CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. március 29., péntek, Aguszta napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Civil forgatókönyvek - Csapody Tamás könyve

    A magyar társadalom izgalmas korszakát dokumentálják Csapody Tamás kötetbe szerkesztett írásai, ugyanakkor a pacifista szerző sajátságos szemszögén keresztül szemlélt, a felülről irányított politikai mozgások és a civil, alulról indult önszerveződések közötti viszonyulásokra is rávilágítanak. A kötet közéletiséget, erőszakmentességet és együttgondolkást és mindenekelőtt tenniakarást közvetítő írásaihoz még külön hozzáadódnak a szemtanú olvasó a szerzővel azonos, avagy attól radikálisan eltérő, ám mindenképpen személyes tapasztalatokból leszűrt – és ezért továbbgondolásra késztető – következtetései. A kötetben több, rövidebb-hosszabb terjedelmű írás áll össze egy egésszé, még az egyes fejezetekben sem az időrendi sorrendiséget, hanem a többnyire fejezetcímekben elindított gondolati íveket követve.

Csapody Tamás, Csizmadia Ervin, Szilágyi Ákos, Gromon András, Pluzsik Tamás    

    Szyksznian Wanda érzékeny és míves illusztrációi valósággal képzőművészeti albumszigetet alkotnak a könyvben, a maguk hangulati és a vizuális-esztétikai többletükkel, a műfaji alaphanggal rezonálva.
    A civil társadalom definiálását, a civil és polgár fogalom egymáshoz való viszonyát, a civil társadalom fejlődésének szakaszait, az egyház és civilség viszonyát próbálták elemezgetni Pluzsik Tamás moderátori segítségével a könyvbemutató meghívott vendégei: Csizmadia Ervin politológus, Gromon András teológus, Szilágyi Ákos esztéta és természetesen maga a szerző Csapody Tamás. Természetesen, amint az ilyenkor lenni szokott, az időkorlátok csupán a kérdésekre – több látószögből – történő rávilágítást tették lehetővé, mintegy kedvet teremtve ezáltal a könyvhöz.
    A pártoktól, egyházaktól független civilség, avagy a hatalmi ellentéteként definiált, a polgári szinonímájaként (is) értelmezhető, esetleg a humánussal egyenrangú jelentés-változatok mellett elhangzott: a civil szektor forráshiánya, az intézményesedés, a civil mozgalmakat kihordani képtelen magyar társadalmi közszellem a politika által "lenyúlt" kvázi-civil szerveződésekhez vezet(het). Többnyire a – politikai fordulatoktól függetlenül létező  – államegyházi modell, és az annak ellenálló mozgalmak, irányzatok izgalmas kérdéskörét is éppen csak érintették a jelenlévők.
   Már most bizonyos, hogy Csapody Tamás Civil forgatókönyvek válogatott tanulmányai és publicisztikai írásai sokakat vitára és továbbgondolkodásra késztetnek, már csak azért is, mert bevallottan és köztudottan "korántsem a többség" véleményét osztja a szerző. Nem könnyű műfaj a civilség, mert annak, aki senkihez sem tartozik, annyi stigmája van, ahány eszméhez, csoporthoz nem tartozik… - mondta a szerző maga.
 


Szyksznian Wanda

    A könyvbemutató része és rangos eseménye volt Szyksznian Wanda kiállítása. A könyvillusztrációkat eredeti képanyagából nyílt tárlatot Kovács-Gombos Gábor festőművész nyitotta meg. Szyksznian Wanda különleges esztétikai élményt nyújtó, tartalmi és érzelmi gazdagsággal teli művei – annak ellenére, hogy csak a helyszínen a könyvbemutató idejére állították ki azokat  – külön szót és figyelmet érdemelnek.

A soproni születésű jogász, szociológus Csapody Tamás könyvét dedikálja

    Láthatóan maga a szerző, a soproni származású és első művét szülővárosába "megmutatni hazaérkező" Csapody Tamás örült a teltházas könyvbemutatónak, amelynek bevezetőjében külön is megköszönte a kiadónak, hogy másfél tucat megkeresett közül végül is a Századvég volt az, amely kötetének kiadására vállalkozott.

T.É.

Kapcsolódó cikk:

Civil forgatókönyvek
 



2002. november 25., hétfő 23:49


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület