Magyar Köztársaság polgárai, kifejezve eltökélt támogatásunkat Magyarország Európai Uniós csatlakozása iránt, szeretnénk átadni Elnök Úrnak az Európa-levelet.

Közép- és Kelet-Európa évtizedekre kiszorult az európai fejlődésből a második világháborút lezáró békerendszer igazságtalanságának következményeként.
Bár Magyarország népe többször próbált megszabadulni a külső és belső diktatúrától, magányos küzdelme bukásra volt ítélve.

Az évszázad utolsó tizedében sikerült elég erőt gyűjtenünk, hogy visszaszerezzük szabadságunkat, azt a szabadságot és függetlenséget, amelyet majdnem fél évszázadig nélkülöznünk kellett. Ez a győzelem tette lehetővé, hogy itt és most Európa újraegyesítéséről beszélhetünk.

Tisztelt Elnök Úr,

Ezt a civil kezdeményezést egy éve indítottuk Sopron városából, abból a városból, ahol 
1989. augusztus 19-én az NDK-s állampolgárok számára először hullt le a vasfüggöny. Támogatjuk Magyarországnak a lehető legkorábbi és a legkedvezőbb feltételek melletti Európai Uniós csatlakozását, amely hazánk alapvető nemzeti érdeke. Hiszünk abban, hogy Magyarország Európai Uniós csatlakozása nemcsak a kormányok, diplomaták és politikusok feladata, hanem a polgároké is.

Kezdeményezésünkbe meghívtunk minden olyan polgárt, aki támogatja uniós csatlakozási szándékunkat, felkérve őket, hogy ragasszanak egy-egy bélyeget a nagy méretű borítékra.

Mi magyar polgárok tudjuk, hogy annak ellenére, hogy a 20. század sok szenvedést hozott Európa népeinek, az évszázad utolsó tizedében szerencsésen végződött a szabadság és az elnyomás, a demokrácia és a diktatúra közötti harc. Az új évszázad kihívása, hogy hogyan tudjuk Európát sikeresen megreformálni és egy újraegyesített Európa, hogyan tud megfelelni a 21. század kihívásainak.

Hiszünk Magyarország közeli sikeres Európai Uniós csatlakozásában,

Őszinte tisztelettel,

Magyarország polgárai
 

Kapcsolódó cikk:
Sikerült!! Feladásra vár az Európa-Levél -képriport
 



2002. november 15., péntek 01:33


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület