CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. március 29., péntek, Aguszta napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Űrvadász  

"Oroszlánvadászat" Sopronban

November 19-én, kedden hajnalban látványos jelenségnek lehettek szemtanúi azok, akik alvás helyett az égbolt fürkészését választották. Ekkor érte el Földünket a Leonida meteorraj, melynek apró porszemcséi felizzottak a légkörben, fényes csíkot húzva maguk után. Mivel a szemcsék nagyjából párhuzamos irányban haladnak az űrben, ezért úgy tűnik, mintha mind az ég egy adott pontjából sugároznának szét (ez a raj radiánsa). Ez a pont a Leo (Oroszlán) csillagképbe esik, innen ered a meteorraj elnevezése.

A jelenséget - mellyel az országos média is részletesen foglalkozott - természetesen Sopronban is nyomon követtük. A felhős, ködös idő ellenére a Magyar Csillagászati Egyesület helyi szervezetének, a Stella Sopronnak 7 tagú csoportja - Dubek László, Kiss Gyula, Petyus András, Szabó Sándor, Szalai László, Szalai Tamás, Tarnai Krisztián - kísérte figyelemmel a páratlannak ígérkező "csillaghullást". Kis csapatunk a mucki őrsnél végezte az észlelést. Hajnali 2 és 6 óra között - időnként teljesen zárt felhőzet és telehold mellett - összesen 70 db meteort sikerült megfigyelnünk, melyek között akadtak igazán látványos darabok is. Néhány meteor fénye még a Jupiterét (-4 mg) is túlszárnyalta (ezeket a fényes meteorokat bolidának v. tűzgömbnek nevezzük)!

Az ország felhőmentesebb részein az észlelők akár 2-3000 hullócsillagot is láthattak ezen az éjszakán! A Stella Sopron tagjai az eseményekről fotó- és videódokumentációt is készítettek. A fenti adatok Kiss Gyula feljegyzéseiből származnak.

Ha többet szeretnének tudni a jelenség hátteréről és az országos megfigyelési eredményekről, látogassák meg a Magyar Csillagászati Egyesület honlapját (http://www.mcse.hu)!

Szalai Tamás



2002. november 26., kedd 22:14


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület