CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 4., szombat, Mónika, Flórián napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  

Kell, hogy előtted növény lélegezzen

Akció és látvány


Mégpedig nem csihipuhi "átlag"-történés, hanem romantikus-fantasztikus - és nem házak rombadőlnek, száll a por, nagy tűz típusú látvány, hanem nézőt-elvarázsoló, rendkívül ötletes, pazar. A Mozi karácsonyra című cikkemben ajánlott karácsonyi Walt Disney-rajzfilmről beszélek, a Kincses bolygó-ról (Treasure Planet).

Ma délután beültem és megnéztem. Elöljáróban: nem bántam meg. Ha egy szót sem hallottam volna, akkor is tökéletes élményben lett volna részem - pusztán a képek által. Olyan kitalált-világ elevenedik meg előttünk a vásznon, amilyen világot az ember talán csak álmában láthat. Magától, "csak úgy" nem jutna eszébe ilyet kigondolni. (Így aztán már az ötletért minden elismerés az alkotóknak!) Erőssége még a filmnek, hogy nem kell "sorok között olvasni", minden világosan elmondatik, azaz: egészen kicsi gyerek számára is szórakoztató, tehát valóban kiváló téliszünetes, vagy célzottan karácsonyi "fadíszítő-film".

Hogy mit láttam? Láttam egy Walt Disney-rajzfilmet, ami a Kincses sziget történetét (Robert Louis Stevenson regénye) varázsolta elém - a világűrbe "repítve". Minden ugyanaz, mint a regényben, csak éppen sci-fiként előadva, de a tudományos-fantasztikus filmekben megszokott hipermodernséget teljesen mellőzve. Ez úgy sci-fi, hogy megmaradt vitorláshajósnak, kosztümösnek, kincskeresősnek, kalózosnak. És az épületek!! És az elképzelt univerzumbeli helyek megjelenítése!! Bár valóban lennének ilyen bolygók, csillagködök, csillagok!

Nem sikkadt azonban el a mondanivaló sem, amit már a Bibliából ismerünk - hol is érdemes magunknak kincset gyűjteni.... A nevelőhatásról sem feledkeztek meg a készítők: jelen van az emberség, emberiesség - de a sunyiság, alakoskodás, csalás sincs kifelejtve.

Természetesen akkor is ajánlanám e rajzfilmet megnézésre, ha a fentiek teljesen hidegen hagyják Önöket - ám: szeretnek jókat nevetni. A Kincses bolygó-n lehet. Különösen a Morf nevű "kis izé" megalkotója, megrajzolója állt hivatása magaslatán, amikor kezébe vette az íróeszközöket, s e figurát alakítgatta!

A napszelet kihasználva a világűrben közlekedő "vitorláshajók" monumentális látványa... hát... egy kicsit beleragasztja az embert a moziszékbe, és azt sóhajtja magában : "De klassz!" - és persze, hozzágondolja azt is, milyen kár, hogy ez nem valóság...



A képen a film eredeti moziposztere.

- gyöngyös -



2002. december 19., csütörtök 22:25


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület