CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 17., pĂ©ntek, Paszkál napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Nyugati Kapu  

A megtestesült pedagógus fáradhatatlan

A megtestesült pedagógus fáradhatatlan
Baráth Zoltán nem érti a pályaelhagyókat

Sosem volt annyi pályaelhagyó, mint manapság. Kevés a fizetés, fárasztó a hivatás gyakorlása. Szerencsére sokan vannak olyanok, akiknek pályafutásuk során meg sem fordult a fejében, hogy a tanításon, a fiatalság nevelésén kívül mást is tehetnének. A vasi születésű Baráth Zoltán (nyugalmazott középiskolai igazgató, magyar-francia szakos tanár) a Sopron Kiváló Pedagógusa-díj birtokosa az utóbbiak közül való.

- Életem egyik nagy szerencséjének tartom, hogy jó sorsom összehozott Uhlár Gyulával, egykori iskolaigazgatómmal, tanárommal, aki a mai napig példaképem. Képletesen szólva, már hatévesen Uhlár Gyula szerettem volna lenni. Számomra ma is ő a megtestesült pedagógus, aki felvállalta a fiatalok oktatását, nevelését, s mindvégig fáradhatatlanul dolgozott. Egyebek mellett neki köszönhetem, hogy egyetemre kerültem, ahol hozzá hasonló, ízig-vérig tanárokkal találkoztam, akiktől gazdag útravalót, egy életre elegendő hivatástudatot kaptam.

- Amikor a katedrán állt?

- Próbáltam olyan magatartást és szakmai meggyőződést vinni a pedagógiába, amely bizonyította, katedrán van a helyem. Mindvégig tudatosítottam a diákokban, a tanítás értük, a jövőjükért történik. A tananyagon kívül is minden tőlem telhető ismeretet átadtam.

- A jó pedagógusok nemcsak tanárai, de kicsit szülei is tanítványaiknak?

- Hogy ez mennyire igaz, azt a magam sorsán is megtapasztaltam. Amikor édesapám meghalt, egyik professzorom táviratban fejezte ki együttérzését, ami nem tartozik pedagógusi kötelezettségek közé. Az igazán vérbeli tanárok átérzik tanítványaik sorsát, szülőkként osztoznak az örömben és a bánatban.

- Mi tartotta a katedrán ötven esztendeig?

- Sopronba kerülve óriási élmény volt, amikor lelkes és mindenre elszánt tanártársaimmal a semmiből hoztuk létre az elmúlt években megszűnt gépipari technikumot, amelyben tanárként, majd tizennégy évig igazgató-helyettesként dolgoztam. 1990-ig, nyugdíjba vonulásomig a Berzsenyi Dániel Gimnázium igazgatója voltam. Nagyon örülök, hogy eredeti szakomat, a francia nyelvet ma is itt taníthatom. Hogy mi tartott a katedrán? A diákság, a pedagógus szakma szeretete, a mindkettő iránti alázat. Aki egyszer tiszta szívvel és őszinte lélekkel belekóstol a tanárságba, az többé nem képes elszakadni tőle. Büszke vagyok volt diákjaimra, akik között van országgyűlési képviselő, neves professzor, híres orvos, elismert tanár, sikeres vállalkozó, ügyeskezű elektromérnök… és sorolhatnám még. Nem csalódtam a pályámban, úgy érzem, érdemes volt. Hálás vagyok a sorsnak, hogy a katedrán tartott, s nem lettem pályaelhagyó.

Lendvai Zsófia



2000. március 30., csütörtök 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület