Csermajor a tejipari képzés fellegvára
Csermajor a tejipari
képzés
fellegvára
Dinamikusan fejlődik a
tejesek
Sárospatakja
A jó minőségű nyerstej termelése, kezelése,
begyűjtése,
szállítása és feldolgozása, valamint az értékesítés minden időben
nagyfokú
szakértelmet követelt. Ez a nagybirtokosokat és a kiegyezés utáni
magyar
kormányt arra késztette, hogy tejkezelő és tejfeldolgozó szakembereket
képezzen. Lacza Jánost, a tejesek Sárospatakjaként is emlegetett
Újhelyi
Imre Tejipari Középiskola Szaktanácsadó és Továbbképző Intézet
igazgatóját
a cseri tejesek életéről kérdeztük.
- A magyar tejipari szakoktatás több, mint
száz
éve a Sárvár melletti Láncpusztáról, a bajor királyi hercegi uradalom
által
bérelt majorból indult, amely az egykori Esterházy birtokon létesült
csermajori
iskolában folytatta a leendő tejipari szakemberek elméleti és
széleskörű
gyakorlati képzését - kezdte az igazgató. - Három-négyéves tanulmányi
idő
után vaj- és sajtmesterek, tejipari technikusok kerültek ki az
intézményből.
1968-ig az országban egyedül Csermajorban zajlott középfokú tejipari
szakemberképzés.
1995-ben indítottuk a szakmunkások szakközépiskoláját, ahol két éves
intenzív
nappali rendszerű oktatás során az érettségire való felkészülés
mellett
a számítástechnikát kiemelt óraszámban tanítjuk. Két éve az általános
élelmiszeripari
és a tejipari képzés mellett a falusi vendéglátó és a marketing- és
reklámügyintéző
szakok jelentenek újdonságot. A következő években a felsőfokú
élelmiszeripari
minőségbiztosító asszisztens szak beindításával szélesítjük a képzési
struktúrát.
- Milyen kilátásaik vannak a Csermajorban
végzett
szakembereknek?
- Elsősorban az élelmiszeripari üzemek várják
őket. Volt diákjaink elhelyezkedési gondjai az ágazat regresszivitása
ellenére
sem tömegesek. Az innen kikerült fiatalok közül számosan a magyar
tejfeldolgozó
ipar elismert vezetői, de külföldön is keresettek a csermajori
tejesek.
Felsőfokú végzettséget adó képzéseink olyan korszerű élelmiszeripari
menedzser
szemlélettel, megfelelő nyelv- és számítástechnikai ismeretekkel
vértezik
fel a hallgatókat, amelyekkel a szakma minden területén képesek
helytállni,
fejlődni. Technikusaink, illetve a szakközépiskolában érettségizett
tanulóink
döntően a szegedi, a fővárosi és a mosonmagyaróvári szakirányú
felsőfokú
intézményekben kamatoztatják nálunk szerzett
alapismereteiket.
- Hány tanulója van az intézménynek?
- Jelenleg kétszáznyolc diákunk van, akik
többsége
a Dunántúlról érkezik, de nem ritka az ország messzebb vidékeiről való
érdeklődés sem. A kiterjedt nemzetközi kapcsolatok révén többen jutnak
el az úgynevezett farmgyakorlat jegyében Franciaországba, Ausztriába,
Csehországba.
Az iskola tanüzemében évközi és nyári gyakorlaton vesznek részt. A
tantestület
hetvenkilenc tagú.
- Mekkora területen gazdálkodnak?
- Az erdei iskola százhetvenhat hektáron,
bérelt
területen működik, negyvennél is több épülettel rendelkezünk. Kétszáz
szarvasmarhát
tartunk. A Varga Ferenc vezette, megyei fenntartású tanüzemünkben
komoly
bevételt érünk el évenként a sajt, a vaj, a tejfel és a túró
előállításával
amellett, hogy saját konyhai szükségleteinket is
fedezzük.
Horváth Erzsébet (Vica) és Zsirai Zsolt
(Gyóró)
harmadéves tejipari technikusok. Erzsébet szeretne továbbtanulni, nem
kizárt,
hogy mikrobiológus lesz. Zsolt szeretne a szakmában maradni, "tejes"
dinasztia
tagja, már az édesapja is itt tanult. Kiváló iskolának tartják a
csermajorit,
mind a tanmenetét, mind a szabadidős programokat, a kollégiumát és a
földrajzi
elhelyezkedését illetően. Ami a fiatalok táplálkozását illeti,
mindkettejük
étkezésében központi helyet foglalnak el a tanüzemből kikerülő
tejtermékek,
amelyeknél - szerintük - nincs ízletesebb a világon.
Török
Magda
2000. május 02., kedd 00:00
|