CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 25., csĂĽtörtök, Márk napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Nyugati Kapu  

A Lélek ajándéka remény az embereknek

A Lélek ajándéka remény az embereknek
Beszélgetés Bindes Ferenc római katolikus plébánossal
"Amikor pedig eljött a pünkösd napja, és mindnyájan együtt voltak ugyanazon a helyen, hírtelen hatalmas szélrohamhoz hasonló zúgás támadt az égből, amely betöltötte az egész házat, ahol ültek.” Ezekkel a szavakkal számol be a Szentírás az első pünkösdről, a Szentlélek eljöveteléről. Ez volt az egyetemes keresztény egyház születése is Krisztus feltámadása után negyven nappal. Bindes Ferenc, római katolikus plébánossal arról beszélgettünk, hogyan tapasztalható meg a mai korban a Szentlélek működése.

– Ki a Szentlélek?

– Az apostoli hitvallás, amelyet a legtöbb keresztény egyház elfogad, hiszi és vallja, hogy egy Isten van, amely három személyben mutatkozik meg. A három személy közül a harmadik a Szentlélek. Teológiailag röviden azt lehetne mondani, hogy az Atya és a Fiú szeretete válik személlyé a Szentlélekben, akit az Atya és Jézus küld azért, hogy amit Jézus testi valójában elkezdett a földön, azt Ő folytassa az idők végezetéig.

– Milyen feladattal jött el a világba?

– Krisztus feltámadása után még a tanítványok sem látták tisztán, hogy mi a teendő. Nem tudták elképzelni, hogy Jézus nélkül mit fognak ők csinálni, lesz-e folytatása az eseményeknek. Mikor pünkösdkor eljött a Szentlélek, a tanítványok a szívükben egy hatalmas változást kezdtek érezni, megvilágosodtak előttük Jézus tanításai, a húsvéti titok, a megváltás üzenete és saját küldetésük. Ez volt pünkösd jelentőségének az értelmi része, de ugyanilyen fontos volt az is, hogy ekkor érezték meg igazán a megváltás örömét.

– Ez kétezer éve történt, de a Szentlélek munkája ma is megtapasztalható.

– Természetesen. Véleményem szerint most a Lélek évezrede következik. A mi korunk már nem fogja eltűrni azokat a keresztényeket, akik megszokásból, hagyományból, mereven akarnak jámborkodni, vallásoskodni. Egy gondolkodó korban, egy igazi, őszinte élményeket kereső korbanegy lemerevedett, száraz kereszténységnek nincs sok esélye a lelkekért folyó harcban. De ettől nem kell tartanunk, hiszen a Lélek a mai korban új mozgalmakat indított el. A protestáns közösségekből indult ki, de ma már a katolikus egyházban is egyre nagyobb tért kap a karizmatikusság, ahol sokkal személyesebben, bensőségesebben, lendületesebben élik meg az keresztények a hitüket, mint régen.

– Hogyan lehet találkozni a Szentlélekkel? – Miben látszik az, hogy valakiben ott él és munkálkodik a Szentlélek?

– Ha valaki megkapta a Szentlelket, azt lehet rajta felfedezni, hogy betölti egy csodálatos belső békesség, biztonságérzet, egy csendes, derűs öröm, amely átragyog minden gondon, bajon. Képessé válik a szeretetre, meg tud bocsátani, felülkerekedik az ilyen ember az önző természetén. Ragaszkodik, hűségessé válik Jézushoz, s nagyon nagy bűnnek kell lennie valakinek az életében, hogy ezek után hátat fordítson Istennek.

Vannak különleges ajándékok is, mint a prófétálás, amit a közösség építésére ad nekünk a Szentlélek. Akik megkapták a Szentlelket azok nem tétlenek, keresik a helyüket, szolgálatukat az egyházban, a közösségben, bizonyságot tesznek a környezetükben Jézus Krisztusról.

– Milyen üzenete lehet a Szentléleknek a ma embere számára?

– Nálunk Magyarországon nagyon sok ember él félelemben, kiábrándultságban, közönyben. Megbomlottak az emberek közti kapcsolatok; a bizalom, megbocsátás kihalt az emberi szívekből. A Lélek pont ezekre a problémákra akar választ adni: reményt, szeretetet, biztonságot, lelkesedést és életcélt. A Lélek ajándéka remény az embereknek. Nekünk csak késznek kell lennünk a befogadására.

– Hogyan látja, lesz ébredés még Magyarországon, lesz egy új pünkösd, mikor ismét kiárad a Lélek az emberekre?

– Véleményem szerint már van is ébredés, legalábbis elindult sok helyütt a világban. Rengeteg hívő imádkozik a világ újraevangeliztációjáért, s hiszem a mai fiatalok – szellemi értelemben – egy csodálatos idő elé néznek. Nemcsak sötét felhők vannak körülöttünk, hanem friss szelek is fújnak, hála Istennek.

Merényi Zoltán



1999. május 19., szerda 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület