CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 19., péntek, Emma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Kiállítás és filmvetítés a Don-kanyarban harcolt hősökről

Hatvan éve, 1943 január 12-én kezdődött a Don folyónál a szovjet támadás a 2. magyar hadsereg arcvonalán. A védelemnek résztvevői, tragikus-véres szenvedői voltak a 7- könnyű hadosztály szervezetében a soproni 4. gyalogezred és a VII. tábori tüzérosztály zászlóaljai, amelyeknek emlékét idéző korabeli fényképekből, dokumentumokból nyílt kiállítás a soproni Széchenyi István Városi Könyvtárban.

Sarkady Sándor könyvtáros-történész, Horváth Csaba könyvtárigazgató,
v. Molnár László alezredes

Az ifj. Sarkady Sándor által rendezett tárlatot v. Molnár László nyugállományú alezredes nyitotta meg. A megnyitót követően a nagy számú érdeklődő megtekintette a korabeli filmdokumentumokból készített, megrázó erejű, közel negyven perces filmösszeállítást. A kordokumentumokat bemutató tárlat a Don-kanyarbeli tragédiát feldolgozó könyvek bemutatásával is kiegészült.
A rendezvényen részt vett Walter Dezső, Sopron polgármestere.

Molnár László: Katonákra, hősökre emlékezett kegyelettel

Soproniak a Don-kanyarban fénykép és dokumentum kiállitás megnyitóbeszédében v. Molnár László kiemelte a magyar katonák bátorságát, küzdeni akarását, amely ellenére az ellenség fegyverzeti, anyagi, élő- és erőfölénye néhány nap alatt érvényesült és elvezetett történelmünk legnagyobb vérveszteséggel járó csatájához és - 30 fokos hóviharokban visszavonulásához. A doni áttörésnek sok soproni és Sopron- megyei áldozata volt.
Előadásában Molnár László méltatta Szabó Péter hadtörténész, a Hadtörténeti Intézet, Múzeum és Levéltár dokumentumaira támaszkodó, 1994-ben kiadott "Don-kanyar" című kötetét, és ifj. Sarkady Sándor, Szabó Péterrel közösen összeállított, "Soproniak a Don-kanyarban " 2001.áprilisában megjelent, 438 oldalas könyvét.

- Én három-négy évvel fiatalabb vagyok a doni csatákban résztvetteknél, de sok személyt ismerek, akikkel a korábbi, vidámabb években barátkoztunk, sportoltunk, udvaroltunk. Engedjék meg, hogy felsoroljak néhány személyt - az akkori rangjukkal - és szóljak sorsukról néhány mondatot. Pillantsunk vissza a múltba és emlékezzünk együtt... - szólt az előadó résztvevőkhöz, aki a továbbiakban felsorolta a hősi halottakat és a csatát túlélőket.

A zsúfolásik megtelt olvasóteremben a Don-kanyart megjártak is jelen voltak

Bölecz József tüzér hadnagy a Líceum diákja volt, akit a város sportszerető fiatalsága tisztelt. Már az előnyomulási harcok során, 1942. augusztus 6-án elesett.
Követte iskolatársa, Rónay Laci /Fuxi/, igen jóképű, vidám fiatalember volt, a leányok kedvence. Augusztus 13-i halálának híre az egész várost megdöbbentette,
Peterdy Ödön hadnagy 1945 márciusában esett el. A volt bencés diák idős szüleinek egyetlen gyemeke volt. A Mátyás király utca 12-ben laktak.
Hruby György hadnagy 1943 március 5-én a Spárta nevű orosz községben halt hősi halált. A Várkerületi 11-es bolt-épület első emeletén laktak. Édesapja, Hruby Ede belgyógyász főorvos is tragikus körülmények között halt meg háború után.
Itt sorolom fel sógorát, Mika Béla századost. Egyesek emlékezhetnek rá, hogy az 1997- i, Deák-téri megemlékezésünkön szót kért és felelevenítette a doni emlékeit. Azóta már őt is eltemettük a Szent Mihály temetőbe.

Azonossági jegy

A csatákat túlélő, de azóta elhunytak közül a rangidős Csoknyay Pál ezredesre emlékezzünk. Vezetésével vonult ki a keleti hadszíntérre a 4. gyalogezred I. zászlóalja. A fronton ezredparancsnok lett, majd a 7. hadosztályt vezette. Visszaemlékezéseit fia - Csoknyay Péter rendezte és az ausztriai Felsőőrről küldte meg. Az anyag egy része szerepel a kötetben, a másik része feldolgozásra vár.
Gilde Barna százados a soproni Rákóczi főreáliskolában érettségizett 1932-ben. Sopronban is, a Ludovika Akadémián is évfolyamelsőként végzett. Számos ütközet után januárban az Uriv-i reteszállást védte. 1944 végén került fogságba, az orosz haditörvényszék először halálra, majd kényszermunkára ítélte. 1955 végén került haza, a forradalom után Svájcban telepedett le. 40 éven át szerkesztette a Duna folyóiratot és mintegy félszáz magyar könyvet adott ki Nyugaton. 1990 után többször járt Sopronban. A városunk 1277. és 1921 évi történetét megörökítő Somogyváry könyveket 1995-ben adta ki újból. 2000 novemberében hunyt el Svájcban.

Kosztka Vilmos százados térképe

Kosztka Vilmos százados 1935-től szolgált a 4. gyaIogezrednél. 1942 áprilisát követően egy évig vett részt a Don-i hadműveletekben, szinte naponta számol be rövid számadatokkal a harcokról. Naplója 1943 január 12-én megszakad rövid időre, nem volt ideje az írásra. Urivnál az ő százada kapta az első támadást. Több jelentés kiemeli az alakulata hősi ellenállását. Csodával határosan nem sebesült meg és zászlóaljparancsnokként irányította a visszavonulást. Sára Sándor sokszor kérdezi a dokumentumfilmjében. A honvédek között szóbeszéd volt, hogy van egy zászlóaljparancsnok aki a szűkös étkezés-osztásnál mindig utolsónak veszi magához az adagját.
Hosszú betegség után 1996 november 22-én hunyt el.
Hartmann István hadnagy, Pimpi néven közismert, népszerű sportember volt. Nekem házassági tanúm. Ismerősi körömből az egyetlen, aki részt vett a doni áttörésben és a budapesti harcokban is február 12-ig. Neki valóban kijutott... 1998 október 23-án hunyt el.
Prőhle Jenő főhadnagy a soproni üteg felderítője volt a Donnál. A Líceum tanára, majd 1947-től 1986 májusi haláláig igazgatója volt. Nagyon fontos és tartalmas harctéri hagyatékát iskolájának könyvtára őrzi.
Rőder Vilmos tüzérhadnagy a soproni főreáliskola 1935-38 közötti parancsnokának volt idősebbik fia. A 7. tábori tüzérosztály kötelékében vett részt a harcokban. A személyét - édesapja és volt honvédelmi miniszter nagybátyja révén - sokan ismerték, sok visszaemlékezésben írnak róla. Sorsa a háború után nehéz volt. Az előadás során az hangzott el, hogy Rőder Vilmos Budapesten hunyt el, azonban fia, Rőder Tamás közlése szerint a tüzérhadnagy 1983. december 28-án hunyt el Dunaújvárosban.

Itt említem meg, hogy a magas rangú tisztek fiai közül is sokan elestek.
Mező Endre vezérőrnagy 1942. október végéig volt a VII. könnyű hadosztály parancsnoka. Hadnagy fia a soproni főreáliskolában érettségizett, 21 éves korában halt hősi halált.
Mérey Zsolt tábornok a soproni főreáliskola parancsnoka volt 1932-35 között. Fia, Mérey Zsolt hadnagyként esett el 22 évesen.
A Kismartonban született kisbarnaki Farkas Ferenc altábornagynak, a Ludovika Akadémia parancsnokának egyetlen fia /volt évfolyamtársam/ az 1944. augusztusi avatásunk után az első hősi halottak között volt októberben, Nagyszalontán.
Faragho Gábor altábornagy írta alá 1944 októberében Moszkvában - a Kormányzó megbízásából - a fegyverszünetet. Fia, Faragho Sándor -tüzérhadnagyként már 1942-ben elesett.
A katonaorvosok is kivették részüket a Don-i tragédiából, talán ők látták a legtöbb szenvedést. A 7. tüzérosztály orvosaként szolgált a Donnál dr. Lippner Pál, az Erzsébet utcában rendelő akkori családi orvosunk és az 1900-as születésű dr. Walter Károly, polgármesterünk nagybátyja. Gimesi Szabolcs - leköszönt polgármesterünk - orvos édesapja a Donnál teljesített szolgálatot, de nem soproni alakulatnál.

- Befejezésként olyan személyre emlékezem, akivel a későbbi frontszolgálat hozott össze. Fazakas Sándor főhadnagy a 4/II. zászlóalj egyik századának parancsnoka volt. A Don-i áttörést átvészelte. Vele 1944 októberében, már a magyarországi harcokban kerültünk össze. Október 6-án Makónál kézigránáttól megsebesültem és a szegedi kórházba szállítottak. Két napi alvás után egy csésze kakaóval ébresztett fel az ápolónő. A szomszéd ágyban mellövéssel fekvő sorstársam felé fordultam. “Te nem Fazekas Sanyi vagy Sopronból?” - kérdeztem. " Én Fazakas vagyok " - volt a válasz. Az utolsó kórházvonat vitt bennünket Pestre. Még Kecskemétnél is hallottuk a kézi fegyverek tüzelését is. Fazakas 1950-ben favágóként dolgozott Sopronban és a drót-határon ment át feleségével. Ausztráliából kétszer volt itthon. Több harctéri leírását, térképvázlatát adta át a hadtörténészeknek.

A hála lstennek élő, és Sopronban lakó Bont megjártak közül adatokkal és néhányan anyagiakkal is támogatták a könyv megjelenését.
Makkos Mechle Géza zászlós, a tüzérezred 7. ütegének bemérő tisztje.
Mágel Ágost hadnagy, a 9. könnyű hadosztály fogatolt vonatosztály kocsioszlop parancsnoka.
Rétfalvy Lajos zászlós. a tüzér ezred 3. ütegének felderítő tisztje.
Tarcsay László hadnagy, a III. hadtest III/3. távbeszélő építő század parancsnok-helyettese.
- Az ő irásos visszaemlékezését idézem a könyvből, mely mondatok elhangzottak a Duna Televízió 1999. június 16-i "Régiók" című műsorában is. "A harcokban, a kilátástalan visszavonulásban a 156 fős századomből 28-an maradtunk. Katonáimra emlékszem kegyelettel, akiknek nem jutott még fakereszt sem, de érctábla sem őrzi emléküket." - fejezte be a hősökre való visszaemlékezését Molnár László nyugállományú alezredes.


Kapcsolódó cikkek, anyagok:

A doni hősök emléke kötelez - Megemlékezés a II. világháborús emlékműnél

Ifj. Sarkady Sándor Szabó Péter: Soproniak a Don-kanyarban



2003. január 14., kedd 01:49


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület