CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 19., péntek, Emma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

A Kézfogás Harangja Sopronban

    Sopron ünnepének záróakkordjaként tegnap este már megkondult az a harang, amely szombat óta a Fő téren látható.

    A Kézfogás Harangját, merthogy ez a neve, Vértesaljai András a magánkezdeményezésekből alakult Harangbizottság elnökeként Keszthelyről hozta Sopronba.
    Négy település - Cserszegtomaj, Gyenesdiás, Hévíz, Keszthely és térsége - adományaiból készült el a harang, amelyet Gombos Miklós őrbottyáni harangöntő mester készített, és amelyet 2002. március 27-én Rómában, nagyszerdán II. János Pál Pápa áldott meg és szentelt fel.
    A világon ez az egyetlen, a pápa által megáldott harang - válaszolta kérdésünkre Vértesaljai András, aki arról is beszámolt, hogy Keszthely városa után a harang egy körutat megkezdve érkezett Sopronba, ahonnan Zalavárra, Zalaegerszegre, majd Győrbe is elviszik.
    Sopronban Aranyvasárnap is megszólal majd a harang, amikor a város polgárait a Fő téri karácsonyfánál Walter Dezső polgármester – a történelmi egyházak vezetőinek jelenlétében és a Szent Mihály Énekkar közreműködésével – köszönti.
    A Kézfogás Harangjának Alapítványa működteti majd a harangnak helyet adó harangtornyot is, amelynek tervezője a neves Sisa Béla.
A harangról még megtudtuk: 325 kilogramm súlyú, bronzból készült, 78 százaléka vörösréz, alsó átmérője 84 cm, lengőkarral együtt 4 mázsás és H-hangú, ahogyan mondani szokták: méltóságteljes hangú.
 
A harang felemelése képekben

    Vértesaljai András keresztény neveltetéséből adódóan érzett indíttatást a harang elkészíttetéséhez, testvére jezsuita papként a Vatikánban dolgozott, ő volt az, aki közreműködött a pápai áldás megszerzésében is.
    A harangot a Szentatya úgy áldotta meg, hogy az minden felekezetű emberé, sőt mindenkié legyen, hívőké és nem-hívő embereké egyaránt.
    A nemes kezdeményezés elindítói – azok, akik a paláston szerepelő felirat szerint is a Teremtő Gondviselés dicsőségére öntették a harangot – úgy vélik, hogy a felcsendülő méltóságteljes harangszó az élet legfontosabb dolgára irányítja a figyelmet: a szeretetre és a békességre, arra, ami az embereket, településeket egymáshoz közelebb hozhatja.

T.É.



2002. december 16., hétfő 11:27


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület