CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 23., kedd, Bel napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Kosz-Góc II. - AkSI nagytakarítás a GYIK körül és az Erzsébet-kertben - Képriporttal

Az Aktív Soproni Ifjak és együttműködő partnereik a Kosz-Góc program keretében őszi nagytakarítást tartottak a Gyermek- és Ifjúsági Központ (GYIK) környezetében és a szomszédos Erzsébet-kertben.
Szombaton, a tavalyi után immár második alkalommal hirdették meg az Aktív Soproni Ifjak (AKSI) Sopron közterületeinek őszi nagytakarítását célzó "Kosz-Góc" programjukat, amelynek sikerét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy együttműködő partnereik mellett szép számmal voltak olyanok, akik szombat délelőttjüket áldozták arra, hogy lapátot, gereblyét, szemetszsákot ragadva a GYIK és környezete, valamint az Erzsébet-kert rendbetételében és megtísztitásában segédkezzenek. A program faültetéssel kezdődött, majd őszi nagytakarítással folytatódott.

 A rendezvényen Kalmár István alpolgármester is megjelent, aki ő maga is több ifjúsági egyesületet alapított Sopronban, ezért, mint mondta tisztában van mindazokkal a nehézségekkel, amelyekkel egy civil szervezet – különösen egy öntevékeny csoport – működtetése jár. Az alpolgármester úgy vélte: a városnak feladata, hogy biztosítsa a civil szervezetek, egyesületek hosszú távú tevékenységi és fejlődési feltételeit. A szombati akció a város köztisztaságára is ráirányította a figyelmet. Kalmár István elmondta, hogy hivatalba lépését követően az újonnan megválasztott városvezetés első intézkedései között kérte fel a Soproni Városüzemeltetési Kft-t a város kitakarítására. A köztisztaság egy nem túl költségigényes, ám mindenképpen a közérzetet javító kérdés - jelentette ki a az alpolgármester, hozzátéve, hogy az embereknek a környezetükhöz való szemléletbeli hozzáállásukon is változtatniuk kell, ebből a szempontból is jó kezdeményezés az AKSI által szervezet program.

A Gyermek- és Ifjúsági Központ alakulásuktól kezdve befogadta az AKSI-t és segíti működésüket. Sógor Ferenc a GYIK ügyvezető igazgatója  az intézményről szólva kiemelte: a GYIK esélyt és lehetőséget ad arra, hogy a gyermekek, a fiatalok szabadidőt kulturált körülmények között töltsék el, ismereteiket bővítsék. A tavaly a Deák teret takarító fiatalokat látva, éppen ő javasolta az AKSI tagjainak, hogy a következő akció során saját házuk táját tegyék rendbe. Fontos a példaadás - hangsúlyozta Sógor Ferenc, aki reményét fejezte ki abban, hogy a személyes példamutatás mellett a környezetüket óvni akarókat segítő, a város által biztosított feltételrendszer is megteremtődik a jövőben.

Strenner Szilárd az AKSI képviseletében szólt arról, hogy a tavalyi akció keretében a Deák tér kitakarítását a Szövetség Sopronért Egyesülettel közösen szervezték. Az önkéntes program egyik legfontosabb hozadéka, hogy fiatalok és idősebbek együtt tudnak egy a helyi közösség érdekeit szolgáló cél érdekében tevékenykedni. Az önkéntes programok a valódi életben való önálló érvényesülés készségeinek kialakítását is segítik, amire az iskolában kevés lehetőség adódik.

A "Kosz-Góc II." programhoz szükséges anyagi forrásokat a Make a Connection-Kapcsolódj be! program pályázatán nyerte az AKSI.A Nokia és a Demokratikus Ifjúságért Alapítvány (DIA) 2002. október 8-án elindított Kapcsolódj be! programot ismertetve Garas Ildikó ügyvezető igazgató elmondta, hogy az 15 városban 22 csoport részvételével valósul meg, amelyekben, és mint Sopron példája is mutatja, egyik eredménye, hogy benne a helyi kezdeményezéseket illetően megvalósul a civil-, az üzleti-, és az állami, illetve önkormányzati szféra együttműködése.

Pillanatképek:
 

T.É.  

Kapcsolódó cikk:

Nemes munkára vállalkoztak



2002. november 17., vasárnap 16:44


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület