CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 17., pĂ©ntek, Paszkál napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Nyugati Kapu  

Charlie-val szólt a blues

Charlie-val szólt a blues
A közönség még igényli az élő zenét

A Black Box Baráti Klub múlt heti rendezvényén a soproni zenekedvelőknek alkalma nyílt arra, hogy élőben hallhassák a magyar bluestörténelem egyik kiválóságát: Charlie-t. Az immár ötvenes éveit taposó énekes a klubesten, slágerei mellett, nem csak saját albumairól ismert számokkal lépett a közönség elé.

- Bár nem vagyok nosztalgikus alkat, de az ilyen hangulatos, klub jellegű fellépésekkel a régi időket szeretném egy kicsit visszahozni. Az ilyen alkalmakkor közvetlen kontaktust, bensőségesebb viszonyt tudunk kialakítani a közönséggel, mint a nagy koncerteken. Olyan repertoárral jöttünk Sopronba, ami már régóta bejáratott, ismert. Játsszuk az általunk szeretett dalokat, a koncert alakulásába azonban a közönségnek is hagyunk beleszólási lehetőséget. Tavaly óta szervezünk kisebb nézőszám előtti fellépéseket, melyen mindig jó hangulat uralkodik, a közönség a sok gépzene mellett szerencsére továbbra is igényli az élőzenét.

- Milyen eséllyel indulnak a fiatalok a zenei pályán?

- Az én fiatalkoromban volt egy TV és egy rádió, melyekbe reménytelen volt bekerülni még akkor is, ha az embert már országszerte ismerték, elismerték. Évekig hiába próbálkoztam a médiáknál, pedig tömegek jöttek a koncertjeimre. Ma, amikor rengeteg Tv, rádió működik, látszólag sok bemutatkozási lehetősége van a fiataloknak. Nekem mégis úgy tűnik, hogy rengeteg jó énekes van, csak éppen ők, az igazán tehetségesek nem tudnak “labdába rúgni”. Olyan korszakot élünk, hogy csak idézőjelben értelmezhető együttesek vannak, akik zenekar nélküli fellépéseiken ugrálva plébekelnek. Régen az együtteseket egyértelműen zenészek alkották, akik értettek is a zenéhez. Abból a szempontból viszont sokkal könnyebb nekik, hogy most már számtalan iskola van, ahol remek szakemberek tanítanak. Kaphatók kották, CD-k, kazetták, ezek segítségével autodidakta módon el lehet sajátítani a zenei ismereteket.

- A fiad szintén egy zenekarban játszik. Mennyire támogattad abban a tervében, hogy ő is a zenei pályát válassza?

- Elég későn, tizenhat éves korában kezdett gitározni. Az eltelt négy évben mindvégig támogattam, mert úgy érzem, hogy igazán tehetséges. Ő azonban elég önálló és ritkán kéri a segítségemet. Mindenkinek az életében, sorsában rendkívül meghatározó az, milyen barátokkal, illetve zenésztársakkal kerül kapcsoltba. Az ember csak akkor tud igazán önmaga lenni és bármit is elérni, ha olyan társak veszik körül, akik képesek a csapatmunkára, és inspirálják egymást A fiam eddig nem találta meg ezt a társaságot, de van még rá ideje.

- Milyen tervekkel indultatok neki az idei esztendőnek?

- Egyszerűen csak zenélni szeretnénk. Legújabb albumom Charlie Greatest Hits címmel december végén került a boltokba. Jelenleg nem készülünk új lemezzel, mindenesetre most sem lazítunk. Igaz, hogy a bőrömből nem tudok kibújni, de megpróbálok egy teljesen újszerű dolgot megvalósítnai. A zenekarral 2001. végére tervezzük, hogy egy érdekes, tőlünk nem megszokott repertoárral lépünk a lemezpiacra. Addig is dolgozunk, járjuk az országot és amíg érezzük a közönség szeretetét, szólni fog a blues.

megjelent: Nyugati Kapu 2000. március 10.

Takács Judit



2000. március 09., csütörtök 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület