CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 4., szombat, Mónika, Flórián napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  

Regionális üzleti találkozó volt ma a szombathelyi Park Hotel Pelikánban


61


A délelőtt tartott konferencia témája: Befektetési lehetőségek Nyugat-Dunántúlon - míg ebéd után, 14.00 és 16.00 óra között került sor a kétoldalú találkozókra, amelyektől projektek és befektetők egymásra találását remélték mind a szervezők, mind a résztvevők.

A 10.00-kor induló konferencia Szombathely Megyei Jogú Város Gazdasági Bizottsága elnöke, Szűcs Gábor úr megnyitójával kezdődött. Tőle Csernenszky László vette át a szót, s az ő pulpitusra lépésével kezdetét vette a hatrészes előadássorozat, melynek lényegi pontjait a résztvevők kivetítve is nyomon követhették. Csernenszky úr a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium főosztályvezetője. Az "Okos Magyarország (Smart Hungary)" programot ismertette, a befektetés-ösztönzés új irányait.
A gazdasági növekedés globálisan lelassult és megváltoztak versenyképességi pozícióink (a versenytársak nagyon felerősödtek) - tehát korszerűsítenünk kell ösztönző rendszerünket, természetesen az EU szabályzataival összeegyeztetve.
A Smart Hungary befektetés-ösztönzési irányai: adójellegű támogatások, közvetlen állami támogatások, valamint az államigazgatási eljárások korszerűsítése. Az előadó ezeket kifejtve előrevetítette a 2003-as esztendőtől megvalósuló intézkedéseket (az adócsomagot jóváhagyta a Parlament), de az azt követő évekre is kitekintett.

Minden előadó húsz perc időtartamban mutatta be tárgykörét. Az előbbiekben ismertetett országos jellegű tájékoztató után tért át a program a régió fejlesztési irányaira. Az előadást Markó Péter, a Vas Megyei Önkormányzat elnöke - aki egyben a Nyugat-Dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnöke is - tartotta meg.
2000 derekán csak a nagyon szigorú gazdasági szakemberek figyelmeztettek arra, hogy az akkor még nagyléptékű fejlődés meglehetősen törékeny! A gazdaság jelen helyzetében a régió előtt öt stratégiai cél megvalósítása áll: erősíteni a gazdaság versenyképességét, javítani az életminőséget - közelítve az EU életminőségéhez, a környezet védelmének figyelembe vételével megvalósítani a fenntartható fejlődést, tudatosítani a regionális identitást - kialakítani a régión belüli kohéziót, illetve felkészülni az EU-integrációra.
"A befektetések szerkezete várhatóan el fog tolódni - ez helyi megrázkódtatásokkal jár, de csak a halott gazdaság mozdulatlan" - hangzottak a megye elnökének józan szavai.

Dr. Berényi Ferenc, a Magyar Befektetési és Kereskedelemfejlesztési Kht. (ITD Hungary) bécsi irodájának igazgatója lendületes beszámolójában a társaság tevékenységét ismertette hallgatóságával, s a teremben ülők közt nyilván nem egy jövendő ügyfelét láthatta.
Az ITD Hungary közhasznú társaság - kezdte az előadó mindjárt e tény nyomatékosításával -, azaz ingyenesen dolgoznak. Költségvetési eszközökkel finanszírozza őket a Külügyminisztérium és a Gazdasági Minisztérium. A társaság kulcsfeladatai: befektetés-ösztönzés, kereskedelemfejlesztés (a magyar export fejlesztése), integrációs felkészítés, valamint a magyar tőkekivitel ösztönzése (hiszen vannak már erős magyar vállalatok, melyek a külföld irányába terjeszkednek). Magyarországon 13 regionális irodájuk van, tíz képviseleti iroda működik elsősorban határaink mellett, azaz főleg, ahol magyarok laknak, s 38 kereskedelmi és szolgálati iroda működik 29 országban - azon országokban, ahonnan befektetőket várunk, illetve ahová magyar árut célzunk elhelyezni.
A rendszerváltozással a magyar áruk jelentős mértékben elvesztették piacaikat. A korszerűtlen magyar ipar azonban látványosan rövid idő alatt talpraállt, olyannyira, hogy ma már az export 75 százaléka az EU-ba, illetve az OECD-be irányul. E gyors átalakulás nem mehetett volna végbe a működő tőke nélkül. Hogy a tőke továbbra se "kerülje el" hazánkat, ezért született a Smart Hungary (a legelső előadó, Csernenszky László ismertette részletesen), melynél a minél nagyobb hatékonyság érdekében komoly törekvés az egyablakos kiszolgálás megvalósítása!

Az ITD Hungary Kht. igazgatója után Győrffy Gábor, a Regionális Fejlesztési Ügynökség ügyvezető igazgatója vette kezébe a mikrofont, hogy megtartsa "Befektetés-ösztönzési tevékenység a Nyugat-Dunántúli Régióban" című előadását, melynek során egyben a résztvevőknek átnyújtott vadonatúj - tehát a régió legfrissebb információit tartalmazó - multimédiás CD-ROM-ot is bemutatta; címe: Befektetési lehetőségek Nyugat-Dunántúlon.
Győrffy úr a Nyugat-Dunántúl gazdaságának jellegzetességeivel kezdte az elemzést. Ez az egyetlen a magyarországi régiók közül, amely EU-országgal határos, s e határ élénk kereskedelmi forgalommal megáldott határ. Ez Budapest után a második legerősebb gazdasággal rendelkező térség. GDP-je az EU-s GDP-átlag 53 százaléka. Az egy főre jutó beruházás jelentősen meghaladja az országos átlagot. Viszont a kutatás és fejlesztés különösen Vas megyében nagyon kis hányadot képvisel országos viszonylatban, az innovációs és a technológiai transzfer intézményrendszere pedig még kialakulatlan - ám már kialakítás alatt van a szombathelyi és a soproni innovációs központ. Koncentrált iparágak jellemzik a régiót, a vállalkozások között erősödő üzleti kapcsolatok.
A továbbiakban Győrffy Gábor beszélt a klaszterekről, a "glokalizáció"-ról, s igen tanulságos volt, amit a multinacionális cégek, illetve befektetők szemléletéről mondott, miszerint: a Szentgotthárd-Kecskemét távolság "nem távolság" a Szentgotthárd-Madrid úthoz viszonyítva - azaz nem lehet regionális sovinizmus.
A CD, illetve a 2003. január elsejével meginduló közös portál egyaránt a befektetők naprakész tájékoztatását szolgálja. "Első régióként Budapest után olyan helyzetbe került a régió, hogy aki benyit, nem egy labirintusba, hanem egy világos, átlátható nagyterembe nyit be" - hangzott az előadás záró mondata.

Bognár Nándor, a DHV Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója a gyakorlati megoldásokat ismertette "Befektetési lehetőségek a régióban, a projektgyűjtés tapasztalatai" címmel. Elmondta, hogyan keresték meg a vállalatokat, hogyan szelektáltak az általuk beadott anyag, illetve a személyes látogatás alapján - hogy azután 61 projekt kapjon helyet a CD-n, közülük 31 a kidolgozott projekt, 30 pedig projektkezdemény. A projektgyűjtés során az a tapasztalat alakult ki, hogy "sok a megformálatlan projektötlet, kevés a szakértelem, a háttéranyag" - most, a CD-vel a versenyben előbbre jutott a régió.

Porpáczy István, a PorpySoft Számítástechnikai Szolgáltató Bt. ügyvezetője zárta az előadók sorát, és gyakorlati bemutatót tartott a CD-ROM felépítéséről, használatáról.

Amint kiderült azonban, jutott egy "bónusz"-előadás is e napra. Zeiner Katalin (az Osztrák Szövetségi Kamara felnőttoktatási felelőse) tartott ismertetőt a WIFI-nek az elmúlt hét keddjén Budapesten, a Krisztina Plaza ötödik emeletén megnyílt első magyar leányvállalatáról, a WIFI Hungária központról, amelynek alapvető feladata a felnőttoktatás, -továbbképzés, kiemelten a gyakorlati szempontok alapján.

- gyöngyös -



2002. december 03., kedd 21:01


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület