CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Öt évtized kemény munkájának gyümölcse

    Aranylakodalmát is ünnepelhette volna az idén 50. születésnapját betöltő Pedagógusok Művelődési Háza.
    Fennállásának 50. évfordulója alkalmából a Pannonia Med Hotelben színes műsorral és ünnepséggel kedveskedtek a ház tagjai. A háziasszony szerepét betöltő Szilágyiné Dr. Fodor Zsuzsanna alapítványtevő ünnepélyes köszöntője után Hadfi József, a pedagógusok életének aktív irányítója köszöntötte a vendéglátókat és azon tagokat, akik egykoron és jelenleg is a Művelődési Ház keretében szorgalmasan, önfeláldozóan tevékenykednek a vezetőségben, énekelnek az énekkarban, szőnek, hímeznek, nyelvet gyakorolnak, sportolnak az alkotókörökben vagy azokat, akik jól érzik magukat a nyugdíjasok klubjában. Hadfi József, beszédében megemlékezetett az ötven év jelentőseb szakaszairól és azon személyeiről, akik elismerő munkát végeztek a klub életében. A díszes utcai világítás már javában csillogott, amikor is Kalmár István alpolgármester, emlékéremmel jutalmazta a Pedagógusok Művelődési Házának több tagját az elmúlt ötven évben végzett kiemelkedő munkájukért.

A díjazottak:
    Hadfi József: 1953-tól a Pedagógusok Szakszervezete tagja.
1963-tó1 1994-ig Sopron Varos szakszervezeti elnöke, aki elismert személyiségével résztvevője, aktív irányítója volt a pedagógusok életének, megmozdulásainak, ünnepségeinek, harcainak. Múlhatatlan az érdeme, hogy a Pedagógusok Művelődési Háza és a Pedagógusok Szakszervezete fennmaradt.
A legkritikusabb időszakban a titkári teendőket, a nem népszerű feladatokat is felvállalta, megoldotta a pedagógus közösség érdekében. Jelenleg is a Művelődési Ház megbecsült tagja, a mindennapok eseményeinek szemtanúja és kamerájával hiteles krónikása.
    Almási Jánosné:  A Pedagógusok Művelődési Háza társadalmi vezetőségének elnöke. A Liszt Ferenc Pedagógus Énekkar 1985. évi szardíniai útjának tolmácsaként kezdte meg segítő tevékenységét. Azóta minden itáliai utazás, cserelátogatás, levelezés, kapcsolattartás tolmácsa, a két ország közötti kulturális kapcsolatok kimagasló követe, aki európai műveltségével és magyarságtudatával a pedagógus közösség és városunk elismert képviselője és példamutató segítője. Kiemelkedő érdemeket szerzett abban is, hogy a ferrarai Lions Klub 9 év óta minden nyáron 38 fő nyugdíjas pedagógust vendégül lát két hétig a tengerparton.
    Dárdai Árpád: A Liszt Ferenc Pedagógus Énekkar karnagyaként 21. éve áll a kórus élén. Sopron Kultúrájáért-díjas. Énekkara Pro-Urbe Sopron díjas
Kiemelkedő szakmai vezetésével, rátermettségével országos hírre és magasfokú minősítésekre juttatta az énekkart, és dalosaival nemzetközi kórusfesztiválokon, testvérvárosi találkozókon Európa-szerte terjesztette a magyar kóruskultúrát.A város zeneéletének meghatározó személyisége. A Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar karmestere is, így a két együttes vezetésével évek óta közreműködik a város nevezetes rendezvényein. A zenei műveltség kialakítása és ápolása érdekében több előadást tartott együtteseivel az általános iskolai és középiskolai tanulóknak. Szuggesztív egyéniségével a zene iránti elkötelezettségével bővíti a zeneszeretők táborát és formálja ízlésüket.

    Lozsy Lajosné: 46. éve tagja a Liszt Ferenc Pedagógus Énekkarnak. Folyamatos éneklésével minden fellépés aktív résztvevője, a kórus fejlődésének hathatós segítője, később vezetőségi tagja. Állhatatossága, szép éneklése, kitartása, mindenre kiterjedő figyelme példaértékű a fiatalabb nemzedék számára is. Nyugdíjba vonulásakor Klubtag lett, majd a Szövő szakkör lelkes tanulója, szövője. Nagy gyönyörűségét leli a közös éneklésben, a társakkal való együttlétben és személyes alkotómunkájában.
    Krutzler Jánosné: 1986 óta a Nyugdíjas Klub titkára. Vezetésével nyugdíjas tagtársait heti rendszerességgel találkozhatnak; számtalan városkörnyéki kirándulás, külföldi utazás, nyári csopaki alkotótábor, ünnepség, vetítettképes előadás, hangulatos együttlét, színház- és kiállítás látogatás szervezésével teszi emlékezetessé a klub-életet. Áldozatos, odaadó munkálkodásáért, az idős kollegák megbecsüléséért köszönet.
Roskó Mária: A Liszt Ferenc Pedagógus Énekkar tagja 1961 óta, jelenleg a kórus krónikása. Vezető szakfelügyelőként helyi és megyei szakmai továbbképzéseket, módszertani tanfolyamokat szervezett a Művelődési Házban a magyartanároknak. Sikeres irodalmi előadásokat tartott a nyugdíjasoknak és a diákoknak, Á Szövő Szakkörért 1999 óta vezeti, a magyar népi hagyományokat ápolja, a régi, erdélyi motívumokat újjáálmodva szövik a mai kor-és lakáskörülményeknek megfelelően az esztétikai értékek megtartása mellett. Alkotómunkájuk jótékonyan sugárzik ki az óvodákra, iskolákra a látogatók ízlésformálására. Sokirányú alkotómunkájával jelentősen hozzájárul Sopron kulturális értékeinek gyarapításához.
Sz. Tóth Magdolna: 18. éve vezeti a Pedagógusok Művelődési Házában; a Népi Díszítőművész, Hímző Szakkört.Szakköri tagjait megismertette a magyar tájegységek hímzéskultúrájával, öltéstechnikájával, színvilágával.Szűkebb pátriánk, a Rábaköz archaikus mintakincsének feldolgozásával mutatkoztak be több alkalommal kiállításaikon.Két keze munkájával alkotott művel csodálatosak, elismerésre méltóak.
Szőke Ernőné: Több, mint egy évtizeden át vezette a Pedagógusok Művelődési Háza Szövő Szakkörét.Ő ismertette meg az erdélyi festékes mintakincset a szakköri tagokkal. Gazdag módszertani anyagot és mintagyűjteményt hagyott a gyapjúszövőknek, diákkal, fényképekkel illusztrálva, biztosítva továbbra is a "a tiszta forrásból" merítést. Igényes tevékenységével következetes hagyományőrzésével példaként áll a jelenleg működő szövő szakkör vezetői és tagjai előtt. Szakfelügyelőként rendszeresen a Művelődési Házban szervezte továbbképzéseit, szakmai rendezvényeit, amelyeken nagy segítséget nyújtott a város első tagozatos nevelőinek.

    A szűnni nem akaró tapsvihart Dr. Tillné Schmidt Edit meghatott hangja szakította meg. A művelődési ház Eötvös József emlékérem arany fokozatával kitűntetett igazgatója mondott köszönetet kollégáinak és munkatársainak, mindazért a segítségért, amellyel az elmúlt húsz éve vezeti a kultúrotthont, amellyel a mai napig java korábban tartja a pedagógusok kulturális életét. Köszönete jeléül emlékoklevéllel jutalmazta az őszes halántékú munkatársait és barátait.

Az ünnepély folytatásában Dr. Reisinger János irodalomtörténész, alapítványtevő következett, kinek köszöntő mondataival a Szent Bibliát és egy Jézusról szóló könyvet adományozott a közösség tagjainak. Szokolay Sándor, Kossuth-díjas zeneszerző és a meghívottak betegsége miatt Hanzséros Ágnes főtanácsos olvasta fel a köszöntő leveleket.

Az ünnepség keretében a Művelődési Ház alkotó csoportjainak munkáiból összeállított kiállítást tekinthették meg a résztvevők. V. Szalontay Judit ünnepélyes kiállítás megnyitója után díszes állófogadással kedveskedtek a szervezők. A pedagógusok öt évtizedes áldozatos munkájáért a Liszt Ferenc Pedagógus Énekkar, a Katedra együttes, Dávidné Németh Valéria, a Pendelyes Néptáncegyüttes, Fajkusz Attila és zenekara felejthetetlen műsora zárta az ünnepélyt.



2002. december 09., hétfő 17:16


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület