CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 9., csütörtök, Gergely napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

SopronMedia  


A GYSEV-Orsi és a soproni Tigrisek kosárlabda orientált osztályt indít (immár negyedszer) a Hunyadi János Evangélikus Általános Iskolában a 2003/2004-es tanévtől, az ötödik évfolyamtól. Nyílt napot és tájékoztatót tartanak január 25-én, szombaton 10 órakor a Hunyadiban, melyre szeretettel várják a negyedik osztályos lányokat, fiúkat és szüleiket. Bővebb információ: 511-060.

Több mázsa hal pusztult el az elmúlt napokban a Fertő-tó melletti csatornában. A Soproni Horgászegyesület tagjaitól megtudtuk, hogy a tömeges pusztulást oxigénhiány okozta, amely az alacsony vízállás, és az algásodás miatt alakulhatott ki. További problémákat okozott, hogy a jégrétegre az elmúlt hetekben jelentős mennyiségű hó hullott. A leesett hó elzárja a fényt a vízinövények elől, így azok nem tudnak oxigént termelni. A halpusztulásban szerepet játszott az is hogy a horgászok nem vágtak kellő mennyiségű léket a csatornán. Az egyesület tagjai már megkezdték az elsősorban pontyokból és busákból álló haltetemek összegyűjtését a lékeket pedig folyamatosan szélesítik. A horgászok arra számítanak: a jégréteg alatt újabb nagy mennyiségű haltetemet találnak majd.

Hiába késtek jelentősen az elmúlt heti havazások miatt az InterCity vonatok, a GySEV nem térítette vissza a 440 forintos pótjegy árát. A társaság arra hivatkozik: üzletszabályzatuk szerint kizárólag a vasút hibájából történő késés esetén fizetik ki az utasoknak a IC helyjegyet.

Ismerd meg a szomszédaidat - ezzel a szlogennel indítottak magyar órákat a kismartoni óvodákban. A gyermekek játékos módszerek segítségével ismerkednek a magyar nyelvvel. A program elindításához uniós forrásokat is kapott a kismartoni önkormányzat.

Elkészült Sopron idei költségvetésének első változata. A költségvetés főösszege 17,6 milliárd forint, melyből az intézmények működtetésére 11 milliárd fordítható.

A nemdohányzók védelme érdekében a héten akciószerű országos ellenőrzést tart az ÁNTSZ a közintézményekben. A szakemberek arra kíváncsiak, hogy az intézmények és a dohányosok mennyire tartják be a nemdohányzók védelmére, 1999-ben született törvény előírásait. Sopronban az ellenőrzésekre szerdán kerül majd sor.

A Soproni Ingatlankezelő Kft. tavaly kilenc lakásból kényszerült kiköltöztetni a lakókat. Az önkormányzati bérlakások magas tartozást felhalmozó lakóinak azonban tavaszig nem kell attól tartaniuk, hogy utcára kerülnek, mert a Magyar Bírósági Végrehajtó Kamara határozata szerint március elsejéig senkit sem lehet kilakoltatni. Az adósokat többször felszólítják a fizetésre, csak ezután indítják meg a kilakoltatás folyamatát. Ez akár 3-4 évig is eltarthat, miközben 8-900-an várnak Sopronban önkormányzati bérlakásokra.

Évente 40-50 gyermeknél mutatnak ki írás-, és olvasás-, vagy számolászavart Sopronban. A városban már minden első osztályosnál szűrővizsgálatokat végeznek a nevelési tanácsadó szakemberei. Véleményük szerint a problémás gyerekek felzárkóztatásához a pedagógusok szemléletváltása is szükséges.

A Soproni Vízellátó Rendszer sánc-hegyi övezetének kialakításáról tartanak előadói ülést holnap 14.00 órakor a METESZ székházban. Szervező: a Magyar Hidrológiai Társaság Soproni Csoportja.

Véradó naptár: kedden (január 21-én) 15.00-17.00 Egyházasfalu polgárai adhatnak vért a helyi általános iskolában míg 17.30-19.00 óra között Újkéren szintén az általános iskola ad otthon a véradóknak.

Holnap, a Magyar Kultúra Napján, 18.00 órára ünnepi műsorra hívják az érdeklődőket a Széchenyi István Városi Könyvtárba. Köszöntőt mond Kalmár István alpolgármester. Közreműködnek Fodor Gábor fuvolán és Kovács Kriszta gitáron. Verset mondanak: Hanzséros Ágnes, Józsa Éva, Kóczán Bálint és Kövesi György.

Január 22-én, szerdán, 18.00 órakor Nagy Gáspár Kossuth-díjas költő tart előadást az "írástudók felelősségéről"a Liszt Ferenc Konferencia és Kultúrális Központ, Liszt termében. A "Nyújts feléje védő kart" című rendezvény díszvendége Szokolay Sándor zeneszerző.



2003. január 20., hétfő 15:24


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület