CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 27., szombat, Zita napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

“Soproni vagyok, itt születtem, itt vagyok…”

    Amikor mindenki lázasan készült a 2002-es esztendő utolsó napjának megünneplésére, volt egy hely, ahol békés, nyugodt környezetben a régi idők történeteiről lehetett beszélgetni. A Hungária Serházban megrendezett “Beszélgetős téli esték” keretében, Füzi Edit beszélgetőtársa a Hűség Városa legújabb díszpolgára, Dr. Kubinszky Mihály professzor úr volt, aki visszaemlékezésével egy felejthetetlen estével ajándékozta meg a jelenlévőket.

    “Soproni vagyok, itt születtem, itt vagyok…” mosolyodott el a professzor úr, amikor Sopron iránti vonzódásáért kérdezték. Bevallása szerint, a család az 1921-es népszavazáskor települt le a városban. Édesapja katonatisztként Soproni küldetése alkalmával egy cukrászdából kilépve pillantotta meg leendő feleségét.
    Megismerkedésük után Dr. Kubinszky Mihály 1927-ben, a mai Kökényes köz 3. szám alatt látta meg a napvilágot, ahol a mai napig is él.
    Diákéveit többek közt a “Szürkéknél”, a Bencés gimnáziumban, valamint egy budapesti iskolában töltötte.
    Kisgyermek kora óta a vasút szerelmese. A gőzösök, a bakterházak szeretete, csodálata napjainkig elkísérték. Építészeti tanulmányai során azt a feladatot kapta tanárától, hogy rajzoljon meg egy általa kiválasztott épületet. Választása egy bakterházra esett, amely mellé egy díszes mozdonyt vázolt fel sokak örömére. “…a tanár úr, annyit jegyzett meg: …a mozdony, tökéletes!”
    Aztán, őt is utol érte a második világháború borzalma. “Megrendítő élmény volt…”-sóhajtott fel a professzor úr. “1944 nyarán a Tómalom környékén ástunk, amikor is légitámadás volt. Ijedtemben lapátot tettem a fejemre. Megrendítő látvány volt, a lebombázott, romos város, lepusztult házak, ijedt, reménytelen emberek. Életem során viszont nagy szerencsém volt, hogy mindig elkerült a katonaság veszélye.”
    A háború utáni sanyarú sors 1963-tól változott meg, amikor is megkezdődött számára az új időszámítás. A francia, olasz, angol és német nyelvet értő és beszélő fiatalember előtt megnyílt a világ. Utazásai során több ország építészeti remeke tárult elé, amelyekről többször is kritikát írt.
    Első építészeti kritikáját 1968–ban írta meg egy budapesti kollégium épületéről, amelyet a Magyar Építőművészet című lapban jelentetett meg.
“…egész életemben építésznek tartottam magam, mégis inkább építészeti írásaimmal foglalkozom.” Témája a XIX – XX. századi építészet története. Írásaiért, kritikáiért több díjjal jutalmazták az évek során.
    Az építészeti kritikai munkásságáért és oktatásáért elnyeri az Ybl Miklós és a Wallder díjat. Vasúti épületek, című alkotásáért Mikó Imre-díjban részesült, amelyet elsőként kapott meg.
    Az 1960 óta egyetemi docens szerepet betöltő Dr. Kubinszky Mihály munkásságával több magyarországi vasúti épületet meg tudott menteni a pusztulástól. Sajnálja, hogy az idő múlásával az ország második legrégibb vasúti pályaudvara, a Déli p.u. a mai napig nem szolgál valódi tisztjére. “…senki se lehet próféta, saját hazájában!”- sóhajt fel.
    Legújabb munkájában a XX. századi Sopron épületeit elemzi, amelyben természetesen szól a napjainkban felújított Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központról. “Nem teljes egészében tetszik…-nyílik meg a professzor. A historizáló külseje nagyon szép. Számomra a belseje tartogat ellentmondásokat. A tetőtéri beépítése nem túl szép foltként jelenik meg. Belső része se nem modern, se nem korhű.”
    Az igazán figyelemfelkeltő, humoros ízesítésű beszélgetés végén Füzi Edit kérdésére, hogy mi a titka Sopron iránti tiszteletének, szeretetének, a professzor csak annyit válaszolt:
“…családi befolyás, keresztényi szeretet.”

Betuker Botond



2003. január 02., csütörtök 21:06


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület